Injecţia epidurală. Riscuri şi avantaje
Te pregăteşti cu emoţie, dar şi cu un sentiment de teamă de momentul naşterii. Zilele din calendar se scurg cu repeziciune şi tu te întrebi cum o să fie, ce o să se întâmple când o să ţi se rupă apa, dar mai ales, cât de tare o să te doară naşterea în sine.
Şi cum mămicile din jurul tău îţi descriu cu lux de amănunte cât de tare doare, de când până când ţine durerea, ce se întâmplă când naşti, ai vrea să sari repede peste acest capitol. Şi pentru a face acest lucru, ai vrea să faci anestezie epidurală. Dar chiar dacă ai auzit despre ea, nu ştii exact ce este, cum se face şi dacă există anumite riscuri pentru tine sau pentru bebe. Injecţia epidurală. Riscuri şi avantaje: ce presupune
Epidurala este o anestezie locală, pe care medicul anestezist ţi-o face când eşti în travaliu. Mai întâi, medicul dezinfectează locul în care-ţi face injecţia, apoi introduce acul între două vertebre şi injectează o anumită cantitate de anestezic.
Această cantitate este calculată în funcţie de greutatea pe care o ai. După 30 de minute de la injecţie, vei simţi cum îţi amorţesc parţial picioarele şi total bazinul. Timp de două-trei ore, cât durează efectul anesteziei, nu vei simţi că ai contracţii.
Ca să aibă efect anestezic, epidurala trebuie făcută nici prea devreme, pentru că-şi pierde efectul după trei ore, dar nici prea târziu, pentru că nu mai are timp să acţioneze. Tocmai de aceea, ea este făcută de anestezist când dilataţia colului este între 5 şi 8 cm.
Citeşte şi:
- Epidurala scade riscul de depresie postnatală
- Epidurala poate prelungi perioada de travaliu
- Anestezia epidurală nu este lipsită de riscuri
Injecţia epidurală. Riscuri şi avantaje: cât de dureroasă este
Anestezia epidurală nu este dureroasă, doar vei simţi ceva rece care-ţi trece prin partea de jos a coloanei când medicul injectează substanţa anestezică.
Medicul anestezist îţi va explica în detaliu ce-ţi va face, în ce moment îţi va introduce acul şi ce vei simţi când va injecta anestezia. Asta dacă vrei să ştii. Dacă te cuprinde panica la simpla vedere a unei seringi, te pot consola cu faptul că nu vei vedea nimic din ce-ţi face anestezistul şi, dacă nu vrei, nu-ţi va explica nimic.
Chiar dacă sunt puţine, există câteva contraindicaţii privind anestezia epidurală. Dacă ai: infecţii ale pielii în zona lombară, probleme de coagulare a sângelui, probleme neurologice, oscilaţii de tensiune, febră sau o hemoragie, medicii nu-ţi vor face anestezie epidurală.
În general, nu există riscuri nici pentru mamă, nici pentru bebeluş, deoarece epidurala este o anestezie locală şi foarte puţin din ea trece prin placentă.
Totuşi, dacă medicul anestezist îţi face o cantitate mai mare de anestezic decât ar trebui, ţie-ţi scade tensiunea arterială, iar bebeluşului i se încetineşte ritmul cardiac.
Ca efecte secundare ale acestui tip de anestezie, ar mai fi: ameţelile, durerile de cap sau dificultatea la urinare în perioada în care eşti sub efectul ei. Poate, de asemenea, într-o mică măsură, să încetinească dilatarea colului şi expulzia bebeluşului.