Sarcina, posibilă şi la femeile cu epilepsie
Odihneşte-te şi evită aglomeraţia
Unele femei nu au deloc crize epileptice în timpul sarcinii, în timp ce altele se pot confrunta cu o creştere a numărului acestora, ca rezultat al schimbărilor hormonale sau al modificării medicaţiei. Dacă observi că faci crize mai puternice de când eşti însărcinată, mergi la medic. Aceste tipuri de crize măresc riscul de a produce leziuni bebeluşului tău. Încearcă să te stresezi cât mai puţin, să te odihneşti cât mai mult şi să eviţi locurile aglomerate care pot declanşa şi agrava crizele de epilepsie. Ţine legătura cu medicii
Ideal ar fi să fii sub supravegherea a trei medici: medicul de familie, medicul specialist în epilepsie şi obstetricianul. Fiecare dintre ei ar trebui să ştie ce tip de medicamente iei, cât de grave sunt crizele de epilepsie şi să te urmărească din prima până în ultima lună de sarcină.
Şansele să ai un copil sănătos sunt de peste 90% dacă ai epilepsie. Medicamentele antiepileptice şi gravitatea crizelor de epilepsie pe care le faci sunt factorii care determină apariţia unor probleme la bebeluş. Acest lucru poate părea îngrijorător totuşi, este important să ţii minte faptul că multe dintre problemele ce apar sunt minore, cum ar fi, de exemplu, unghii mici. Rareori se ivesc probleme mai serioase de genul spina bifida sau diverse malformaţii la nivelul inimii. Dacă totuşi doctorii suspectează existenţa unor probleme în privinţa copilului , ecografia de morfologie fetală pe care o faci până la sfârşitul primului trimestru îi ajută pe medici să vadă cum s-a dezvoltat bebeluşul.
Dacă tu şi bebe sunteţi bine, epilepsia nu ar trebui să fie o problemă pentru a avea un travaliu şi o naştere normale. Asigură-te că iei medicamentaţia în timpul travaliului. Cere-i soţului tău sau asistentei să verifice dacă le-ai luat. Tu vei fi cu mintea în cu totul altă parte. Reaminteşte-i permanent moaşei şi personalului de serviciu că ai epilepsie.
Cum alăptezi
Nu există niciun motiv pentru care epilepsia ar trebui să te împiedice să alăptezi. Desigur, orice medicament antiepileptic pe care îl iei se va regăsi, în mici cantităţi, în laptele tău, dar acest lucru însă nu este dăunător. Copilul tău s-a obişnuit cu medicamente pe perioada existenţei sale în uter. Singura problemă care mai poate fi legată de alăptare este faptul că somnul tău va fi întrerupt în mod regulat. Dacă, în general, lipsa somnului îţi declanşează o criză, poate ar fi bine să-l rogi pe soţul tău să îl hrănească pe bebe cu biberonul.
Ce măsuri de siguranţă iei când rămâi cu bebe
Dacă stai singură cu copilul în concediul de maternitate, iată ce trebui să faci ca tu şi bebe să fiţi în siguranţă:
• Hrăneşte şi schimbă copilul pe podea, sprijinindu-te de perete pentru a evita să cazi peste copil în cazul în care ai o criză de epilepsie.
• Când ţii copilul în braţe, înconjoară-te de perne.
• Asigură-te că este cineva prin preajmă când îmbăiezi copilul.
• Asigură-te că te odihneşti şi dormi suficient.
• Acceptă orice ajutor, în special cât timp copilul este mic