Premieră în România: gemeni salvaţi printr-o intervenţie cu laser efectuată în burta mamei

1 2 jpg jpeg

Intervenţia fetală minim-invazivă a durat 2 ore şi a fost efectuată de Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre puţinii medici din ţară care efectuează operaţii intrauterine.

Singura şansă ca cei doi băieţei să supravieţuiască

Sindromul transfuzor-transfuzat este o condiţie prenatală în care gemenii identici primesc cantităţi inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferită. În mod normal, cu toate că au în comun aceeaşi placentă, circulaţia fiecărui geamăn este separată. În sindromul transfuzor-transfuzat, se formează legături între vasele de sânge placentare, permiţând sângelui să circule de la un făt la altul. Dacă aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sânge de la un geamăn, numit donator sau transfuzor, către celălalt geamăn, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sange, iar celălalt prea puţin.

Istoria naturală a sindromului transfuzor-transfuzat este bine stabilită. Dacă nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină. Dacă mama este însă diagnosticată la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viaţa copiilor.

Dr. Hadi Rahimian, medicul care a introdus metode noi de terapie fetală în România

Pentru prima oară in România, Dr. Hadi Rahimian a efecuat o intervenţie intrauterină de ultimă oră care a schimbat cursul vieţii celor doi fraţi gemeni aflaţi încă în uterul mamei.

Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metodă de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sânge dintre ei. Este frecvent efectuată între săptămânile 16-26 de sarcină. Procedura are loc în sala de operaţii şi durează 1-2 ore, în funcţie de numărul de vase care urmează să fie coagulate.

Acest tip de tratament se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialişti cu pregătire amplă în acest domeniu. Studiile efectuate în centre fetale de renume din SUA au arătăt o rată de supravieţuire de 80-85% pentru unul din gemeni şi de 65-70% pentru ambii copii.

„Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică a fătului primitor. Fetoscopul permite examinarea directă a vaselor de sânge de pe suprafaţa placentei şi identifiarea anastomozelor vasculare anormale.” explică Dr. Rahimian procedura de fotocoagulare laser.

„Este o tehnică de mare fineţe, medicul trebuind să direcţioneze cu mare atenţie fasciculul laser care să coaguleze selectiv doar acele vase de sânge care comunică între un geamăn şi celălalt, în timp ce vasele normale, care hrănesc fiecare făt, să rămână intacte.” a completat Dr. Rahimian.

Intervenţia a fost efectuată cu succes, ecografia de control arătând absenţa comunicării anormale între cei doi copii. În continuare, mama şi gemenii vor fi urmăriţi ecografic îndeaproape de către Dr. Hadi Rahimian.

„Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poţi interveni şi schimba cursul unei boli, de altfel relativ rară în sarcină. De fapt, ceea ce face ca Spitalul Băneasa să fie unul special este Programul de Medicină Materno-Fetală care oferă o expertiză avansată pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Echipa noastră de specialişti a efectuat până in prezent următoarele tipuri de intervenţii intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, şunturi vezico-amniotice şi şunturi toraco-amniotice, ultimele două fiind, de asemenea, proceduri efectuate în premieră în România.” a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.