La ce riscuri sunt supu┼či copiii n─âscu┼úi prin cezarian─â

1 2 jpg jpeg

Ei au ┼či un risc mai mare de obezitate, potrivit profesorului Yvan Vendeplas, ┼čef la serviciul general de la Clinicii de copii din cadrul Spitalului universitar al UZ (Free University) din Bruxelles, potrivit Agerpres.

Na┼čterea, alimenta┼úia bebelu┼čului ┼či eventuala recurgere, ├«n primele luni de via┼ú─â, la antibiotice, au o mare importan┼ú─â ├«n dezvoltarea unui sistem imunitar optim, arat─â ├«n acest sens UZ.

Ace┼čti factori influen┼úeaz─â puternic felul ├«n care se construie┼čte flora intestinal─â a bebelu┼čului ├«nc─â din primele clipe ale vie┼úii. Primele bacterii care se instaleaz─â ├«n intestinele sale ├«i vor determina ├«ntreg sistemul imunitar ÔÇ×pentru tot restul vie┼úiiÔÇť.

Na┼čterea natural─â, recomandat─â de c─âtre medici

Speciali┼čtii recomand─â mamelor s─â opteze pentru na┼čterea natural─â ┼či al─âptare ┼či s─â limiteze administrarea de antibiotice la copii c├ónd sunt foarte mici, afirm─â profesorul Yvan Vandeplas.

├Än timpul na┼čterii naturale, copilul prime┼čte un ├«ntreg evantai de bacterii care nu se transmit la o cezarian─â, precizeaz─â el. Laptele matern con┼úine ┼či el bacterii bune (probiotice), precum ┼či prebiotice, fibre care stimuleaz─â cre┼čterea sau activitatea bacteriilor sistemului digestiv.

Na┼čterea natural─â ┼či laptele matern contribuie, prin urmare, la asigurarea la copil a unei flore intestinale optimale de ├«nceput, crucial─â pentru sistemul s─âu imunitar, ├«n timp ce un exces de antibiotice are un efect nefast.

├Än ceea ce prive┼čte alimenta┼úia, ├«n prezent se adaug─â probiotice ┼či/sau prebiotice ├«n multe tipuri de lapte pentru bebelu┼či, lucru care nu se ├«nt├ómpla ├«nainte, spune Yvan Vendenplas. Astfel studiile de evaluare pe termen lung a laptelui matern ┼či a celui industrial s-au desf─â┼čurat numai pe persoane care nu au cunoscut aceste evolu┼úii.

Rolul probioticelor ├«n alimenta┼úia bebelu┼čilor

Speciali┼čtii ├«n medicin─â se ocup─â tot mai mult de rolul acestor elemente ┼či de importan┼úa florei intestinale, iar ├«n prezent au loc transplanturi de microbiot─â fecal─â la unii pacien┼úi. ┼×i industria ├«┼či aduce o contribu┼úie tot mai consistent─â ├«n acest sens, cu o eficien┼ú─â variabil─â.

ÔÇ×Dezvoltarea are loc ├«n mod s─âlbatic ┼či le-a┼č recomanda adul┼úilor care vor s─â ia probiotice prin suplimente alimentare s─â recurg─â la produse pentru care exist─â studii clinice. Consider c─â 80% din probioticele de pe pia┼ú─â sunt f─âr─â valoareÔÇť, a mai spus Vandenplas.

┼×tiin┼úa trebuie s─â se ocupe mai mult ├«n viitor de diferitele tulpini de probiotice ┼či de specificul lor, precum ┼či de efectele combina┼úiilor, a ad─âugat el.