INTERVIU. Sindromul ovarelor polichistice, cauză a infertilităţii

1 2 jpg jpeg

Din păcate sindromul ovarelor polichistice poate fi una dintre cauzele infertilităţii de tip feminin. Pentru a afla mai multe despre această afecţiune, cum afectează femeile, cum poate fi recunoscută şi, mai ales, cum afectează infertilitatea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Din ce cauză apare acest sindrom?

2 jpg jpeg

Sindromul ovarelor polichistice apare în urma unui dezechilibru hormonal şi este mai des întâlnit la adolescente şi femei tinere.

Un simptom important al acestei afecţiuni este iregularitatea sau uneori chiar lipsa ciclului menstrual, cauza fiind hormonii ce opresc procesul firesc de ovulaţie, ne-a dezvăluit dr. Vythoulkas.

Alte simptome ale afectiunii ar putea fi creşterea în greutate cu tendinţă de obezitate, pilozitatea excesivă - pe faţă, piept, abdomen, degete ori pe spate, acneea, dureri în zona abdominală, creşterea tensiunii arteriale, prezenţa unui nivel mare de colesterol, apariţia unui posibil diabet, anxietate, depresie, infertilitate, avorturi spontane.

Află ce presupune prevenirea îmbătrânirii ovocitelor AICI

Insulina, greutatea corporală şi infertilitatea

2 jpg jpeg

Insulina – creată de pancreas, rolul acesteia este de a controla nivelul de zahăr din organism. Iar atunci când nivelul de zahăr este mare, acest hormon acţionează asupra grăsimilor şi muşchilor, stocând glucoza. De asemenea, acţionează asupra ovarelor, producând mai mult testosteron.

Nivelul mare de insulină si testosteron (hormon masculin) afectează activitatea ovarelor şi anume în dezvoltarea foliculilor, ce nu se dezvoltă total, acesta fiind şi principalul motiv al ovulaţiei scăzute.

Un alt factor cauzant este hormonul luteinizant (LH) – hormonul secretat de glanda pituitară stimulează să producă, împreună cu insulina, mai mult testosteron.

Trebuie să ţinem cont şi de factorii genetici – cu toate că nu s-a demonstrat ştiinţific, multe dintre femeile diagnosticate cu SOP mai au în familie persoane (mamă, soră) cu aceeaşi problemă.

Din păcate şi greutatea mare – numărul mare al kilogramelor în plus determină rezistenţa şi mai mare la insulină.

Care este pericolul dezechilibrului hormonal?

Riscurile sindromului ovarelor polichistice netratat sunt esenţiale, a continuat dr Vythoulkas. Acest de zechilibru hormonal influenţează în mod negativ fertilitatea femeii, ducând la imposibilitatea obţinerii unei sarcini pe cale naturală.

De asemenea, cancerul uterin, diabetul zaharat, obezitatea, problemele cardiovasculare, infarctul miocardic, hipertensiunea sunt câteva dintre cele mai importante afecţiuni cu risc in urma SOP netratat.

Dacă în ultimul an calendaristic, o femeie are mai puţin de 8 menstruaţii (excepţie fac femeile care sunt gravide sau care alăptează) este necesară prezentarea la medic. Diagnosticarea cuprinde o anamneză a bolii, examinarea fizică, teste de sânge (pentru determinarea nivelului de hormoni masculini, a colesterolului şi trigliceridelor, a toleranţei la glucoză, a nivelului de prolactină ), dar şi a unei ecografii transvaginale.

Tratamentul include reglarea ovulaţiei şi a ciclurilor menstruale prin terapii hormonale regulate, reducerea concentraţiei de hormoni masculini, folosirea medicaţiei pentru problemele de ten.

Esenţial în tratamentul sindromului ovarelor polichistice este schimbarea stilului de viaţă şi, în mod obligatoriu, scăderea în greutate.

2 jpg jpeg

Dr Vythoulkas Andreas, Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

nr. programari: 021.9607