Tot ce trebuie să ştii despre lichidul amniotic
Ce este lichidul amniotic?
Lichidul amniotic este substanţa care stă în sacul amniotic, în uterul unei femei însărcinate. Conţine în special apă, urină fetală, nutrienţi, hormoni şi anticorpi.
Ce rol are?
Lichidul amniotic protejează fătul de lovituri şi de mişcări bruşte pe care viitoarele mămici ar putea să le facă, pe tot parcursul sarcinii. În acelaşi timp, reuşeşte să păstreze o temperatură constantă şi confortabilă în jurul copilului. În cel de-al doilea trimestru de sarcină, acesta ajută bebeluşul să-şi dezvolte plămânii, muşchii şi oasele. În acest mediu, fătul va face şi primele mişcări ale corpului.
Ce înseamnă prea mult lichid amniotic
În unele sarcini, se întâmplă ca nivelul de lichid amniotic să fie mai ridicat decât în mod normal. Această anomalie se numeşte polihidraminoză. Aceasta se detectează în urma unei examinări cu ultrasunete, la un consult ginecologic. Cele mai multe complicaţii de acest tip apar în ultimele luni de sarcină. Studiile arată că aproximativ 1% dintre femei suferă de această disfuncţie. Printre cauzele polihidraminozei se numără incompatibilitatea sanguină dintre făt şi mamă, unele boli ale mamei, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială. Gravidele afectate pot avea dificultăţi în respiraţie.
Cum se tratează
În majoritarea cazurilor, polihidraminoza se vindecă de la sine. În alte situaţii, este necesară tratarea cauzei (unele boli ale gravidei). Totodată, medicul ginecolog poate recomanda un tratament cu indometacină sau amniocenteza.
Ce înseamnă prea puţin lichid amniotic
Oligohidraminoza apare atunci când o femeie însărcinată are mai puţin lichid amniotic decât este normal, adică măsoară mai puţin de cinci centimetri. Disfuncţia apare la 4% dintre femeile însărcinate, se poate instala pe tot parcursul sarcinii, însă apare, în special, în ultimele luni. Dacă apare în primele luni, poate avea consecinţe grave, precum naştere prematură, apariţia de malformaţii la copil sau chiar pierderea sarcinii. Această cantitate scăzută de lichid poate apărea din cauza unei rupturi a membranelor sacului amniotic sau din cauza unor boli ale mamei (de exemplu tensiune crescută).
Dacă apare o astfel de problemă, sunt recomandate examinări mai dese din partea medicului ginecolog. Se poate face amnioinfuzie (injectarea de apă sărată în uter), dacă lipsa de lichid se instalează cu foarte puţin timp înainte de momentul naşterii.