Sarcina cu cerclaj

1 2 jpg jpeg

Cerclajul este intervenţia chirurgicală, de multe ori în regim de urgenţă, ce poate ajuta la menţinerea sarcinii până la termen.

Despre această intervenţie chirurgicală ce dă fiori multor viitoare mame, dar şi despre cum decurge o sarcină cu cerclaj, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Colul uterin şi complicaţiile sale

1 2 jpg jpeg

Rolul colului uterin, pe parcursul unei sarcini, este de a o proteja, dar şi de dilataţie în momentul naşterii. Există însă cazuri, când colul uterin se deschide înainte de termen – în al doilea sau în al treilea trimestru. În aceste cazuri, pentru ca sarcina să fie dusă la bun sfârşit, este recomandat cerclajul.

Cu toate că este un termen de care multe gravide se sperie, cerclajul nu este o intervenţie chirurgicală complicată, ce nu durează mai mult de 15-20 de minute, principalul ei scop fiind acela de a ţine canalul cervical închis pe perioada de sarcină, a continuat dr. Vythoulkas. Aceasta constă în coaserea colului uterin cu un fir de aţă, ce nu se absoarbe, împiedicând astfel alunecarea fătului în exterior sau cu alte cuvinte, avortul sau naşterea prematură. Intervenţia se realizează cu anestezie, fie generală, fie regională – spinală sau epidurală.

Află cum se poate preveni îmbătrânirea ovocitelor AICI

Simptomele colului deschis

Câteodată, gravida nu are niciun simptom ce ar putea-o trimite cu gândul că are colul deschis. Dar atunci când acestea există, simptomele insuficienţei cervicale sunt reprezentate de senzaţie de presiune în zona pelvină, eliminarea de mucus în cantitate crescută, precum şi dilataţie cervicală fără durere.

Aşa cum spuneam, deschiderea colului sau întredeschiderea acestuia pot fi depistate între 18 şi 22 de săptămâni, de cele mai multe ori în timpul uneia dintre ecografiile de sarcină.

Scoaterea firului de cerclaj se face înainte de debutul travaliului, la 36-37 de săptămâni, fără anestezie.

Recomandările principale pe care le primesc gravidele sunt de repaus la pat, în poziţie orizontală, fără eforturi fizice, abstinenţă de la sex, evitarea şocurilor emoţionale.

Dacă apar simptome precum ruperea membranelor, sângerări, febră şi frisoane, contracţii, greaţă, vărsături, sângerări vaginale urât mirositoare, gravida se va prezenta de urgenţă la spital.

Viitoarele mame care au făcut această procedură chirurgicală în timpul sarcinii trebuie monitorizate constant pe perioada rămasă de sarcină, tocmai pentru a urmări şi preveni apariţia unor complicaţii.

Cerclajul are o rată de succes în aproximativ 90% dintre cazuri şi se recomandă femeilor însărcinate care au mai pierdut o sarcină din cauza incompetenţei cervicale, dar şi celor care au colul scurtat.

2 jpg jpeg

Dr Vythoulkas Andreas, Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

nr. programari: 021.9607