Sarcina toxică
Pentru femeile însărcinate care au sarcină toxică, greţurile şi vărsăturile sunt o adevărată problemă de sănătate. Intensitatea acestora poate duce la apariţia deshidratării severe, caz în care gravida trebuie să ajungă cel mai curând la medic.
Simptome
Afecţiunea este caracterizată prin stări de greaţă excesive, foarte dese şi care durează mai mult decât vărsăturile matinale, destul de des întâlnite în sarcină. Apoi sunt urmate de vărsături severe ce durează până după săptămâna a 16-a de sarcină, ducând la deshidratarea severă. Dacă afecţiunea nu este tratată, Hiperemezis gravidarium sau în termeni populari sarcina toxică poate duce la scăderea rapidă în greutate a mamei, tensiune mică, tahicardie, deficienţe nutriţionale, pierderea elasticităţii pielii. Practic, femeia însărcinată nu mai are putere să se ridice din pat, având nevoie de spitalizare şi tratament adecvat.
Efectele asupra stării mamei
Sarcina toxică este diferită de greţurile matinale prin intensitatea acestora, dar şi prin durata lor. Astfel că în cazul unei sarcini toxice, greţurile şi vărsăturile persistă, iar viitoarea mamă nu mai poate mânca nimic, putând pierde mai mult de 5% din greutatea corporală dinaintea sarcinii. Sunt predispuse la această afecţiune femeile cu sarcină multiplă, care au vârste peste 35 de ani sau sunt supraponderale, cele cu Rh negativ, care au probleme hepatice sau care mai au în familie cazuri de hiperemeză.
Tratament
Primul pas al tratamentului îl constituie o schimbare a dietei, care este bine să conţină alimente uşor de digerat, fructe şi legume, lactate, iar mesele să aibă loc doar atunci când organismul cere, fără a ţine cont de orele de masă. Trebuie evitate cărnurile, grăsimile, condimentele, cafeaua.Tratamentul medicamentos este indicat doar de medicul care urmăreşte sarcina şi este compus din medicaţie antispastică şi antiemetică (antivomitive). Dacă acestea nu-şi fac efectul, gravida trebuie internată în spital pentru a fi hranită şi hidratată cu ajutorul perfuziilor intravenoase. Sarcina toxică afectează în principal mama, dar şi fătul are de suferit. Acesta riscă să nu se dezvolte normal pentru că nu este alimentat conform nevoilor pe care le are, mama eliminând din orgasnim o mare parte din substanţele nutritive importante. Astfel că la naştere copilul poate avea o greutate mai mică sau se poate naşte prematur.
Sfatul specialistului:
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Un prim semn că femeia însărcinată are sarcină toxică este pierderea vizibilă în greutate şi o stare de rău permanentă, ce cuprinde greţuri şi vărsături continue. Un alt semnal de alarmă pentru a nu mai întârzia prezentarea la medic, ar trebui să fie momentul în care nu mai poate mânca nimic, privând şi fătul de substanţe nutritive importante. Sarcina toxică se poate depista şi prin analize de sânge ce vor arăta dezechilibrele din organismul mamei, dar şi prin analize imagistice cum sunt ecografia – ce poate detecta o sarcină multiplă – şi chiar endoscopia. Schimbarea mediului s-a dovedit a fi un bun tratament pentru femeile cu sarcină toxică, astfel că simptomele dispar în momentul în care mama schimbă mediul – la munte, la ţară sau în oricare at loc ferit de stresul cotidian -, având un efect neaşteptat de bun.