Nu neglija hipertensiunea în sarcină!

1 2 jpg jpeg

În sarcină, hipertensiunea poate fi de mai multe forme: indusă de graviditate (apare mai ales după ce-a de-a 20-a săptămână), esenţială (valorile tensiunii erau mari şi înainte, iar acestea s-au menţinut) sau preexistentă (hipertensiunea este agravată de sarcină).

Adesea, nu are simptome

Hipertensiunea arterială este una dintre afecţiunile tăcute, care, în cele mai multe cazuri este depistată în urma unui consult, unde este măsurată de către medicul specialist, care va evalua şi istoricul familial şi stilul de viaţă al pacientei. Anumite simptome, precum problemele de vedere, durerile persistente de cap, stările de greaţă, sângerările nazale pot fi prezente totuşi în cazul hipertensiunii maligne, extrem de periculoasă. De aceea, este recomandat să îţi măsori regulat tensiunea pentru a observa dacă apar modificări.

De ce apare

Dereglările funcţionale ale cordului sau ale sistemului circulator, dezechilibrul hormonal, deshidratarea, obezitatea, consumul de alcool, factorii psihoemoţionali, bolile rinichilor şi ale sistemului nervos pot fi cauze declanşatoare ale hipertensiunii. În acelaşi timp, stilul de viaţă sedentar, prima sarcină, sarcinile multiple, în special după vârsta de 40 de ani, pot determina apariţia hipertensiunii.

Info

Anumite medicamente destinate tratării tensiunii pot avea un impact negativ asupra sănătăţii fătului, de aceea este bine să te consulţi cu medicul tău pentru a le alege pe cele mai potrivite.

Poate afecta fătul

Nou-născutul poate fi afectat în mod direct de efectele negative ale hipertensiunii arteriale, încât dezvoltarea lui să fie încetinită, cântărind puţin la naştere. Pot apărea şi complicaţii mai severe, precum desprinderea prematură a plancetei, naşterea mai devreme de termen. Uneori, la gravida cu hipertensiune poate fi nevoie de cezariană.

2 jpg jpeg

Tratamentul începe cu dieta

Ai grijă la dietă, alimentaţia fiind parte din tratament. În principiu, va trebui să micşorezi cantitatea de sare şi să ai o alimentaţie bogată în legume şi fructe. Dacă hipertensiunea arterială este însoţită şi de insuficienţă cardiacă, va trebui să reduci consumul de apă, dar nu drastic. Obiceiurile nesănătoase, precum cafeaua, alcoolul şi tutunul vor trebui eliminate. Sarcina provoacă dezechilibre pe toate planurile, atât fizic, cât şi psihic. Acestea pot duce la apariţia stresului, direct răspunzător de creşterea tensiunii. Păstrarea unui climat psihic cât mai relaxant poate reduce stresul. Tehnicile de meditaţie pot fi de ajutor, reglând totodată şi respiraţia.

Preeclampsia, complicaţie deloc de neglijat

Hipertensiunea gestaţională se referă la creşterea tensiunii după primele 20 de săptămâni de sarcină, revenind în urma naşterii la valori normale. Unele femei dezvoltă ulterior sindromul de preeclampsie, care poate aduce complicaţii în ceea ce priveşte fătul, de aceea necesită atenta supraveghere a medicului. Unul dintre semnele preeclampsiei este nivelul de proteine din urină, mai mare de 0,3 g în 24 de ore. Netratată, poate duce la eclampsie, o afecţiune extrem de gravă. Atenţie!

Tensiunea diastolică ce depăşeste 110 mmHg în sarcină este asociată cu riscul ruperii placentei, putând diminua dezoltarea fătului sau moartea acestuia în uter.