Fumezi în sarcină? Află ce se poate întâmpla cu cel mic!
O nouă cercetare aduce la cunoştinţă că dacă fumezi în timpul sarcinii, copilul tău poate deveni agresiv, poate avea probleme de comunicare şi un comportament sfidător la adresa celorlaţi.
Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că fumatul în timpul sarcinii ar putea produce reacţii adverse grave asupra copiilor. Potrivit cercetătorilor, ţigările fumate de femeia însărcinată pot predispune copilul la tulburări grave de comportament.
Efectele fumatului în timpul sarcinii au fost analizate şi sunt cunoscute de foarte multă vreme, spune medicul primar Ioana Munteanu (foto), pneumolog la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucuresti.
Fumul de ţigară reprezintă un amestec de 4.000 de compuşi toxici, care au efecte devastatoare asupra organismului fumătorului, implicit asupra femeii gravide. În această situaţie putem vorbi despre două tipuri de efecte asupra gravidei şi asupra fătului. Ce se întâmplă când nicotina intră în corp Pneumologul Ioana Munteanu ne-a explicat cum acţionează nicotina în corp şi cum afectează sănătatea viitoarei mame şi a fătului.
„Nicotina determină constricţia (micşorarea) vaselor de la nivelul placentei, iar acest lucru poate atrage după sine necrozarea acesteia, adică ruptura ei. Din păcate, necrozarea este însoţită de avort spontan. De regulă, această micşorare a vaselor de sânge determină o scădere a gradului de oxigenare a fătului (hipoxemie), suplimentar oxigenării şi aşa deficitare din sângele mamei fumătoare. Hipoxemia determină leziuni cerebrale şi cardiorespiratorii la făt“, detaliază medicul primar pneumolog.
Mamele care fumează în timpul sarcinii pot influenţa dezvoltarea normală a plămânilor fătului. Această tulburare de dezvoltare poate persista până la maturitate şi poate apărea şi riscu de astm la copil, mai ales dacă expunerea la fumul de ţigară continuă şi după naştere.
„S-a constatat că aceşti copii au un risc crescut de moarte subită, deoarece creierul lor nu este oxigenat corespunzator şi nu se poate coordona corespunzător respiraţia“, completează specialistul de la Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta“.
Studiile arată că riscul este cu atât mai mare cu cât copiii respectivi dorm pe burtă. De asemenea, creşte riscul de otite medii, polipoză nazală, sforăit şi sindrom de apnee în somn, care se caracterizează prin pauze în respiraţie în timpul somnului, însoţite de treziri frecvente ale copilului care nu se odihneşte corespunzător.
În cele din urmă, cel mic va deveni agitat, se va confrunta cu tulburări de comportament şi cu deficienţe în procesul de învăţare. Aceste modificări pot persista până în adolescenţă.
În România, conform Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi (GATS)-2011, solicitat de Ministerul Sănătaţii prevalenţa globală a fumatului este de 26,7%, mai precis de 4,84 de milioane de persoane.
Dacă ne referim la femei, prevalenţa fumatului este mare în perioada de fertilitate a acestora şi în creştere continuă, din cauza, practic, dublării numărului de fumătoare în rândul adolescentelor.
Tot acelaşi studiu precizează şi faptul că doar 3.2% din totalul fumătoarelor intenţionează să renunţe la fumat. Acest lucru poate fi determinat de deficitul mare în educaţia cu pivire la efectele adverse ale nicotinei asupra organismului.