Ţine sub control tensiunea în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Creşterea tensiunii peste 140/90 mmHg trebuie să fie un semnal de alarmă pentru femeia gravidă. Indiferent dacă hipertensiunea arterială (HTA) este gestaţională sau preexistentă sarcinii, gravida necesită o monitorizare medicală atentă. HTA poate duce la infarct, insuficienţă renală sau hemoragie cerebrală.

De asemenea, poate determina o îngustare a vaselor sanguine, inclusiv a vaselor uterului, antrenând o scădere a fluxului de sânge prin placentă. Astfel, este afectată şi dezvoltarea intrauterină, pentru că are loc o scădere a aportului de oxigen şi de nutrimenţi, de care fătul are foarte mare nevoie. Preeclampsia, o complicaţie gravă

Una dintre urmările hipertensiunii poate fi preeclampsia (toxemia gravidică). Aceasta este caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale, mai ales după a 20-a săptămână de sarcină (în condiţiile în care gravida a avut valori normale ale tensiunii), însoţită de prezenţa de proteine în urină (proteinurie) şi de edeme.

Preeclampsia mai poate da în unele cazuri şi tulburări vizuale, cefalee, somnolenţă, greaţă şi vărsături. Dacă nu este ţinută sub control, preeclampsia se poate agrava, provocând greutate mică la naştere, iar pentru mamă, afectarea creierului şi a rinichilor şi, în cazuri grave, convulsii şi stare de comă. De asemenea, creşte riscul de dezlipire de placentă, care poate provoca hemoragii şi periclitează viaţa mamei şi a fătului.

Poate avea loc naşterea prematură

Sub nicio formă, femeia însărcinată nu trebuie să recurgă la automedicaţie, deoarece unele medicamente pot afecta dezvoltarea normală a fătului. Există tratamente inofensive pentru copil, iar medicul este cel mai în măsură să vi le indice. În cazuri uşoare, pentru normalizarea tensiunii, medicul poate recomanda un regim special şi repaus la pat.

În schimb, preeclampsia severă (cu tensiunea sistolică mai mare de 160 mmHg şi cea diastolică mai mare de 110 mmHg)necesită internare şi supravegherea medicală atentă, atât a mamei, cât şi a copilului, pentru reglarea tensiunii şi pentru creşterea fluxului sanguin placentar.

Eclampsia ridică serioase probleme medicale: ea este însoţită de convulsii şi/sau de comă, care impun declanşarea naşterii imediate, indiferent de termenul de gestaţie.

Femeile la prima sarcină, mai expuse

Hipertensiunea arterială apare mai frecvent la gravidele sub 18 ani şi la cele peste 35 de ani, mai ales în cazul celor aflate la prima sarcină. De asemenea, factorul genetic, obezitatea, sarcinile multiple, unele boliale rinichilor, diabetul zaharat sunt alte cauze ale preeclampsiei. Preeclampsia nu are o cauză cunoscută, însă unele studii au asociat-o cu sistemul imun al gravidei.

-Hipertensiunea cronică este preexistentă sarcinii sau este diagnosticată înainte de a 20-a săptămână.

- Hipertensiunea gestaţională poate apărea după 20 de săptămâni de sarcină, nefiind însoţită de pierdere de proteine prin urină.

- Preeclampsia apărută pe fondul HTA cronice. Femeia a avut HTA înainte de a rămâne gravidă, dezvoltând apoi preeclampsie.

- HTA tranzitorie apare de obicei târziu în cursul sarcinii sau după naştere.

Nu neglija analizele!

Pe lângă controlul clinic general şi cel obstetrical, sunt necesare următoarele analize în monitorizarea gravidei cu hipertensiune arterială: hemograma, acidul uric sanguin, ureea sanguină, creatinina sanguină, transaminazele, coagulograma, proteinemia totală şi proteinuria.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Preeclampsia e o complicaţie a sarcinii care afectează aproximativ 5-8% dintre gravide. Ea se caracterizează prin creşterea tensiunii arteriale, asociată cu prezenţa proteinelor în urină.

Pentru a o evita, gravidele trebuie să consume puţină sare, să bea 6-8 pahare cu apă zilnic, să evite alimentele de tip fastfood şi să se odihnească suficient. Vitaminele înainte şi pe parcursul sarcinii sunt de ajutor în prevenirea preeclampsiei.

Click! de la cititori

Am renunţat la fumat după ce am aflat că sunt însărcinată, mai ales că aveam şi hipertensiune arterială. În timpul sarcinii, am mers regulat la controale medicale pentru măsurarea tensiunii.