Temperatura de afară influenţează sexul copilului
În anii cu temperaturi ridicate în aproape toate anotimpurile au fost aduşi pe lume mai mulţi copii de sex feminin. Explicaţia posibilă ar fi că temperatura influenţează procesul de formare a zigotului. Mamele care aşteaptă băieţei au o sarcină mai grea, iar schimbările climatice bruşte ar putea duce la imposibilitatea de a duce la bun sfârşit o astfel de sarcină.
Femeile însărcinate sunt afectate de schimbările de temperatură
În plus, schimbările climatice produse de-a lungul unui an aduc multiple modificări ale organismului care, de multe ori, sunt sub forma unor afecţiuni sau efecte negative asupra sănătăţii noastre. La fel ca toţi ceilalţi, femeile însărcinate se confruntă cu influenţele negative ale schimbărilor de temperatură, acest lucru afectând atât starea acestora, cât şi evoluţia fătului.
Cercetătorii au descoperit că expunerea la temperaturi ridicate în timpul sarcinii creşte riscul de a da naştere unor copii cu greutate scăzută. De asemenea, studiile arată că încălzirea globală dramatică ar putea duce la naşterea unor copii mai puţin sanatoasi pe termen lung.
Vremea caniculară poate provoca naşterea spontană
Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev şi Universitatea Harvard au studiat legătura dintre greutatea la naştere a copilului şi temperatura aerului în timpul sarcinii.
S-a constatat că expunerea la temperaturi ridicate în timpul sarcinii creşte riscul de greutate mică la naştere şi poate provoca naştere prematură..
Ce afecte adverse pot apărea din cauza vremii
PRIMUL SEMESTRU DE SARCINĂ
În primul trimestru de sarcină pot apărea simptome din cauza schimbărilor climatice care produc deregrari hormonale, precum scăderea apetitului, scăderea în greutate, greaţă, vărsături, crampe abdominale, infecţii vaginale, dureri de cap , durere la nivelul sânilor.
AL DOILEA SEMESTRU DE SARCINĂ
În al doilea trimestru, simptomele rămân aceleaşi în mare parte, însă se accentuează şi afectează mai mult, acestea pot fi creşterea în greutate, Ameţeală, retenţia de lichide, crampe abdominale, hemoroizi, infecţii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie.
AL TREILEA SEMESTRU DE SARCINĂ
Al treilea trimestru de sarcină poate fi un coşmar din cauza modificărilor hormonale create de temperaturile ridicate. Femeile inarcinate pot suferi de arsuri abdominale, indigestie, constipaţie, ameţeală, umflarea membrelor, retenţie de lichide, hemoroizi, infecţii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie, disconfort în timpul somnului, urinarea frecvenţă, tumefierea articulaţiilor, crampe ale membrelor inferioare, creşterea tensiunii arteriale, căderea părului, anemie.
„Simptomele pot varia, însă, în cazul femeilor însărcinate, pe lângă simptomele care le creează disconfort accentuat, pot apărea avortul spontan, deshidratarea, hipersensibilitatea, contracţii prematură în primele luni, dezlipirea placentei, insuficienţă renală şi lista poate continua. Nou-născutul este sensibil la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, din cauza capacităţii sale limitate de reglare a temperaturii. Deshidratarea, afecţiuni renale, naştere prematură, greutate mică la naştere sunt asociate cu expunerea la căldură mamei în timpul sarcinii”, explica dr. Silviu Istoc.
La schimbarea anotimpului, femeia însărcinată poate avea stări depresive
Stări de nelinişte, anxietate şi depresie la trecerea de la un anotimp la altul, de la o temperatură la alta. Toate aceste dereglări nu sunt deloc constructive, din contră, ele afectează starea generală de sănătate şi ne fac să avem un randament mai scăzut în activităţile pe care le întreprindem.
Multe dintre femeile însărcinate trec prin stări depresive atunci când se produce trecerea de la frig la cald şi invers. Aceste modificări sunt dăunătoare pentru copil, el fiind conectat continuu cu mama sa, iar orice modificarea a ei, produce o modificarea a evoluţiei fătului. Este indicat să se realizeze terapii şi activităţi de relaxare pentru a evita astfel de dereglări.