Totul despre îngrijirea dinţilor în sarcină

2 jpg jpeg

Cre┼čterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii face ca gingiile s─â se umfle sau s─â s├óngereze mai u┼čor, ┼či anumite alimente, pe care femeia ├«ns─ârcinat─â le pofte┼čte, ├«i pot cauza irita┼úii gingivale. De aceea, interven┼úiile stomatologice (de prevenire) sunt esen┼úiale, mai ales pentru a evita infec┼úiile orale, ce pot duce la complica┼úii ale sarcinii. Ce trebuie s─â ┼čtii

Sarcina aduce cu sine ┼či anumite probleme dentare la unele femei, printre care gingivita ┼či un risc crescut al dezvolt─ârii cariilor. ├Än cele 9 luni, nivelul crescut al hormonilor (progesteronul) poate afecta ┼či influen┼úa r─âspunsul organismului la placa bacterian─â (stratul de germeni de pe din┼úi), deci, o aten┼úie mai mare acordat─â igienei la domiciliu, plus controalele regulate la medicul dentist ├«┼úi vor garanta s─ân─âtatea din┼úilor pe tot parcursul sarcinii.

Sarcina nu va deteriora ├«n mod cert dantura, ├«ns─â, dac─â aportul de calciu al mamei este inadecvat, organismul ei ÔÇ×va furaÔÇŁ din rezervele oaselor ┼či din din┼úi pentru a oferi calciul necesar f─âtului pentru a cre┼čte. Aceast─â pierdere de calciu se reface dup─â oprirea al─âpt─ârii.

┼×tiai c─â?

Na┼čterile premature pot fi declan┼čate de boala parodontal─â, o infec┼úie cronic─â a gingiilor?

problemele gingivale

v─ârs─âturile aferente perioadei

pofta de alimente dulci

Hormonii asociaţi sarcinii pot sensibiliza gingiile femeilor însărcinate, cauzând:

- gingivit─â (inflamarea gingiilor) - poate surveni, cel mai adesea, ├«n timpul celui de-al doilea trimestru de sarcin─â. Simptomele includ inflamarea ┼či s├óngerarea gingiilor, ├«n special ├«n timpul periajului, afec┼úiunea fiind mai frecvent─â ├«n timpul lunilor a doua ┼či a opta de sarcin─â.

- boala parodontal─â ÔÇô nediagnosticat─â sau netratat─â, ├«n timpul sarcinii, se poate agrava, duc├ónd p├ón─â la pierderea din┼úilor. Aceasta se manifest─â prin inflamarea gingiei sau retragerea acesteia de pe din┼úi ┼či apari┼úia unor ÔÇ×buzun─âra┼čeÔÇŁ ├«ntre dinte ┼či os.

Sfat CS

Dac─â tu ┼či partenerul a┼úi decis c─â v─â dori┼úi un copil, consult─â-te ┼či cu medicul stomatolog. Este mult mai convenabil ca anumite proceduri stomatologice s─â aib─â loc ├«nainte de a concepe.

În cele 9 luni de sarcină, când vine vorba de plombe sau de montarea unor coroane, acestea ar trebui rezolvate la timp, pentru a reduce riscul infecţiilor. În restul cazurilor, intervenţiile se vor face în cel de-al doilea trimestru.

Odat─â ajuns─â ├«n cel de-al treilea trimestru, statul pe scaunul stomatologic, ├«ntins─â mult timp pe spate, ar putea fi dificil. Am├ón─â toate lucr─ârile considerate inutile p├ón─â dup─â na┼čtere. Cu toate acestea, urgen┼úele de tipul obtura┼úiilor de canal sau extrac┼úia unor din┼úi nu trebuie trecute cu vederea!

Există numeroase polemici privind posibilele efecte adverse asupra fătului în curs de dezvoltare ale medicamentelor folosite în timpul intervenţiilor stomatologice. Lidocaina (xilina) este cea mai frecvent utilizată în lucrările dentare, însă nu prezintă risc, deoarece nu ajunge să traverseze placenta după administrare.

├Än anumite proceduri, cantitatea de anestezic administrat va trebui redus─â c├ót mai mult cu putin┼ú─â, suficient─â ├«ns─â, pentru a putea suporta durerea. ├Än momentul ├«n care te sim┼úi confortabil, cantitatea de stres este redus─â, ┼či deci, ┼či cea a f─âtului.

Antibioticele, care previn sau trateaz─â infec┼úiile, de genul penicilin─â, amoxicilin─â ┼či clindamicin─â, intr─â ├«n categoria B de siguran┼ú─â ├«n timpul sarcinii, ┼či pot fi prescrise de medicul t─âu stomatolog.

Radiografiile de rutin─â, pe care le-ai face, ├«n mod normal, ├«n timpul analizelor anuale pot fi, de obicei, am├ónate p├ón─â dup─â na┼čtere. Razele X sunt necesare diagnostic─ârii, numai dac─â situa┼úia este una de urgen┼ú─â. Conform Colegiului de Radiologie, nici o expunere (├«n parametri normali) la raze X nu reprezint─â o radia┼úie suficient de important─â pentru a afecta ├«n vreun fel embrionul ├«n curs de dezvoltare sau f─âtul.

├Än ceea ce prive┼čte dezvoltarea organelor fetale, aceasta are loc ├«n timpul primului trimestru, c├ónd ar fi indicat s─â evi┼úi orice poten┼úiale riscuri. Lucr─ârile neconsiderate urgente, din al treilea trimestru, sunt de obicei am├ónate p├ón─â dup─â na┼čtere, asta pentru a evita riscul de travaliu prematur ┼či timpul petrecut pe spate al viitoarei m─âmici.