Sunt însărcinată. Pot sta la plajă?
Petrecerea câtorva zile la mare nu reprezintă un factor de risc dacă eşti însărcinată. Cu toate acestea, însă, excepţie fac femeile care au împlinit 32 de săptămâni de sarcină. Doar în acest caz, medicii le recomandă să nu parcurgă distanţe mari faţă de zona unde locuiesc. În afara acestei reguli, cura de soare şi apă marină ajută la păstrarea stării de sănătate atât a gravidei, cât şi a copilului. Razele solare sunt importante pentru sintetizarea vitaminei D, esenţială în fixarea calciului şi fosforului în oase. În plus, salinitatea din apa de mare nu este dăunatoare, deoarece ionii de sodiu din aceasta au un rol dezinfectant pentru organism.
Ce poate fi mai plăcut decât înotul uşor, mersul pe nisip cu picioarele goale la primele ore ale dimineţii şi mângâierea lină a brizei? Cu toate acestea, există o măsură în toate. De aceea, expunerea moderată la soare te va proteja de problemele circulatorii, respiratorii şi digestive atât pe tine, cât şi pe bebeluşul tău. Ca mijloace de protecţie, medicii le amintesc pe cele obişnuite: pălăria de soare, umbrela, crema cu factor de protecţie peste 30 şi care să nu aibă contraindicaţii pentru sarcină şi hidratarea corespunzătoare. Cele mai importante lucruri pe care o femeie însărcinată trebuie să le evite sunt expunerile la soare la orele amiezii, mersul fără papuci pe nisipul foarte fierbinte, toxiinfecţiile alimentare şi baia în apă foarte rece.
Specialiştii îndeamnă la costume de baie din texturi care să nu incomodeze. Poţi opta pentru sutiene care să acopere sânii în totalitate şi care să nu strângă. Transformările prin care trec în această perioadă îi pot face sensibili la căldură. De aceea, indicat ar fi să aplici preventiv o cremă protectoare.
În aceeaşi ordine de idei, căldura poate provoca vasodilataţie. De aceea, este bine să foloseşti geluri speciale care să-ţi protejeze venele. În plus, cât stai la plaja sub umbrelă poţi tine picioarele ridicate, pentru a uşura circulaţia sângelui.