Obiceiuri sănătoase în timpul sarcinii
În fiecare zi, în farfurie trebuie să ai minimum cinci culori. Asta înseamnă că vei avea o alimentaţie plină de vitamine şi antioxidanţi. În plus peştele oceanic, bogat în acizi graşi omega 3 şi carnea de vită, bogată în fier, nu ar trebui să-ţi lipsească în nicio săptămână din farfurie. Suplimentele cu acid folic, calciu, fosfor şi magneziu intră pe lista ta obligatorie în lunile de sarcină. În această perioadă e posibil să simţi o creştere a apetitului, dar şi o modificare a gustului, aşa numitele pofte care se manifestă prin preferinţe pentru fructe, murături sau condimente puternice. Evită brânzeturile nefermentate care pot conţine listeria, o bacterie foarte periculoasă, conservele de peşte, ce conţin urme de mercur şi fripturile în sânge. Ai grijă la greutate
Chiar dacă se spune că în sarcină poţi mânca cât doi, nu este chiar aşa. În meniul tău trebuie să adaugi în plus 300 de calorii zilnic. Şi trebuie să mănânci doar pentru o persoană. În caz contrar, consecinţele se manifestă, în primul rând asupra corpului tău. Kilogramele în plus te vor împiedica să te mişti cu lejeritate şi să faci exerciţiile de respiraţie necesare pentru naştere. Greutatea mare măreşte riscul să faci diabet gestaţional, foarte periculos în sarcină. La polul opus, se află malnutriţia. Dacă mănânci te miri ce şi mai nimic, există riscul ca bebele să se nască subdezvoltat, iar pe termen lung să aibă tulburări nervoase, probleme digestive şi un sistem imunitar foarte slăbit. Ca să ai un punct de reper, în sarcină e bine să iei în jur de 10-12 kilorgrame.
O atenţie deosebită trebuie să acorzi şi modului în care te îmbraci. Încă din primele luni de sarcină trebuie să eviţi hainele strâmte sau care te împiedică să respiri corect, cum ar fi centurile, corsetele sau cordoanele strânse. Renunţă şi la sutienele cu sârme sau întărituri. Bumbacul este materialul cel mai potrivit pentru lenjeria de corp. De asemenea, trebuie să eviţi tocurile înalte deoarece centrul de greutate al corpului se schimbă şi acest tip de încălţăminte îţi deformează coloana.
Cu cât vei face mai multă mişcare, cu atât vei naşte mai uşor, cu condiţia să nu ai nicio interdicţie de la medic. Nu ai voie să faci exerciţii fizice care să necesite un efort prelungit şi susţinut, ci exerciţii uşoare, care să-ţi întărească muşchii pelvieni şi exerciţii care să-ţi îmbunătăţească respiraţia. Acum există multe săli unde poţi face gimnastică pentru sarcină. Aceste exerciţii sunt gândite pentru a face naşterea mai uşoară şi pentru a ameliora binecunoscutele probleme din timpul sarcinii: varicele, umflarea picioarelor şi vergeturile. Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru gravide. În apă eşti mai uşoară şi poţi face într-un ritm lent foarte multe exerciţii.