Premieră în România: gemeni salvaţi printr-o intervenţie cu laser efectuată în burta mamei

1 2 jpg jpeg

Interven┼úia fetal─â minim-invaziv─â a durat 2 ore ┼či a fost efectuat─â de Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetric─â-ginecologie, unul dintre pu┼úinii medici din ┼úar─â care efectueaz─â opera┼úii intrauterine.

Singura ┼čans─â ca cei doi b─âie┼úei s─â supravie┼úuiasc─â

Sindromul transfuzor-transfuzat este o condi┼úie prenatal─â ├«n care gemenii identici primesc cantit─â┼úi inegale de s├ónge placentar, av├ónd drept rezultat dezvoltarea lor diferit─â. ├Än mod normal, cu toate c─â au ├«n comun aceea┼či placent─â, circula┼úia fiec─ârui geam─ân este separat─â. ├Än sindromul transfuzor-transfuzat, se formeaz─â leg─âturi ├«ntre vasele de s├ónge placentare, permi┼ú├ónd s├óngelui s─â circule de la un f─ât la altul. Dac─â aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de s├ónge de la un geam─ân, numit donator sau transfuzor, c─âtre cel─âlalt geam─ân, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sange, iar cel─âlalt prea pu┼úin.

Istoria naturală a sindromului transfuzor-transfuzat este bine stabilită. Dacă nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină. Dacă mama este însă diagnosticată la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viaţa copiilor.

Dr. Hadi Rahimian, medicul care a introdus metode noi de terapie fetală în România

Pentru prima oară in România, Dr. Hadi Rahimian a efecuat o intervenţie intrauterină de ultimă oră care a schimbat cursul vieţii celor doi fraţi gemeni aflaţi încă în uterul mamei.

Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metod─â de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de s├ónge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de s├ónge dintre ei. Este frecvent efectuat─â ├«ntre s─âpt─âm├ónile 16-26 de sarcin─â. Procedura are loc ├«n sala de opera┼úii ┼či dureaz─â 1-2 ore, ├«n func┼úie de num─ârul de vase care urmeaz─â s─â fie coagulate.

Acest tip de tratament se poate efectua doar ├«n centre de medicin─â fetal─â de c─âtre speciali┼čti cu preg─âtire ampl─â ├«n acest domeniu. Studiile efectuate ├«n centre fetale de renume din SUA au ar─ât─ât o rat─â de supravie┼úuire de 80-85% pentru unul din gemeni ┼či de 65-70% pentru ambii copii.

ÔÇ×Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o camer─â video miniatural─â la cap─âtul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului ├«n cavitatea amniotic─â a f─âtului primitor. Fetoscopul permite examinarea direct─â a vaselor de s├ónge de pe suprafa┼úa placentei ┼či identifiarea anastomozelor vasculare anormale.ÔÇŁ explic─â Dr. Rahimian procedura de fotocoagulare laser.

ÔÇ×Este o tehnic─â de mare fine┼úe, medicul trebuind s─â direc┼úioneze cu mare aten┼úie fasciculul laser care s─â coaguleze selectiv doar acele vase de s├ónge care comunic─â ├«ntre un geam─ân ┼či cel─âlalt, ├«n timp ce vasele normale, care hr─ânesc fiecare f─ât, s─â r─âm├ón─â intacte.ÔÇŁ a completat Dr. Rahimian.

Interven┼úia a fost efectuat─â cu succes, ecografia de control ar─ât├ónd absen┼úa comunic─ârii anormale ├«ntre cei doi copii. ├Än continuare, mama ┼či gemenii vor fi urm─âri┼úi ecografic ├«ndeaproape de c─âtre Dr. Hadi Rahimian.

ÔÇ×Este un sentiment extraordinar pe care ├«l ai atunci c├ónd po┼úi interveni ┼či schimba cursul unei boli, de altfel relativ rar─â ├«n sarcin─â. De fapt, ceea ce face ca Spitalul B─âneasa s─â fie unul special este Programul de Medicin─â Materno-Fetal─â care ofer─â o expertiz─â avansat─â pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastr─â de speciali┼čti a efectuat p├ón─â in prezent urm─âtoarele tipuri de interven┼úii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, ┼čunturi vezico-amniotice ┼či ┼čunturi toraco-amniotice, ultimele dou─â fiind, de asemenea, proceduri efectuate ├«n premier─â ├«n Rom├ónia.ÔÇŁ a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului B─âneasa.