Sarcina la 40 de ani: care sunt riscurile?

1 2 jpg jpeg

Trecerea anilor, chiar dac─â aduce realizarea ┼či ├«mplinirea socio-profesional─â, nu este deloc ├«n avantajul cuplurilor care-┼či doresc s─â devin─â p─ârin┼úi dup─â 40 de ani. Dac─â fertilitatea b─ârba┼úilor nu sufer─â at├ót de mult ÔÇô trecerea anilor nu afecteaz─â producerea de lichid seminal, ci mai degrab─â calitatea ┼či cantitatea acestuia, fertilitatea unei femei este mult afectat─â odat─â ce a dep─â┼čit grani┼úa celor 35 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas.

├Änaintarea ├«n v├órst─â determin─â o sc─âdere accentuat─â a rezervei ovariene, ├«n primul r├ónd, dar ┼či a calit─â┼úii ovocitelor ce pot ascunde, cel mai adesea, anomalii cromozomiale, riscul cel mai mare fiind de sindrom Down, ceea ce conduce la cre┼čterea riscurilor de avort spontan ┼či a malforma┼úiilor congenitale.

Odat─â cu v├órsta vin ┼či multe alte probleme ginecologice, printre cele mai des ├«nt├ólnite fiind infec┼úiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin ce devin acute ├«n timp a completat dr. Vythoulkas.

Al┼úi factori ce pot duce la sc─âderea fertilit─â┼úii sunt frecven┼úa (mai) sc─âzut─â a raporturilor sexuale, precum ┼či sc─âderea libidoului, ├«mb─âtr├ónirea endometrului (mucoasa ce c─âptu┼če┼čte fa┼úa intern─â a uterului), dar ┼či kilogramele ├«n plus, obezitatea fiind una dintre cauzele infertilit─â┼úii.

Indiferent dacă sarcina a fost obţinută pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro, viitoarea mămică este supusă unor posibile riscuri:

ÔÇó

Diabet de sarcin─â sau gesta┼úional - este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul c─â apare ├«n timpul sarcinii ┼či dispare dup─â na┼čtere; este factor de risc pentru apari┼úia hipertensiunii ├«n timpul sarcinii, iar copilul poate avea greutate crescut─â la na┼čtere

ÔÇó

Preeclampsie - este caracterizat─â printr-o valoare crescut─â a presiunii arteriale ┼či un nivel proteic urinar crescut, duce la sc─âderea oxigen─ârii f─âtului ┼či uneori la probleme ale func┼úiei hepatice, renale sau cerebrale la mam─â

ÔÇó

Hipertensiune arterial─â - sunt multe cazuri ├«n care gravidele se confrunt─â cu hipertensiune arterial─â ┼či, ├«n mod normal, nu este periculoasa. Cu toate acestea, tensiunea trebuie monitorizat─â atent pentru c─â poate fi primul semn al preeclampsiei

ÔÇó

Placenta Previa - reprezint─â o anomalie de inser┼úie a placentei, situata prea jos ├«n uter, ├«mpiedic├ónd cre┼čterea fireasc─â a f─âtului

ÔÇó

Placenta Abruptio - dezlipire prematur─â a placentei

ÔÇó

Na┼čtere prematur─â

├Än cazul bebelu┼čilor ale c─âror mame au trecut de 40 de ani, posibilele riscuri sunt legate de na┼čtere ├«nainte de termen, de probleme cardiace generate de cauza calitatea ovulelor sau nedepistarea la timp a diabetului gesta┼úional si hipertensiunii. De asemenea, pot avea o greutate mai mic─â la na┼čtere sau pot suferi de diferite defecte genetice, precum sindromul Down (mai des des ├«nt├ólnit), a completat dr. Vythoulkas.

Pentru a preveni ├«ns─â apari┼úia complica┼úiilor, viitoarea m─âmic─â este bine s─â mearg─â la medic pentru monitoriz─âri ┼či investiga┼úii am─ânun┼úite. Unele dintre cele mai importante, din primul ┼či al doilea trimestru de sarcina, sunt dublul ┼či triplul test, ce urm─âresc riscul de apari┼úie a sindromului Down ┼či de trisomie 13 ┼či 18, precum ┼či ce de defect de tub neural.

Dac─â aceste teste de screening prenatal indic─â un risc mare de anomalii cromozomiale, este probabil s─â urmeze un alt test important, amniocenteza - o metod─â invaziv─â de diagnostic ├«n cadrul c─âreia un ac este introdus ├«n abdomen pentru a extrage ┼či analiza o mic─â mostr─â de lichid amniotic.

statisticile spun c─â ┼čansele ca o femeie de 40 de ani s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinat─â pe cale natural─â sunt de 20%?

2 jpg jpeg