Mămici, ne vedem pe forum?

1 2 jpg jpeg

Vrei să ştii cât mai multe despre momentul „primei întâlniri”, dar şi despre ce presupune „meseria” de mamă. Curiozitatea ta este de înţeles şi toate mămicile ţi-au împărtăşit-o la un moment dat. Dar mare atenţie de unde te informezi şi pe cine asculţi. Site-ul sau articolul nu are avizul unui medic ori date de contact? Tocmai ai intrat pe blogul unei persoane fără pregătire medicală, dar care oferă sfaturi neavizate de specialişti? Este cazul să citeşti informaţia respectivă cu reţinere. La fel, şi sfaturile celorlalte mămici de pe forumuri.

Consultul medical, cea mai sigură sursă

Dintre toate sursele de informare, medicul care supraveghează sarcina este şi cel care cunoaşte cel mai bine viitoarea mamă, dar şi nevoile ei. De aceea, el este cel mai în măsură să acorde sfaturile şi sprijinul de care are nevoie gravida. Pe lângă faptul că informaţiile oferite de medic sunt „personalizate”, în funcţie de nevoile gravidei, ele aparţin unei persoane cu pregătire medicală în domeniu. „Chiar dacă avem impresia că am găsit site-ul ideal, cu informaţie medicală veridică şi cu sfaturi corecte, aceasta trebuie folosită raţional. Medicina nu este o ştiinţă simplă, iar fiecare organism are particularităţi care îl diferenţiază. Consultul medical individual rămâne singura abordare sigură pentru orice pacientă”, explică Laurenţiu Crăciunaş, medic stagiar ginecolog la Spitalul „St. Mary's” din Manchester, Marea Britanie.

Informaţii avizate de pe paginile medicilor

Alte surse de informaţii avizate legate de sarcină ori de naştere sunt site-urile medicilor ori portalurile care colaborează cu doctori care răspund şi dau informaţii persoanelor care pun întrebări. Astfel, persoana nu numai că primeşte indicaţii în funcţie de nelămurirea sau de problema pe care o are, ci primeşte sfaturi de la o persoană avizată să le ofere. Astfel de surse sunt site-urile: http://www.doctorginecolog.ro/ sau http://www.contraboli.ro/. „Surse bune de infromaţii sunt şi portalurile oficiale ale unor organizaţii medicale profesionale, cum este cel al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, dar şi cele acreditate de Health On the Net Foundation, un proiect european care ţinteste să filtreze site-urile cu informaţie medicală veridică”, adaugă medicul Laurenţiu Crăciunaş. Postări de la graviduţe pentru celelalte graviduţe

Forumurile au fost şi au rămas una dintre cele mai populare platforme de unde pacienţii obişnuiesc să obţină informaţii, dar şi sfaturi despre problema medicală pe care o au. „Pe forumuri se formează diferite comunităţi din persoane cu diferite niveluri de pregătire. Din păcate, acest nivel de pregătire medicală este relativ redusă şi neomogenă, ceea ce face ca informaţia găsită -sfaturi, tratamente, diagnostic - să aparţină mai degrabă persoanelor neavizate”, mai adaugă medicul Laurenţiu Crăciunaş. De exemplu: „Există mai mulţi factori care ar putea provoca începerea travaliului: ceaiul din mai multe condimente, băile fierbinţi”; „Bună. am şi eu o întrebare. Ce înseamnă o baie fierbinte? Intru în apă calduţă, iar apoi mai dau drumul la apă fierbinte până mă simt confortabil?” - sunt doar câteva dintre postările de pe forumurile pentru gravide...

Laurenţiu Crăciunaş

doctor stagiar, spitalul „St. Mary's” din Manchester, Marea Britanie

www.contraboli.ro

Informaţiile neavizate, mai mult rău decât bine

Pe lângă forumuri, o altă categorie de site-uri de unde se informează gravidele sunt cele în care nu se poate interacţiona cu autorul articolelor (traduse din altă limbă de persoane fără pregătire medicală). O altă „sursă” sunt şi site-urile medicale cu informaţii despre sarcină/naştere, în care autorul publică din spatele unui pseudonim. Ţinând cont că este vorba de medicină, iar sănătatea odată afectată poate fi greu de recuperate, este recomandat să tratăm astfel de site-uri cu scepticism. Similare sunt şi site-urile gen nume-site.blogspot.com sau nume-site.wordpress.com), pe care oricine se poate înregistra din câteva click-uri pentru a posta orice. Citind astfel de surse, ajungem să ne autodiagnosticăm, avem tendinţa să mergem în extreme, să ne identificăm o patologie fatală sau să ne neliniştim când nu este cazul.