Riscurile na┼čterii prin cezarian─â

1 2 jpg jpeg

Despre acestea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Cu toate c─â fiecare femeie este preg─âtit─â pentru a na┼čte pe cale natural─â, exist─â ├«ns─â ┼či excep┼úii c├ónd, pentru a aduce pe lume un f─ât s─ân─âtos, dar ┼či pentru a proteja s─ân─âtatea celei care-i d─â via┼ú─â, se impune cezariana ca solu┼úie extrem─â, ne-a spus dr Vythoulkas. ├Än primul r├ónd, fiecare viitoare mam─â trebuie s─â ┼čtie faptul c─â, fiind o interven┼úie chirurgical─â, cezariana implic─â riscuri at├ót pentru mam─â, c├ót ┼či pentru bebelu┼č.

Dezavantajele na┼čterii prin cezarian─â

Pentru copil, a completat dr. Vythoulkas, principalul dezavantaj este c─â nu va avea acelea┼či avantaje din punct de vedere imunologic fa┼ú─â de un copil n─âscut pe cale natural─â.

Pentru mam─â, principalele riscuri ┼či complica┼úii dup─â na┼čterea prin cezarian─â sunt: Timp ├«ndelungat de recuperare. ├Än cazul na┼čterii vaginale, timpul de recuperare este foarte scurt, astfel c─â la doar c├óteva ore dup─â aceasta, femeia se recupereaz─â complet ┼či, mai mult, poate ├«ncepe al─âptarea pruncului.

├Än cazul na┼čterii prin cezarian─â, primele 48 de ore sunt greu de suportat, mai ales f─âr─â ajutorul calmantelor.

Recuperarea dup─â cezarian─â

Recuperarea par┼úial─â dureaz─â ├«ntre 2 ┼či 4 s─âpt─âm├óni, iar recuperarea total─â abia dup─â dou─â luni de la momentul interven┼úiei chirurgicale. Exist─â ┼či un risc de complica┼úii.

Fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală cu anestezie, principalele complicaţii sunt infecţiile uterine, leziunile chirurgicale, pierderi importante de sânge, dificultăţi la urinare, complicaţii genitale, complicaţii pulmonare, complicaţii cardiace.

Nu sunt de neglijat durerile severe de cap dup─â anestezie, senza┼úiile de grea┼ú─â ├«nso┼úite sau nu de v─ârs─âturi, precum ┼či complica┼úiile sistemului digestiv ÔÇô balonare, dureri abdominale severe, constipa┼úie.

Sarcin─â viitoare, cu probleme

O nou─â sarcin─â, dac─â are loc la mai pu┼úin de 2 ani dup─â cea anterioar─â, poate aduce cu sine c├óteva probleme pentru femeia care a avut o na┼čtere prin cezarian─â. Astfel, exist─â riscul ruperii cicatricii uterine, dar poate cre┼čte ┼či riscul de placenta praevia (dezvoltarea placentei ├«n partea inferioar─â a uterului).

Alte riscuri ce pot s─â apar─â ├«n urma unei opera┼úii de cezarian─â, cantitatea de s├ónge pierdut este mai mare, aproape dubl─â fa┼ú─â de cea pierdut─â ├«n timpul unei na┼čteri vaginale.

În cazuri extreme, când hemoragia nu poate fi oprită, se recurge la histerectomie sau îndepărtarea totată a uterului.

Este bine de ┼čtiut c─â, a mai completat dr. Vythoulkas, apari┼úia febrei, a s├ónger─ârilor vaginale cu s├ónge deschis la culoare, ame┼úelilor, a urin─ârii cu s├ónge, a durerilor ├«n timpul urin─ârii, absen┼úa tranzitului intestinal nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dac─â au loc la 4-5 zile de la opera┼úia de cezarian─â.

Iar prezentarea la medic este absolut obligatorie pentru proasp─âta mam─â.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas, Bucure┼čti

Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

www.vythoulkas.ro