Mituri despre perioada sarcinii: care sunt adevărate şi care nu

1 2 jpg jpeg

Cele mai multe mituri sunt legate de modul în care ne putem da seama ce sex are copilul. Numărul atât de mare de idei preconceput este justificat dacă ne gândim că acesta este cel mai mare „mister” al sarcinii.

Din păcate, vei fi probabil descurajată să afli că singura modalitate de a determina sexul bebeluşului tău este să aştepţi ecografia de trei luni, iar dacă nu ai noroc, pe cea din luna următoare. Este un mit faptul că, dacă ai greţuri matinale, vei avea o fetiţă. La fel şi ideea conform căreia burta ţuguiată ori linia maro formată de-a lungul burţii apar atunci când bebeluşul este de sex masculin.

La fel de absurd este şi mitul care spune că, dacă eşti „înfloritoare” în sarcină, adică dacă ai tenul curat şi luminos, iar părul a devenit mai bogat şi mai strălucitor, vei avea băiat. Se mai spune că, dacă primul cuvânt pronunţat de copilul anterior, dacă ai unul, a fost „tata”, vei avea băiat, iar dacă a fost „mama”- vei avea fată. Nici acesta nu are nicio justificare medicală şi nu s-a dovedit vreodată adevărat.

Consumul de portocale nu provoacă icter

Dacă ridici mâinile deasupra capului pentru a întinde rufe, de exemplu, nu trebuie să te temi că se va înnoda sau înfăşura în jurul bebeluşului cordonul ombilical, aşa cum se spune în bătrâni. Şi acesta este doar un mit, ne asigură medicii. Nimic din ceea ce faci în timpul sarcinii nu poate duce la înfăşurarea cordonului ombilical.

Nici sexul în timpul sarcinii nu va afecta de vreun fel bebeluşul, aşa cum în mod greşit cred unele gravide. Iar dacă vrei să mănânci portocale ori alte fructe şi legume galbene, o poţi face cu încredere, pentru că bebeluşul tău nu va face icter.

Lista miturilor care se învârt în jurul sarcinii este atât de lungă, încât nu poate fi epuizată într-un singur articol. Înainte de a da crezare unor informaţii ori de a pune în practică recomandările celor din jur, cel mai bine este să discuţi cu obstetricianul orice nelămurire. Altfel, rişti să te amăgeşti sau, mai rău, să pui în pericol sănătatea bebeluşului tău.

Arsurile gastrice nu-ţi spun cum va arăta bebeluşul

Se spune că dacă ai arsuri gastrice în primul trimestru de sarcină, copilul tău va avea mult păr. S-a dovedit de-a lungul timpului că aceasta poate fi cel mult o coincidenţă şi nicidecum un adevăr. Arsurile apar pentru că în sarcină digestia devine mai lentă, iar pe măsură ce bebeluşul creşte, uterul se măreşte şi apasă pe stomac.

Acesta va revărsa o parte din conţinut în esofag, determinând apariţia arsurilor. Majoritatea gravidelor au arsuri (statisticile spun că aproximativ 75%) până la sfârşitul sarcinii, ceea ce ar însemna că cei mai mulţi bebeluşi vor avea un păr bogat, lucru care nu se întâmplă.

Dacă ne luăm după mitul anterior, conform căruia arsurile sunt semn că vei avea fetiţă, ar însemna că 75% din populaţia Globului ar trebui să fie se sex feminin.