Sarcina cu cerclaj

1 2 jpg jpeg

Cerclajul este intervenţia chirurgicală, de multe ori în regim de urgenţă, ce poate ajuta la menţinerea sarcinii până la termen.

Despre aceast─â interven┼úie chirurgical─â ce d─â fiori multor viitoare mame, dar ┼či despre cum decurge o sarcin─â cu cerclaj, am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Colul uterin ┼či complica┼úiile sale

1 2 jpg jpeg

Rolul colului uterin, pe parcursul unei sarcini, este de a o proteja, dar ┼či de dilata┼úie ├«n momentul na┼čterii. Exist─â ├«ns─â cazuri, c├ónd colul uterin se deschide ├«nainte de termen ÔÇô ├«n al doilea sau ├«n al treilea trimestru. ├Än aceste cazuri, pentru ca sarcina s─â fie dus─â la bun sf├ór┼čit, este recomandat cerclajul.

Cu toate c─â este un termen de care multe gravide se sperie, cerclajul nu este o interven┼úie chirurgical─â complicat─â, ce nu dureaz─â mai mult de 15-20 de minute, principalul ei scop fiind acela de a ┼úine canalul cervical ├«nchis pe perioada de sarcin─â, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta const─â ├«n coaserea colului uterin cu un fir de a┼ú─â, ce nu se absoarbe, ├«mpiedic├ónd astfel alunecarea f─âtului ├«n exterior sau cu alte cuvinte, avortul sau na┼čterea prematur─â. Interven┼úia se realizeaz─â cu anestezie, fie general─â, fie regional─â ÔÇô spinal─â sau epidural─â.

Află cum se poate preveni îmbătrânirea ovocitelor AICI

Simptomele colului deschis

C├óteodat─â, gravida nu are niciun simptom ce ar putea-o trimite cu g├óndul c─â are colul deschis. Dar atunci c├ónd acestea exist─â, simptomele insuficien┼úei cervicale sunt reprezentate de senza┼úie de presiune ├«n zona pelvin─â, eliminarea de mucus ├«n cantitate crescut─â, precum ┼či dilata┼úie cervical─â f─âr─â durere.

A┼ča cum spuneam, deschiderea colului sau ├«ntredeschiderea acestuia pot fi depistate ├«ntre 18 ┼či 22 de s─âpt─âm├óni, de cele mai multe ori ├«n timpul uneia dintre ecografiile de sarcin─â.

Scoaterea firului de cerclaj se face înainte de debutul travaliului, la 36-37 de săptămâni, fără anestezie.

Recomand─ârile principale pe care le primesc gravidele sunt de repaus la pat, ├«n pozi┼úie orizontal─â, f─âr─â eforturi fizice, abstinen┼ú─â de la sex, evitarea ┼čocurilor emo┼úionale.

Dac─â apar simptome precum ruperea membranelor, s├ónger─âri, febr─â ┼či frisoane, contrac┼úii, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, s├ónger─âri vaginale ur├ót mirositoare, gravida se va prezenta de urgen┼ú─â la spital.

Viitoarele mame care au f─âcut aceast─â procedur─â chirurgical─â ├«n timpul sarcinii trebuie monitorizate constant pe perioada r─âmas─â de sarcin─â, tocmai pentru a urm─âri ┼či preveni apari┼úia unor complica┼úii.

Cerclajul are o rat─â de succes ├«n aproximativ 90% dintre cazuri ┼či se recomand─â femeilor ├«ns─ârcinate care au mai pierdut o sarcin─â din cauza incompeten┼úei cervicale, dar ┼či celor care au colul scurtat.

2 jpg jpeg

Dr Vythoulkas Andreas, Bucure┼čti

Medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro

nr. programari: 021.9607