Profilul TORCH: când se recomandă şi ce probleme depistează

1 2 jpg jpeg

Ce înseamnă şi ce informaţii poate furniza acest test sunt doar câteva dintre întrebările pe care i le-am adresat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Testul TORCH este, înainte de toate, recomandat în diagnosticarea anumitor infecţii ce pot influenţa dezvoltarea fătului pe perioada celor 9 luni de sarcină şi este un test de sânge ce vizează titrul anticorpilor IgG şi IgM, specifici unor boli infecţioase.

TORCH este, de fapt, ne-a spus dr. Vythoulkas, un acronim rezultat prin alăturarea iniţialelor celor cinci grupe de infecţii care pot fi depistate: T= toxoplasma gondii, O=others viruses (alte vurusuri), R= Rubeola, C= cytomegalovirus, H= herpes simplex virus, infecţii ce se transmit foarte uşor de la mamă la făt.

T - Toxoplasmoza este des întâlnită, afectează peste 50% din populaţia globului, şi este provocată de un parazit. Principalul vinovat pentru transmiterea acestui parazit la om este pisica. Femeia se poate infecta consumând carne crudă sau insuficient preparată termic şi care conţine chisturi sau lapte nepasteurizat etc. Infecţia de la mamă ajunge foarte uşor la făt, prin intermediul placentei, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. Dar ce este mai important este că acest virus poate cauza anomalii severe fătului la nivelul ochilor, creierului, plămânilor şi inimii.

O - Alte virusuri. Testarea anticorpilor pentru sifilis, hepatită B, virusul Epstein-Barr şi infecţia cu enterovirus sunt incluse în testul TORCH.

R - Rubeola este o infecţie mai des întâlnită primăvara şi se poate transmite prin strănut sau tuse. În timpul sarcinii, virusul poate trece uşor la făt şi poate provoca malformaţii la nivelul ochilor, sistemului auditiv, cardiorespirator sau nervos.

Riscul major este la începutul sarcinii, dar scade pe măsură ce sarcina avansează şi fătul are organele deja formate. Din fericire, rubeola este o boală pe care o facem o dată în viaţă, iar organismul capătă imunitate, a continuat dr. Vythoulkas.

C - Citomegalovirus este un virus din grupul de virusuri ai herpesului. Infecţia la mamă se transmite pe cale sexuală, prin transfuzii de sânge sau se poate produce prin reactivarea unei infecţii latente.

De multe fără simptome în afara sarcinii, în perioada celor nouă luni poate produce grave anomalii fetale, dar şi la sarcină oprită în evoluţie sau avort spontan dacă infecţia s-a produs în primul trimestru de sarcină.

H - Herpex simplex este un virus din grupa largă de viruşi ADN care dacă apare în timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra mamei, dar în special asupra fătului - naştere prematură, malformaţii congenitale rare mai ales la sistemul nervos central. Gravidele pot contacta acest virus prin contact sexual şi îl transmit mai departe fătului.

De preferat, a continuat dr. Vythoulkas, este ca acest test TORCH să se efectueze înainte ca sarcina să apară, dar dacă nu este o sarcină planificată, acest test se poate face şi în primele săptămâni de sarcină. Dacă testul este făcut înainte ca sarcina să apară şi iese pozitiv, toxoplasmoza şi sifilisul pot fi tratate, iar rubeola, varicela sau zona zoster pot fi prevenite prin vaccinare.

În cazul în care testul iese pozitiv şi sarcina există deja, testarea se face în primele săptămâni, iar infecţiile pot fi tratate sau ţinute sub control medical atent, astfel încât viaţa fătului să nu fie pusă în pericol. Doar în cazuri grave se recomandă avortul terapeutic.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, www.vythoukas.ro