Lucruri neştiute despre avort. Ce se întâmplă cu femeile după ce recurg la această procedură

1 2 jpg jpeg

Avortul este, pentru multe femei, un subiect tabu, aşa că multe preferă să nu vorbească despre el chiar dacă le macină gândul că şi-au pierdut bebeluşul şi cad în depresie.

Femeile nu vorbesc despre avort între ele

Deşi există preconcepţia că femeile, între prietene, vorbesc despre cele mai intime şi delicate situaţii sau întâmplări, adevărul este că avortul nu întră în subiectul lor de discuţie. Există parte un mic acord tacit între femei de a nu deschide acest subiect. De altfel, ce se întâmplă în mintea şi sufletul unei femei după ce a făcut un avort este un subiect tabu în toată societatea. Acest tip de abordare sporeşte, însă, sentimentul de vinovăţie pe care-l are aproape fiecare femeie care s-a văzut nevoită să recurgă la avort.

Dacă femeile ar fi dispuse să vorbească despre trăirile lor, ar putea să treacă peste sentimentul de vinovăţie, peste teamă de a dezamăgi, dar şi pentru sentimentul de ruşine care le macină în mod secret, uneori subconştient, zi de zi după efectuarea avortului.

Tristeţea după avort este naturală

Indiferent că au sau nu un simţ matern foarte dezvoltat, indiferent de vârsta pe care o au, indiferent dacă sunt sau nu implicate într-o relaţie serioasă sau sarcina a survenit după un contact sexual ocazional, orice femeie care face avort va simţi tristeţe şi chiar poate intră în depresie după întreruperea voluntară a sarcinii. Tristeţea profundă de după avort este absolut firească, chiar dacă nu apare mereu în ziua de după întreruperea sarcinii. Rezistenţa emoţională a unei femei poate ţine această durere ascunsă pentru săptămâni, însă la un moment dat ea iese la suprafaţă, putând dura şi ani buni după avort.

Aproximativ 70.000 de femei mor, anual, la nivel mondial, din cauza avortului, arată datele unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Guttmacher din New York. Mai mult de jumătate dintre decese se înregistrează în ţările subdezvoltate şi, în special, în Africa, unde se face prea puţină educaţie sexuală. Potrivit specialiştilor, numărul deceselor s-ar reduce drastic, dar în multe ţări nu există conceptul de planificare familială, iar piaţa produselor contraceptive este aproape inexistentă. Institutul Guttmacher a mai constatat că numărul avorturilor a scăzut de la 45.5 de milioane în 1995 la 41.6 de milioane în 2003. Explicaţia este că femeile căsătorite foloseau contraceptive în proporţie 63% în 2003, faţă de doar 54% în 1990.