Sarcina la 40 de ani: care sunt riscurile?
Trecerea anilor, chiar dacă aduce realizarea şi împlinirea socio-profesională, nu este deloc în avantajul cuplurilor care-şi doresc să devină părinţi după 40 de ani. Dacă fertilitatea bărbaţilor nu suferă atât de mult – trecerea anilor nu afectează producerea de lichid seminal, ci mai degrabă calitatea şi cantitatea acestuia, fertilitatea unei femei este mult afectată odată ce a depăşit graniţa celor 35 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Înaintarea în vârstă determină o scădere accentuată a rezervei ovariene, în primul rând, dar şi a calităţii ovocitelor ce pot ascunde, cel mai adesea, anomalii cromozomiale, riscul cel mai mare fiind de sindrom Down, ceea ce conduce la creşterea riscurilor de avort spontan şi a malformaţiilor congenitale.
Odată cu vârsta vin şi multe alte probleme ginecologice, printre cele mai des întâlnite fiind infecţiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin ce devin acute în timp a completat dr. Vythoulkas.
Alţi factori ce pot duce la scăderea fertilităţii sunt frecvenţa (mai) scăzută a raporturilor sexuale, precum şi scăderea libidoului, îmbătrânirea endometrului (mucoasa ce căptuşeşte faţa internă a uterului), dar şi kilogramele în plus, obezitatea fiind una dintre cauzele infertilităţii.
Indiferent dacă sarcina a fost obţinută pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro, viitoarea mămică este supusă unor posibile riscuri:
•
Diabet de sarcină sau gestaţional - este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul că apare în timpul sarcinii şi dispare după naştere; este factor de risc pentru apariţia hipertensiunii în timpul sarcinii, iar copilul poate avea greutate crescută la naştere
•
Preeclampsie - este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale şi un nivel proteic urinar crescut, duce la scăderea oxigenării fătului şi uneori la probleme ale funcţiei hepatice, renale sau cerebrale la mamă
•
Hipertensiune arterială - sunt multe cazuri în care gravidele se confruntă cu hipertensiune arterială şi, în mod normal, nu este periculoasa. Cu toate acestea, tensiunea trebuie monitorizată atent pentru că poate fi primul semn al preeclampsiei
•
Placenta Previa - reprezintă o anomalie de inserţie a placentei, situata prea jos în uter, împiedicând creşterea firească a fătului
•
Placenta Abruptio - dezlipire prematură a placentei
•
Naştere prematură
În cazul bebeluşilor ale căror mame au trecut de 40 de ani, posibilele riscuri sunt legate de naştere înainte de termen, de probleme cardiace generate de cauza calitatea ovulelor sau nedepistarea la timp a diabetului gestaţional si hipertensiunii. De asemenea, pot avea o greutate mai mică la naştere sau pot suferi de diferite defecte genetice, precum sindromul Down (mai des des întâlnit), a completat dr. Vythoulkas.
Pentru a preveni însă apariţia complicaţiilor, viitoarea mămică este bine să meargă la medic pentru monitorizări şi investigaţii amănunţite. Unele dintre cele mai importante, din primul şi al doilea trimestru de sarcina, sunt dublul şi triplul test, ce urmăresc riscul de apariţie a sindromului Down şi de trisomie 13 şi 18, precum şi ce de defect de tub neural.
Dacă aceste teste de screening prenatal indică un risc mare de anomalii cromozomiale, este probabil să urmeze un alt test important, amniocenteza - o metodă invazivă de diagnostic în cadrul căreia un ac este introdus în abdomen pentru a extrage şi analiza o mică mostră de lichid amniotic.
statisticile spun că şansele ca o femeie de 40 de ani să rămână însărcinată pe cale naturală sunt de 20%?