Recuperarea după cezariană

1 2 jpg jpeg

Recuperarea după cezariană: mişcarea te ajută După ce te trezeşti din anestezie, este indicat să respiri adânc şi să-ţi mişti picioarele. Ai grijă să nu faci mişcări bruşte. În primele 24 de ore de la operaţie, îţi vor fi scoase perfuzia şi sonda urinară.

Tot acum, medicii spun că este bine să te ridici din pat. Poţi face scurte plimbări prin salon, căci te ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Astfel, este evitat riscul formării de cheaguri de sânge.

Recuperarea după cezariană: cum îngrijeşti cicatricea

Timp de şase săptămâni după ce ai trecut prin operaţia de cezariană, este mai bine să faci duş, nu baie, ca să protejezi mai bine zona tăieturii. Dacă apar simptome neplăcute, adică ai febră şi observi că plaga s-a umflat şi supurează, trebuie să mergi la medic. Poate că operaţia s-a infectat, fiind nevoie de tratament de specialitate.

După intervenţia chirurgicală, scurgerile vaginale sunt abundente mai ales în primele zile, după care încep să se reducă, treptat. Pentru igiena locală, este indicat să utilizezi o soluţie antiseptică, de două ori pe zi. Dacă medicul recomandă, poţi face şi irigaţii vaginale.

Durerile din zona cicatricei sunt mai pronunţate în primele săptămâni după cezariană. Firele îţi vor fi scoase la un interval de 7-10 zile de la intervenţia care prespune două incizii, una la nivelul abdomenului şi una la nivelul uterului.

După aceste zile, mama se poate reîntoarce, uşor, uşor la activităţile de zi cu zi. Însă nu trebuie să depună efort intens în următoarele două luni. Iar sportul este recomandat abia după ce au trecut 4-5 luni de la intervenţie