Substanţele nutritive esenţiale în sarcină

1 2 jpg jpeg

Baza unei diete sanatoase rămâne mai ales în sarcină preponderentă cu multe fructe, legume, cereale integrale şi proteine slabe. Pe lângă o alimentaţie corespunzătoare este bine să apelezi şi la anumite suplimente care să îţi ofere aportul necesar bunei dezvoltări a fătului.

Acidul folic protejează fătul de anomaliile congenitale

Anomaliile severe de la nivelul creierului sau a măduvei spinării pot fi prevenite prin aportul de acid folic, atât înainte de a rămâne însărcinată cât şi în timpul sarcinii. În felul acesta vei evita şi riscul unei naşteri premature.

800 de miligrame administrare zilnic ar trebui să fie suficiente, însă consultă-te cu medicul specialist întotdeauna înainte de a-ţi administra orice fel de supliment.

Acidul folic îl poţi lua şi din alimentaţie şi mai ales din legumele care au frunzele verzi cum ar fi spanacul, broccoli, salata verde, dar şi din portocale, arahide, cereale integrale şi linte.

Calciul menţine sănătatea oaselor

O masă osoasă sănătoasă şi puternică sunt importante atât pentru tine cât şi pentru copilul tău. Acesta ajută şi la buna funcţionare a sistemelui circulator, muscular şi neuronal.

Poţi să îl regăseşti în lactate, sucuri sau cerealele cu aport de calciu.

În plus este necesară pentru absorbţia lui în organism şi de prezenţa vitaminei D. Astfel se recomandă consumul de somon, ton, sucul proaspăt de portocale.

Proteinele stimulează creşterea

Corpul se va dezvolta frumos şi armonios dacă în alimentaţia ta se vor regăsi şi proteinele. Mai ales în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, proteinele sunt vitale şi pentru dezvoltarea armonioasă a bebeluşului.

Nu ar trebui să eviţi carnea slabă de pui, peştele, ouăle, mazărea, lactatele sau untul de arahide.

Anemia se previne cu aportul necesar de fier

Fierul este principalul element de care se foloseşte organismul pentru a produce hemoglobina, responsabilă cu transportul oxigenului la ţesuturi. Mai ales că pe perioada sarcinii, volumul tău de sânge se măreşte pentru a putea face faţă tuturor schimbărilor la care este supus organismul tău. Ţine cont de faptul că bebeluşul îşi va lua toţi nutrimenţii din organismul tău, de aceea este foarte important să ai parte de tot ajutorul nutriţional mai ales pe parcursul sarcinii.

Lipsa de fier va provoca apariţia oboselii neexplicabile, slăbirea sistemului imunitar, apariţia naşterii premature sau slaba dezvoltare a copilului.

Cea mai bună sursă de fier o găseşti în carnea roşie, peştele, nucile, fructele uscate, gălbenuşul de ou, spanac, pătrunjel sau ceapă verde.

Cel mai bine organismul tău va asimila fierul din produsele animale, aşa că nu le evita.

Fibrele reglează tranzitul intestinal

Consumul regulat de fibre previne apariţia constipaţiei dar şi a bolilor inflamatorii. O alimentaţie bogată în fibre îţi va proteja organismul de apariţia diabetului gestaţional, cancerul de colon sau bolile cronice.

Poţi să le regăseşti în legume şi fructe, un alt motiv pentru care să le consumi la discreţie, dar şi în cereale.

Ar fi ideal să eviţi mai ales în timpul sarcinii să consumi bomboane, chipsuri sau produsele de tip fast food.

Află care sunt alimentele potrivite pentru o sănătate de fier AICI

Magneziul are grijă de sistemul imunitar

Practic magneziua ar trebui să fie unul dintre componentele de bază ale alimentaţiei tale, este un element esenţial în buna mineralizarea a sistemului osos, în funcţionarea corespunzătoare a musculaturii sau a sistemului cardiac.

Se regăseşte cu uşurinţă în seminţe, pâine neagră, spanac, salată, produsele lactate degresate, nuci sau fasole.

Vitamina E, antioxidantul principal

Vitamina E are rolul de a combate acţiunea nocivă a radicalilor liberi, are rol distrofic şi favorizează dezvolatrea normală a bebeluşului. Astfel, se recomandă consumarea mazărei, a fasolei uscate, ficat, carne.

Vitamina C te ţine departe de boli

Imunitatea ta se va transmite şi bebeluşului, dacă în mod normal ai grijă să nu îţi lipsească din dieta ta produsele cu un aport bun de vitamina C, în sarcină este indicat să pui accentul pe această vitamină care are şi ea la rândul ei proprietăţi antioxidante, ajutând totodată la menţinerea sănătăţii pielii, la producerea colagenului şi buna funcţionarea a întregului organism.

Potasiul susţine activitatea nervoasă şi musculară

Acest nutriment se regăseşte în mai toate celulele organismului, este un ajutor esenţial în buna activitate musculară, în reglarea echilibrului hidric, în sinteza proteinelor şi în menţinerea structurii osoase în parametri optimi.