Infertilitatea la femei: cauze si cand sa mergi la medic

1 infertilitatea la femei jpg jpeg

Cand iti doresti un copil, dar nu reusesti sa ramai gravida, incepi sa iti pui din ce in ce mai multe intrebari despre infertilitatea la femei. Problema este una complexa si delicata, cu care au inceput sa se confrunte in ultimii ani tot mai multe femei de peste 35 de ani.

Auzi in stanga, auzi in dreapta, dar nu crezi ca ti se poate intampla si tie pana in momentul in care te saturi sa mai astepti si incepi sa realizezi de fapt ce se intampla cu corpul tau. Infertilitatea la femei este o problema actuala cu mai multe cauze, de natura hormonala, medicala, anatomica sau chiar psihosociala, adica atunci cand stilul de viata isi pune puternic amprenta (stres, sedentarism).

Infertilitatea la femei: printre cauze, tulburarile de ovulatie

Atunci cand se vorbeste despre cauzele infertilitatii, tulburarile de ovulatie ocupa un loc important, afectand 1 din 4 cupluri care nu pot avea copii.

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune ce provoaca dezechilibre hormonale şi care se caracterizeaza prin obezitate, acnee, cresterea excesiva a parului pe fata, pe piept ori pe spate, aparitia chisturilor si infertilitate.

Simplificand, organismul produce hormoni masculini in exces. Prin urmare, eliberarea ovulelor de catre ovare se produce mai rar decat de obicei.

Si disfunctia hipotalamica se numara printre cauzele infertilitatii. Doi hormoni produsi de glanda pituitara sunt responsabili pentru stimularea ovulatiei in fiecare luna: hormonul luteinizant si hormonul de stimulare foliculara. Munca intensa, stresul, slabitul ori ingrasatul excesiv intr-o perioada scurta de timp afecteaza activitatea acestor hormoni.

Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand ovarele nu mai elibereaza ovule inaintea varstei de 40 de ani. De regula, afectiunea este provocata de toxine, boli autoimune si din cauza factorului genetic. Femeile se pot confrunta cu transpiratii nocturne, dificultati de concentrare, stari de iritabilitate, scaderea libidoului si menstruatii neregulate.

Prolactina secretata in exces este o alta cauza a infertilitatii. Daca glanda pituitara produce aceasta substanta mai mult decat ar trebui, reduce productia de estrogen conducand astfel la imposibilitatea a avea un copil.

Disfunctiile tubului falopian (infertilitatea tubara)

Una dintre cauzele infertilitatii la femei o reprezinta disfunctiile tubului falopian – trompele uterine. Acestea conecteaza uterul de ovare si sunt esentiale pentru conceptie. Blocarea sau obstructia tubului falopian impiedica sperma sa ajunga la ovul ori blocheaza accesul oului fertilizat sa ajunga la uter, unde se dezvolta sarcina. Aceasta problema poate sa apara la una sau la ambele trompe.

Endometrioza, una dintre cauzele infertilitatii la femei

Endometrul reprezinta tesutul care captuseste uterul. Cand celulele endometriale cresc anormal in afara cavitatii uterine, se poate vorbi despre boala numita endometrioza. Specialiastii spun ca aproape jumatate din cazurile de infertilitate feminina au la baza aceasta afectiune. Din nefericire, medicii nu cunosc factorii reali ai bolii, ramanand astfel una dintre cele mai controversate conditii medicale din domeniul ginecologiei.

Mergi urgent la doctor!

Varsta este indiciul care te ghideaza cand este momentul potrivit sa ceri sfatul unui specialist in domeniu. Ai mai putin de 35 de ani: specialistii recomanda sa incerci cel putin un an inainte de a incepe vreun tratament pentru stimularea fertilitatii. Ai intre 35 si 40 de ani: discuta ingrijorarile tale cu un specialist dupa 6 luni de incercari. Ai peste 40 de ani: discuta imediat cu un doctor daca este cazul sa incepi ori nu un tratament pentru stimularea fertilitatii. Citeste si ce presupune pregatirea pentru fertilizarea in vitro. Informeaza-te in privinta etapelor care ar trebui parcurse.

@onhealth.com