Întrebări despre testul de sarcină

1 2 jpg jpeg

Cum funcţionează?

Dintre testele de sarcină existente pe piaţă, cel mai des folosite sunt cele de urină, care nu necesită prezenţa unui medic sau o eventuală analiză de sânge. Despre modul lor de funcţionare ne-a explicat Iuliana Balteş, medic generalist cu competenţă în planificare familială:

„Aceste teste au ca principiu de funcţionare depistarea în sânge sau în urină a unui anumit hormon, numit hCG (gonadotropina corionică umană). Este un hormon produs imediat după ce oul fertilizat s-a implantat în peretele uterin. Lucrul acesta se întâmplă, de obicei, cam la 6-8 zile după momentul fertilizării oului. Dacă femeia este însărcinată, nivelele de hCG cresc rapid, dublându-se la fiecare 2-3 zile“. Un alt test de sarcină despre care ne-a vorbit dr. Balteş este cel cu depistarea HCG-ului din sânge: „Acesta necesită prezenţa femeii la medic, dar are avantajul de a depista mai devreme sarcina“.

Când este indicat să fie făcut?

Pentru un test de sarcină făcut acasă, este nevoie să respecţi cu exactitate instrucţiunile găsite pe prospect. În ceea ce priveşte momentul potrivit, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, îţi oferă câteva sfaturi: «Pentru a evita situaţiile de fals pozitiv sau de fals negativ, este indicat ca testul de sarcină să fie făcut în primele 2-3 zile după întârzierea menstruaţiei, acesta fiind primul semn care indică suspiciunea de sarcină, şi nu mai devreme de acest moment». De asemenea, medicul recomandă ca, în cazul unui ciclu menstrual neregulat, să iei în calcul cel mai lung ciclu de până la acel moment şi să efectuezi testul la o zi după aceea, chiar dacă menstruaţia nu a sosit. De exemplu, dacă ai un ciclu menstrual de 35 de zile, poţi face testul în ziua a 36-a.

Ce factori pot influenţa precizia testului?

Nerăbdarea de a afla dacă vor deveni mămici le împinge pe multe femei să facă un test mai curând decât ar trebui, iar sarcina nu poate fi detectată, cu toate că ea există. Dr. Andreas Vythoulkas avertizează: „În acest cazuri, există pericolul ca femeia care are un astfel de rezultat, ştiind că nu este însărcinată, conform testului, să facă lucruri care să dăuneze sarcinii: sport la intensitate prea mare, ridicat greutăţi prea mari, consum de alcool şi medicamente interzise pe perioada sarcinii“. Potrivit specialistului, un alt factor care poate influenţa rezultatul unui test de sarcină este reprezentat de medicamentele care conţin hormon de sarcină, HCG, în special cele pentru tratamentele de fertilitate.

Este de ajuns un test cu rezultatul pozitiv?

Odată ce ai obţinut un rezultat pozitiv la testul de sarcină, nu e indicat să te grăbeşti să-ţi anunţi cunoscuţii. „Testul pozitiv înseamnă că femeia trebuie să se prezinte fie la un cabinet de planificare familială, fie la medicul ginecolog pentru precizarea diagnosticului şi stabilirea conduitei viitoare“, sfătuieşte dr.Iuliana Balteş.

Poate depista sarcina extrauterină?

Medicul Andreas Vythoulkas atrage atenţia asupra situaţiei în care sarcina este una extrauterină: „Testul detectează o sarcină extrauterină, ca pe oricare altă sarcină. Evident, nu se poate stabili prin intermediul testului dacă sarcina este extrauterină sau normală, acest lucru se poate întâmpla numai la un control medical“.

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteş, medic generalist cu competenţă în planificare familială, Bucureşti

Rezultatul cel mai precis se obţine făcând testul de sarcină la circa 1 săptămână după ce menstruaţia a întârziat să apară. Este de preferat să se urmărească data de expirare a testului, iar dacă este unul de urină să se facă dimineaţa. În acest moment al zilei, urina are o concentraţie mai mare de hormoni.