Hipertiroidia, compatibilă sau nu cu sarcina şi alăptarea?
Înainte de a rămâne însărcinată, dar şi dacă ştii că vei deveni mamă sau alăptezi, e nevoie de o evaluare a unui medic endocrinolog, dacă se suspectează sau depistează o afecţiune a tiroidei.
Când se recomandă un screenind al funcţiei tiroidei
Societăţile medicale de endocrinologie sau de obstetrică-ginecologie nu au avizat un screening universal pentru evaluarea tiroidei la femeile care îşi doresc o sarcină. Totuşi, în unele cazuri este indicat.
Dr. Daniela Voicu, medic primar endocrinolog, Policlinica Regina Maria Floreasca, Bucureşti, explică:
„Se recomandă un screening ţintit al funcţiei tiroidiene la anumite femei, la care suspiciunea de afecţiune tiroidiană este mai mare. În această categorie intră:
- femeile cu simptome de hipo- sau hipertiroidie;
- istoric familial sau personal de boală tiroidiană;
- ATPO pozitivi în antecedente;
- DZ tip 1;
- istoric de naştere prematură sau de avort;
- istoric de iradiere la nivelul capului şi gâtului;
- obezitate cu indice de masă corporală >40 kg/m2;
- infertilitate;
- vârsta >30 ani;
- femeile din zone cu insuficienţă iodată moderată-severă.”
Tratamente pentru vindecare definitivă, înainte de o sarcină
Dacă ştii de existenţa unei afecţiuni tiroidiene, cum este hipertiroidia, este important să discuţi cu un endocrinolog despre intenţia de a avea un copil. Aşa veţi găsi cea mai bună opţiune de a avea o sarcină fără riscuri pentru bebeluş!
„Cea mai bună opţiune este de a obţine sarcina după ce hipertiroidia a fost vindecată printr-o metodă definitivă, fie chirurgicală, fie prin radioiod, astfel încât terapia medicamentoasă să nu fie necesară pe durata sarcinii.
Dacă se recurge la terapia cu iod radioactiv, aceasta trebuie efectuată cu cel puţin 6 luni anterior datei la care se preconizează obţinerea sarcinii. Dacă femeia urmează un tratament cronic cu medicaţie specifică pentru hipertiroidie, este bine ca doza utilizată să fie cea mai mică posibilă, să se efectueze o monitorizare strânsă a funcţiei tiroidiene, la 4-6 săptămâni. De cele mai multe ori, din trimestrul doi de sarcină nu mai este necesară continuarea tratamentului cu antitiroidiene de sinteză”, indică medicul endocrinolog Voicu.
Hipertiroidia poate apărea în timpul sarcinii?
În doar 0,1-0,4% dintre sarcini este posibil să apară hipertiroidia, diagnosticarea afecţiunii stabilindu-se după ce se iau în calcul anumite aspecte specifice perioadei de graviditate:
- în sarcină se folosesc alte intervale de normalitate pentru aprecierea valorii TSH şi T4. De pildă, TSH normal în trimestrul întâi de sarcină a fost de 0,08-2,99 mUI/ml la femei sănătoase, într-un studiu populaţional realizat pe un eşantion de câteva mii de femei.
- testele tiroidiene se modifică în sarcină, iar concentraţia de T4 total creşte, dar nu şi cea a hormonilor tiroidieni fT4
- hCG (hormonul placentar) determină hipertiroidie, ceea ce înseamnă scăderea valorii TSH sub nivelul normal.
Atenţie!
Investigarea cu iod radioactiv (scintigrafia tiroidiană) este absolut contraindicată în timpul sarcinii.
„În cele mai multe situaţii, hipertiroidia din sarcină nu necesită tratament specific antitiroidian. Poate fi necesară doar o monitorizare prin teste de sânge la fiecare 4-6 săptămâni, iar uneori doar adăugarea unei doze mici de betablocante (atenolol sau propranolol) pe perioadă scurtă, nu mai mult de 6 săptămâni.
În cazul femeilor care au nevoie de tratament specific de scăderea producţiei de hormoni tiroidieni (antitiroidiene de sinteză), în primul trimestru de sarcină se va opta pentru propiltiouracil, deoarece are mai puţine efecte adverse. Totuşi, ca urmare a unor cazuri de afectare hepatică, acesta va fi înlocuit cu metimazol din trimestrul al doilea, în doza cea mai mică posibilă, care să menţină o valoare a hormonilor tiroidieni (fT4) în limita superioară a normalului”, recomandă Dr. Daniela Voicu.
Poţi continua alăptarea, cu terapia potrivită
Dacă ai nevoie să continui tratamentul hipertiroidiei, dar eşti în plină perioadă de alăptare a bebeluşului tău, există variante care nu te obligă să recurgi la înţărcare. Iată ce te sfătuieşte medicul endocrinolog Voicu:
„Metimazolul este probabil o alegere mai bună decât propiltiouracilul. Metimazolul se administrează după alăptare, în doze fracţionate. Când necesarul de tratament este >20 mg/zi metimazol, bebeluşii trebuie evaluaţi cu teste tiroidiene după vârsta de 1 şi 3 luni”.
Info
Aproximativ 1-5% dintre copiii ale căror mame au fost diagnosticate cu boala Graves în sarcină au hipertiroidism neonatal. Măsurarea TRAb (anticorpi antitiroidieni) în săptămânile 24 şi 28 de sarcină ajută la predicţia riscului de hipertiroidism neonatal. O valoare mai mare de 3 ori faţă de valoarea normală a TRAb indică un risc crescut, iar nou-născuţii trebuie monitorizaţi şi investigaţi pentru suspiciunea de hipertiroidie.