Lucruri ne┼čtiute despre avort. Ce se ├«nt├ómpl─â cu femeile dup─â ce recurg la aceast─â procedur─â

1 2 jpg jpeg

Avortul este, pentru multe femei, un subiect tabu, a┼ča c─â multe prefer─â s─â nu vorbeasc─â despre el chiar dac─â le macin─â g├óndul c─â ┼či-au pierdut bebelu┼čul ┼či cad ├«n depresie.

Femeile nu vorbesc despre avort între ele

De┼či exist─â preconcep┼úia c─â femeile, ├«ntre prietene, vorbesc despre cele mai intime ┼či delicate situa┼úii sau ├«nt├ómpl─âri, adev─ârul este c─â avortul nu ├«ntr─â ├«n subiectul lor de discu┼úie. Exist─â parte un mic acord tacit ├«ntre femei de a nu deschide acest subiect. De altfel, ce se ├«nt├ómpl─â ├«n mintea ┼či sufletul unei femei dup─â ce a f─âcut un avort este un subiect tabu ├«n toat─â societatea. Acest tip de abordare spore┼čte, ├«ns─â, sentimentul de vinov─â┼úie pe care-l are aproape fiecare femeie care s-a v─âzut nevoit─â s─â recurg─â la avort.

Dac─â femeile ar fi dispuse s─â vorbeasc─â despre tr─âirile lor, ar putea s─â treac─â peste sentimentul de vinov─â┼úie, peste team─â de a dezam─âgi, dar ┼či pentru sentimentul de ru┼čine care le macin─â ├«n mod secret, uneori subcon┼čtient, zi de zi dup─â efectuarea avortului.

Tristeţea după avort este naturală

Indiferent c─â au sau nu un sim┼ú matern foarte dezvoltat, indiferent de v├órsta pe care o au, indiferent dac─â sunt sau nu implicate ├«ntr-o rela┼úie serioas─â sau sarcina a survenit dup─â un contact sexual ocazional, orice femeie care face avort va sim┼úi triste┼úe ┼či chiar poate intr─â ├«n depresie dup─â ├«ntreruperea voluntar─â a sarcinii. Triste┼úea profund─â de dup─â avort este absolut fireasc─â, chiar dac─â nu apare mereu ├«n ziua de dup─â ├«ntreruperea sarcinii. Rezisten┼úa emo┼úional─â a unei femei poate ┼úine aceast─â durere ascuns─â pentru s─âpt─âm├óni, ├«ns─â la un moment dat ea iese la suprafa┼ú─â, put├ónd dura ┼či ani buni dup─â avort.

Aproximativ 70.000 de femei mor, anual, la nivel mondial, din cauza avortului, arat─â datele unui studiu realizat de oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani de la Institutul Guttmacher din New York. Mai mult de jum─âtate dintre decese se ├«nregistreaz─â ├«n ┼ú─ârile subdezvoltate ┼či, ├«n special, ├«n Africa, unde se face prea pu┼úin─â educa┼úie sexual─â. Potrivit speciali┼čtilor, num─ârul deceselor s-ar reduce drastic, dar ├«n multe ┼ú─âri nu exist─â conceptul de planificare familial─â, iar pia┼úa produselor contraceptive este aproape inexistent─â. Institutul Guttmacher a mai constatat c─â num─ârul avorturilor a sc─âzut de la 45.5 de milioane ├«n 1995 la 41.6 de milioane ├«n 2003. Explica┼úia este c─â femeile c─âs─âtorite foloseau contraceptive ├«n propor┼úie 63% ├«n 2003, fa┼ú─â de doar 54% ├«n 1990.