Hipertiroidia, compatibil─â sau nu cu sarcina ┼či al─âptarea?

1 2 jpg jpeg

├Änainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, dar ┼či dac─â ┼čtii c─â vei deveni mam─â sau al─âptezi, e nevoie de o evaluare a unui medic endocrinolog, dac─â se suspecteaz─â sau depisteaz─â o afec┼úiune a tiroidei.

Când se recomandă un screenind al funcţiei tiroidei

Societ─â┼úile medicale de endocrinologie sau de obstetric─â-ginecologie nu au avizat un screening universal pentru evaluarea tiroidei la femeile care ├«┼či doresc o sarcin─â. Totu┼či, ├«n unele cazuri este indicat.

2 jpg jpeg

Dr. Daniela Voicu, medic primar endocrinolog, Policlinica Regina Maria Floreasca, Bucure┼čti, explic─â:

ÔÇ×Se recomand─â un screening ┼úintit al func┼úiei tiroidiene la anumite femei, la care suspiciunea de afec┼úiune tiroidian─â este mai mare. ├Än aceast─â categorie intr─â:

- femeile cu simptome de hipo- sau hipertiroidie;

- istoric familial sau personal de boal─â tiroidian─â;

- ATPO pozitivi în antecedente;

- DZ tip 1;

- istoric de na┼čtere prematur─â sau de avort;

- istoric de iradiere la nivelul capului ┼či g├ótului;

- obezitate cu indice de mas─â corporal─â >40 kg/m2;

- infertilitate;

- vârsta >30 ani;

- femeile din zone cu insuficien┼ú─â iodat─â moderat─â-sever─â.ÔÇŁ

Tratamente pentru vindecare definitivă, înainte de o sarcină

Dac─â ┼čtii de existen┼úa unei afec┼úiuni tiroidiene, cum este hipertiroidia, este important s─â discu┼úi cu un endocrinolog despre inten┼úia de a avea un copil. A┼ča ve┼úi g─âsi cea mai bun─â op┼úiune de a avea o sarcin─â f─âr─â riscuri pentru bebelu┼č!

ÔÇ×Cea mai bun─â op┼úiune este de a ob┼úine sarcina dup─â ce hipertiroidia a fost vindecat─â printr-o metod─â definitiv─â, fie chirurgical─â, fie prin radioiod, astfel ├«nc├ót terapia medicamentoas─â s─â nu fie necesar─â pe durata sarcinii.

Dac─â se recurge la terapia cu iod radioactiv, aceasta trebuie efectuat─â cu cel pu┼úin 6 luni anterior datei la care se preconizeaz─â ob┼úinerea sarcinii. Dac─â femeia urmeaz─â un tratament cronic cu medica┼úie specific─â pentru hipertiroidie, este bine ca doza utilizat─â s─â fie cea mai mic─â posibil─â, s─â se efectueze o monitorizare str├óns─â a func┼úiei tiroidiene, la 4-6 s─âpt─âm├óni. De cele mai multe ori, din trimestrul doi de sarcin─â nu mai este necesar─â continuarea tratamentului cu antitiroidiene de sintez─âÔÇŁ, indic─â medicul endocrinolog Voicu.

Hipertiroidia poate apărea în timpul sarcinii?

În doar 0,1-0,4% dintre sarcini este posibil să apară hipertiroidia, diagnosticarea afecţiunii stabilindu-se după ce se iau în calcul anumite aspecte specifice perioadei de graviditate:

- ├«n sarcin─â se folosesc alte intervale de normalitate pentru aprecierea valorii TSH ┼či T4. De pild─â, TSH normal ├«n trimestrul ├«nt├ói de sarcin─â a fost de 0,08-2,99 mUI/ml la femei s─ân─âtoase, ├«ntr-un studiu popula┼úional realizat pe un e┼čantion de c├óteva mii de femei.

- testele tiroidiene se modific─â ├«n sarcin─â, iar concentra┼úia de T4 total cre┼čte, dar nu ┼či cea a hormonilor tiroidieni fT4

- hCG (hormonul placentar) determină hipertiroidie, ceea ce înseamnă scăderea valorii TSH sub nivelul normal.

Atenţie!

Investigarea cu iod radioactiv (scintigrafia tiroidiană) este absolut contraindicată în timpul sarcinii.

ÔÇ×├Än cele mai multe situa┼úii, hipertiroidia din sarcin─â nu necesit─â tratament specific antitiroidian. Poate fi necesar─â doar o monitorizare prin teste de s├ónge la fiecare 4-6 s─âpt─âm├óni, iar uneori doar ad─âugarea unei doze mici de betablocante (atenolol sau propranolol) pe perioad─â scurt─â, nu mai mult de 6 s─âpt─âm├óni.

├Än cazul femeilor care au nevoie de tratament specific de sc─âderea produc┼úiei de hormoni tiroidieni (antitiroidiene de sintez─â), ├«n primul trimestru de sarcin─â se va opta pentru propiltiouracil, deoarece are mai pu┼úine efecte adverse. Totu┼či, ca urmare a unor cazuri de afectare hepatic─â, acesta va fi ├«nlocuit cu metimazol din trimestrul al doilea, ├«n doza cea mai mic─â posibil─â, care s─â men┼úin─â o valoare a hormonilor tiroidieni (fT4) ├«n limita superioar─â a normaluluiÔÇŁ, recomand─â Dr. Daniela Voicu.

Poţi continua alăptarea, cu terapia potrivită

Dac─â ai nevoie s─â continui tratamentul hipertiroidiei, dar e┼čti ├«n plin─â perioad─â de al─âptare a bebelu┼čului t─âu, exist─â variante care nu te oblig─â s─â recurgi la ├«n┼ú─ârcare. Iat─â ce te sf─âtuie┼čte medicul endocrinolog Voicu:

ÔÇ×Metimazolul este probabil o alegere mai bun─â dec├ót propiltiouracilul. Metimazolul se administreaz─â dup─â al─âptare, ├«n doze frac┼úionate. C├ónd necesarul de tratament este >20 mg/zi metimazol, bebelu┼čii trebuie evalua┼úi cu teste tiroidiene dup─â v├órsta de 1 ┼či 3 luniÔÇŁ.

Info

Aproximativ 1-5% dintre copiii ale c─âror mame au fost diagnosticate cu boala Graves ├«n sarcin─â au hipertiroidism neonatal. M─âsurarea TRAb (anticorpi antitiroidieni) ├«n s─âpt─âm├ónile 24 ┼či 28 de sarcin─â ajut─â la predic┼úia riscului de hipertiroidism neonatal. O valoare mai mare de 3 ori fa┼ú─â de valoarea normal─â a TRAb indic─â un risc crescut, iar nou-n─âscu┼úii trebuie monitoriza┼úi ┼či investiga┼úi pentru suspiciunea de hipertiroidie.