Ponturi pentru o sarcină fără probleme
Renunţă la băuturile care conţin cafeină
Cafeaua consumată în cantitate mare, cacaoa, ceaiul verde sau negru trebuie evitate pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Nici ceaiurile din plante, ca pelinul, levănţica, ienupărul, anasonul, vâscul nu sunt recomandate gravidelor, pentru că stimulează contracţiile uterine.
Odihneşte-te mai mult
Dacă nu erai obişnuită cu mişcarea înainte de sarcină, nu face abuz în această perioadă! Chiar dacă te îngrijorează kilogramele în plus, vei avea timp berechet să slăbeşti după naştere şi-ţi va fi chiar mai uşor dacă alăptezi. Până atunci, rezervă-ţi timp pentru relaxare şi dormi cât mai mult. În primul trimestru poţi face mişcări uşoare, dar imediat ce te simţi obosită, e mai bine să te opreşti.
Foloseşte mai rar produse de îngrijire
Vopselele de păr, lacurile de unghii, produsele de machiaj şi de îngrijire corporală, uleiurile de masaj pot conţine substanţe chimice toxice pentru fătul în plin proces de dezvoltare. Unele componente ale vopselelor de păr sau ale produselor de decolorare a părului este posibil să-i provoace malformaţii. Dacă îţi doreşti foarte mult să-ţi vopseşti părul, alege vopselele vegetale. De asemenea, dacă tânjeşti după un masaj relaxant când ai dureri de spate, foloseşte uleiuri de masaj în cantitate mică şi diluate cu uleiuri vegetale. Poţi folosi fără grijă ulei de măsline, ulei esenţial de muşeţel.
Atenţie!
Ocoleşte în sarcină uleiurile esenţiale de chiparos, cedru, smirnă, rozmarin, deoarece este posibil să declanşeze naştere prematură.
Hidratează-te foarte bine
Contracţiile pot apărea şi în cazul în care nu bei îndeajuns de multe lichide. La primele semne, cum sunt senzaţia de gură uscată, oboseala, ameţeala, slăbiciunea, bea ceva mai multă apă în următoarele ore. Pentru a evita retenţia de apă, poţi să bei ceai de soc, cu efect diuretic şi relaxant.
Citeşte mai multe despre ceaiurile recomandate în sarcină AICI
Stai departe de infecţii
O atenţie sporită la primele semne de boală te poate feri de agravarea unor afecţiuni şi chiar de infecţii. Cu un tratament pe măsură, recomandat de ginecologul care urmăreşte sarcina nu rişti declanşarea unei naşteri premature. De pildă, în cazul unei infecţii urinare, este nevoie să acţionezi imediat ce apar arsuri la urinare, dureri de spate, urinări frecvente. O altă problemă de sănătate care poate afecta copilul este herpesul vaginal. Se manifestă asemănător gripei, dar şi prin mâncărimi şi durere. Tratată corect sub îndrumarea medicului specialist, scad şansele să treacă la făt.
Cere sfatul medicului dacă...
...ai febră apărută brust,
...urinezi mai des,
...observi pete de sânge sau scurgeri vaginale,
...ai dureri intense de spate,
...ai contracţii, indiferent dacă sunt dureroase sau nu, mai ales dacă durează mai mult de 2 ore.