Unde e bine să naşti: acasă sau la spital? În instituţie publică sau privată?

Cum îţi pregăteşti corpul înainte de sarcină jpeg

În cazul unei complicaţii, tot în spital de stat eşti trimis. Aşa că, alegerea locului naşterii e o misiune destul de grea. Cel puţin la noi în ţară.

În acest sens, MediHelp România a condus un studiu intern pentru a afla opţiunile legate de naştere ale femeilor care vor deveni mame anul acesta. Iată concluziile studiului

- 35% dintre respondenţi au răspuns că ar fi ales un spital public din motive financiare, dacă nu ar fi avut o asigurare de sănătate

- 65% au declarat că plănuiesc sau se simt mai în siguranţă dacă vor naşte într-un spital privat

- 36% dintre femeile care au născut cel puţin o dată într-un spital public s-au declarat mulţumite de îngrijirile primite, în comparaţie cu 91% dintre mamele care au născut în sectorul privat şi au fost mulţumite de îngrijirile primite.

- Naşterea la domiciliu sau asistată de o moaşă a fost reprezentată într-un procent de 0,25% dintre naşteri.

Multe dintre viitoarele mame suferă complicaţii la naştere, iar anumite intervenţii pot fi necesare – inducerea travaliului, anestezie epidurală, naştere prin cezariană, naştere cu vacuum extractor, epiziotomie (o incizie chirurgicală la nivelul perineului pentru a lărgi dilataţia dinaintea naşterii). În studiu s-a mai arătat că:

- 86% dintre femei se tem să nu contracteze bacterii infecţioase din spitalele din România şi preferă să nască în străinătate.

Mamele petrec, în general, 4 zile în spital după ce au născut. Adăugând această şedere la celelalte costuri necesare (îngrijirile prenatale, naşterea, îngrijirile postnatale, îngrijirle nou-născutului), costurile pentru maternitate variază, în medie, între 3.000-6.000, cu asigurare medicală.

De ce ar fi bine să avem asigurare medicală

„Întrebarea pe care şi-o pun cel mai des viitoarele mame este dacă vor naşte într-un spital privat, unde părinţii primesc toate îngrijirile necesare sau într-un spital public, unde condiţiile nu sunt cele mai bune, dar costurile pentru intervenţiile în cazul complicaţiilor sunt mai mici. Cu o asigurare privată de sănătate, costurile de maternitate sunt acoperite în România şi la nivel internaţional, în cazul în care mama decide să nască într-un spital care nu se află pe teritoriul României”, Zahal Levy, preşedintele instituţiei care a realizat studiul.

O asigurare medicală acoperă costurile de spitalizare, medicul obstretician şi moaşa, îngrijiri pre şi post-natale (imediat după naştere) şi până la 7 zile de îngrijiri pentru bebeluş, cezariană şi naştere la domiciliu, precum şi costurile unor posibile complicaţii (cezariană, prezentaţii pelviene, preeclampsia sau alte complicaţii care pot pune în pericol viaţa mamei sau a bebeluşului).