Riscurile naşterii prin cezariană

1 2 jpg jpeg

Despre acestea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Cu toate că fiecare femeie este pregătită pentru a naşte pe cale naturală, există însă şi excepţii când, pentru a aduce pe lume un făt sănătos, dar şi pentru a proteja sănătatea celei care-i dă viaţă, se impune cezariana ca soluţie extremă, ne-a spus dr Vythoulkas. În primul rând, fiecare viitoare mamă trebuie să ştie faptul că, fiind o intervenţie chirurgicală, cezariana implică riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Dezavantajele naşterii prin cezariană

Pentru copil, a completat dr. Vythoulkas, principalul dezavantaj este că nu va avea aceleaşi avantaje din punct de vedere imunologic faţă de un copil născut pe cale naturală.

Pentru mamă, principalele riscuri şi complicaţii după naşterea prin cezariană sunt: Timp îndelungat de recuperare. În cazul naşterii vaginale, timpul de recuperare este foarte scurt, astfel că la doar câteva ore după aceasta, femeia se recuperează complet şi, mai mult, poate începe alăptarea pruncului.

În cazul naşterii prin cezariană, primele 48 de ore sunt greu de suportat, mai ales fără ajutorul calmantelor.

Recuperarea după cezariană

Recuperarea parţială durează între 2 şi 4 săptămâni, iar recuperarea totală abia după două luni de la momentul intervenţiei chirurgicale. Există şi un risc de complicaţii.

Fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală cu anestezie, principalele complicaţii sunt infecţiile uterine, leziunile chirurgicale, pierderi importante de sânge, dificultăţi la urinare, complicaţii genitale, complicaţii pulmonare, complicaţii cardiace.

Nu sunt de neglijat durerile severe de cap după anestezie, senzaţiile de greaţă însoţite sau nu de vărsături, precum şi complicaţiile sistemului digestiv – balonare, dureri abdominale severe, constipaţie.

Sarcină viitoare, cu probleme

O nouă sarcină, dacă are loc la mai puţin de 2 ani după cea anterioară, poate aduce cu sine câteva probleme pentru femeia care a avut o naştere prin cezariană. Astfel, există riscul ruperii cicatricii uterine, dar poate creşte şi riscul de placenta praevia (dezvoltarea placentei în partea inferioară a uterului).

Alte riscuri ce pot să apară în urma unei operaţii de cezariană, cantitatea de sânge pierdut este mai mare, aproape dublă faţă de cea pierdută în timpul unei naşteri vaginale.

În cazuri extreme, când hemoragia nu poate fi oprită, se recurge la histerectomie sau îndepărtarea totată a uterului.

Este bine de ştiut că, a mai completat dr. Vythoulkas, apariţia febrei, a sângerărilor vaginale cu sânge deschis la culoare, ameţelilor, a urinării cu sânge, a durerilor în timpul urinării, absenţa tranzitului intestinal nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dacă au loc la 4-5 zile de la operaţia de cezariană.

Iar prezentarea la medic este absolut obligatorie pentru proaspăta mamă.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas, Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

www.vythoulkas.ro