Ghid de călătorie pentru viitoarele mămici
Cea mai sigură perioadă a femeilor însărcinate pentru a călători o reprezintă cel de-al doilea trimestru de sarcină, ideal fiind între a 12-a şi a 24-a săptămână. În această perioadă, au încă energie, iar riscurile apariţiei unor probleme sunt minime. Nu înseamnă însă că nu trebuie luate şi o serie de măsuri speciale.
Ce trebuie să conţină bagajele?
La drum, bagajul tău trebuie să conţină: haine lejere, încălţăminte comodă, produse de îngrijire personală, pansamente şi comprese sterile, antiseptice locale şi sprayuri împotriva insectelor. Este recomandat să ai la tine şi o serie de medicamente, dar cere părerea medicului sub supravegherea căruia te afli. De exemplu, nu toate antidiareicele sunt indicate în sarcină.
Centura, aşezată sub burtă
Indiferent dacă pleci cu maşina, autocarul sau cu avionul, primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te urci în mijlocul de transport este să-ţi pui centura de siguranţă. Aceasta trebuie aşezată foarte jos sub burtă, în jurul bazinului. Apoi, împinge scaunul în spate şi întinde-ţi picioarele cât poţi de mult.
Acelaşi lucru este indicat şi în cazul călătoriei cu trenul. În ceea ce priveşte călătoria cu avionul, este bine să ştii că unele companii aeriene permit îmbarcarea gravidelor până în a 28-a săptămână de sarcină, după aceea, zborul putându‑se realiza numai cu avizul medicului.
Excursiile la munte, mai greu tolerate
Dacă de-abia acum pleci în vacanţă, este indicat să alegi cu grijă şi locul unde te vei relaxa. Este bine să eviţi vacanţa la mare dacă se anunţă temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Temperaturile ridicate pot duce la declanşarea precoce a travaliului, pot amplifica varicele specifice sarcinii sau pot duce la apariţia petelor pigmentare.
În ceea ce priveşte petrecerea vacanţei la munte, specialiştii afirmă că femeile însărcinate tolerează mai greu această zonă. Gravidele sunt mai sensibile la răul de munte, riscând să facă edem pulmonar ori cerebral. Este contraindicat să faci efort la peste 2.000 de metri altitudine.
Bea apă chiar dacă nu ţi-e sete
Pe tot parcursul drumului, mai ales dacă este unul destul de lung, specialiştii te sfătuiesc să mănânci puţin şi des, pentru a evita arsurile gastrice. De asemenea, bea lichide des, chiar dacă nu ai senzaţie de sete, de preferat apă plată sau sucuri naturale. Şi chiar dacă ai dormit bine înainte să pleci în călătorie, odihneşte-te şi pe parcursul drumului măcar câteva minute.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dr. Raluca Hera medic primar obstetrică-ginecologie, asistent universitar, www.ginecologie.ro
Dacă ai avut în trecut avorturi spontane, diabet gestaţional sau ai o sarcină gemelară sau cu tripleţi, cel mai înţelept este să eviţi călătoria cu avionul pe timpul sarcinii. Unele companii de zbor sunt pretenţioase când vine vorba de un pasager femeie gravidă, în sensul că nu mai acceptă femei gravide peste 36 de săptămâni, respectiv 32 de săptămâni, dacă este vorba de gemeni.
De asemenea, dacă ai peste 28 de săptămâni de sarcină, va trebui probabil să soliciţi o scrisoare de la medicul tău, în care ideal este să se menţioneze că eşti sănătoasă şi aptă să călătoreşti cu avionul, că sarcina este în evoluţie şi fără complicaţii şi să se indice în final data probabilă a naşterii.
Dacă nu ai această scrisoare cu tine, te poţi trezi în situaţia de a avea dificultăţi la îmbarcare. În orice caz, este recomandat să nu călătoreşti niciodată singură dacă eşti gravidă, pentru a putea beneficia de ajutor în cazul unei urgenţe.