Evoluţia sarcinii pe săptămâni

1 2 jpg jpeg

Pentru că este important să ştii cum se dezvoltă copilul tău dar şi corpul tău în timpul celor 40 de săptămâni de sarcină, săptămână de săptămână, vom arunca o privire atentă asupra evoluţiei sarcinii.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 1 şi 2 (trimestrul I)

În primele două săptămâni, dezvoltarea embrionară are loc într-un ritm rapid. După ce a fost fecundat, ovulul se transformă rapid dintr-o singură celulă în mai multe şi începe să parcurgă distanţă dintre trompa uterină şi uter pentru a se fixa la sfârşitul primei săptămâni în mucoasa uterină, de obicei în partea superioară a uterului, rămânând aici până la sfârşitul sarcinii.

Pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului, mama va trebui să renunţe la fumat, cafea şi alcool, dacă sunt consumate. Toate substanţele nocive pot trece uşor prin placentă şi pot avea efecte negative asupra dezvoltării copilului.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 3

Spermatozoidul şi ovulul s-au unit la nivelul trompei uterine pentru a forma o singură entitate celulară care se numeşte zigot. Dacă se eliberează mai mult de un ovul şi se produce fecundarea fiecăruia, atunci poţi avea zigoţi multipli.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 4

Dezvoltarea bebeluşului este accelerată şi dimensiunea variază între 0,5 şi 1mm. La vârsta de patru săptămâni embrionul este format din trei straturi, mai precis endodermul, mezodermul şi ectodermul.

Endodermul da duce la formarea sistemului digestiv, ficat şi plămâni. Mezodermul va dezvoltă inima, organele sexuale, oasele, rinichii şi muşchii, iar ecotdermul va forma sistemul nervos, părul, pielea, şi ochii.

Se dezvoltă placentă rudimentară precum şi cordonul ombilical. Reţelele vasculare ale copilului cresc şi se dezvoltă ajutând la transportul sângelui, oxigenului şi nutrienţilor.

Copilul, acum denumit oficial embrion, este de marimea unei boabe de mac, avand aproape 2 mm.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 5

Bebeluşul măsoară acum între 1.5 şi 2.5 mm. În săptămâna a cincea de sarcină, creierul evoluează şi încep să se formeze trei regiuni distincte ale acestuia. În zona capului se formează două pliuri de ţesut ce vor evolua în urechi, o deschizătura, viitoarea gură, precum şi nările.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 6

Creşterea este rapidă în această săptămâna şi la doar 4 săptămâni de la concepţie, tubul neural se închide, iar inima copilului bate cu o frecvenţa de 100-160/minut, aproximativ de două ori mai repede decât inima ta. Tot acum se pot detecta şi zgomotele inimii. Sângele a început să circule prin corpul lui.

Intestinele se dezvoltă şi a apărut mugurele de ţesut din care se vor dezvoltă ulterior plămânii. Se formează glanda pituitară şi continuă să se dezvolte părţi complexe din creier, precum şi muşchii şi oasele.

Faţă de restul corpului, capul pare supradimensionat iar corpul copilului începe să capete formă literii C. Mugurii mâinilor şi picioarelor sunt structuri împreunate care vor deveni ulterior degete. Nasul, nările şi urechile încep să capete formă.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 7

În această săptămână se dezvoltă capul copilului: cele două emisfere ale creierului, pleoapele şi vârful nasului încep să fie vizibile, la fel ca şi nările şi cristalinii.

La sfarsitul acestei saptamani, copilul, care si-a dublat marimea fata de saptamana trecuta, ar putea sa fie un pic mai mare decat marimea unei coacaze, avand aproximativ 1.2 cm.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 8

Copilul începe să se mişte constant - trunchiul se alungeşte, iar tot ceea ce este prezent la adult este acum format în micul embrion.

Braţele şi picioarele copilului au crescut suficient de lungi astfel încât pot să se împreuneze în faţă corpului, iar degetele încep să apară. Oasele încep să se formeze şi muşchii pot să se contracte. Urechile şi ochii copilului devin vizibile, iar buza superioară şi nasul s-au dezvoltat.

Copilul va măsura aproximativ 1.6 cm şi va cântări aproape, fiind de mărimea unui bob de fasole.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 9

Embrionul începe să capete trăsăturile unei fiinţe umane - se formează picioarele şi gleznele, iar pleoapele care acum acoperă complet ochii sunt fuzionate şi nu se vor deschide decât după săptămâna 26 de sarcină. De asemenea, continuă dezvoltarea inimii.

Fiind formate funcţiile de bază, copilul va începe să ia în greutate.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 10

Rinichii, creierul, plămânii şi ficatul sunt complet funcţionale, însă ele vor continua să crească şi să se maturizeze pe toată perioada sarcinii. Gâtul începe să se dezvolte, iar pleoapele se închid pentru a proteja ochii în formare. Degetele nu mai sunt împreunate, iar unghiile de la mâini şi picioare şi părul vor începe să fie vizibile începând cu această săptămâna. Copilul înghite activ lichidul amniotic şi loveşte cu putere cu picioarele.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 11

Acum se încheie partea critică în dezvoltarea copiluluiOrganele genitale externe s-au format aproape complet şi în câteva săptămâni vei putea afla dacă ai băiat sau fată.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 12

Începe dezvoltarea unghiilor. Tot acum se formează şi reflexele, una dintre cele mai dramatice schimbări. Degetele copilului se strâng şi se răsfiră, pleoapele clipesc, iar dacă îţi atingi abdomenul, copilul se va mişcă în răspuns la atingerea ta, deşi nu vei putea simţi încă asta. De asemenea, copilul a dezvoltat reflexe mai complexe, cum ar fi acela de sugere.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 13

Intestinele s-au relocat în abdomen din cordonul ombilical, iar copilul începe să elimine urina în lichidul amniotic.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 14 (trimestrul II)

Sexul copilului va deveni vizibil în această săptămână sau în cele care vor urma. În cazul fetelor, încep să se formeze foliculii ovarieni. La băieţi apare prostata.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 15

Se dezvoltă scheletul, care va deveni vizibil la ecografie. Picioarele copilului au crescut mai lungi decât braţele şi toate articulaţiile şi membrele se pot mişca. De asemenea, apar primele fire de păr pe corpul copilului.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 16

Miscarile au devenit mult mai coordonate si pot fi detectate la ecografie. De asemenea, tot acum, copilul este capabil să facă mişcări de supt.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 17

În săptămâna 17 de sarcină, depozitele de grăsime încep să se acumuleze la nivelul pielii copilului. Această grăsime va fi o sursă de energie şi va menţine în limite normale temperatura corpului copilului, după ce acesta se va naşte. Scheletul este în cea mai mare parte sub forma unui cartilaj elastic, însă va începe să se întărească pe măsură ce sarcina avansează.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 18

La această vârstă, copilul poate chiar să audă şi începe să fie mai energic în mişcări.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 19

La fete încep să se formeze vaginul şi uterul, la fel ca şi simţurile - auz, gust, miros, simţul tactil.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 20

Ai putea simţi primele mişcări ale copilului. De asemenea, sistemul digestiv începe să funcţioneze.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 21

În cazul în care aştepti un băiat, testiculele vor coborâ la nivelul scrotului in saptamanile urmatoare.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 22

Copilul începe să arate ca un nou-născut în miniatură.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 23

Se dezvoltă amprentele de la degetele mâinilor şi picioarelor. În cazul fetelor, uterul şi ovarele sunt formate complet.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 24

Copilul stă treaz şi doarme cu regularitate, iar la nivelul capului creşte părul adevărat. Copilul este acum mai bine proporţionat, întrucât creşte constant în greutate.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 25

Simţurile copilului devin mult mai sensibile la atingeri şi la vocile/zgomotele din jurul său.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 26

Degetele s-au format, iar ochii încep să se deschidă. Dacă ai un băiat, testiculele lui încep să coboare la nivelul scrotului, o călătorie care va dura două sau trei zile.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 27

Această săptămână marchează finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Plămânii şi creierul copilului continuă să se maturizeze. Ochii i se deschid şi se închid, îşi poate suge degetul şi doarme şi stă treaz la intervale regulate. De asemenea, un copil care se naşte la această vârstă va fi capabil să supravieţuiască.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 28 (trimestrul III)

Copilul cântăreşte aproape un kilogram. Copiii sănătoşi care se nasc în această săptămâna au 90% şanse să supravieţuiască fără afectare neurologică sau fizică, iar şansele cresc cu fiecare săptămâna de sarcina câştigată.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 29

Oasele copilului s-au dezvoltat complet. Capul copilului este din ce in ce mai mare pentru a permite creierului sa se dezvolte. Aproape toti copiii reactioneaza la sunete si lumina la sfarsitul acestei saptamani.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 30

Copilul începe să ţină ochii deschişi şi să urmărească sursele de lumină.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 31

Sistemul nervos central s-a maturizat astfel încât poate controla temperatura corpului. Braţele, picioarele şi corpul continuă să crească şi în sfârşit sunt proporţionale cu mărimea capului.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 32

Deşi plămânii nu sunt dezvoltaţi complet, copilul exersează mişcările respiratorii. Începând cu săptămâna 32, copiii care se nasc prematur au o şansă foarte mare să supravieţuiască şi să se dezvolte normal. Scheletul este format complet, insa oasele sunt moi si pliabile.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 33

Pupilele ochilor copilului se pot contracta şi dilată atunci când lumina pătrunde la nivelul ochilor. La această vârstă, copilul ar putea deja să fie pregătit pentru a se naşte, întorcându-se cu capul în jos, gata pentru a veni pe lume.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 34

Unghiile au ajuns la vârful degetelor. Dacă încă nu ai început să-i vorbeşti, acum poate fi un moment bun, deoarece în această săptămâna auzul lui va fi complet dezvoltat. Stratul de ţesut adipos s-a format şi îi da acel aspect dolofan.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 35

Creşterea copilului este aproape completă. Rinichii lui sunt complet dezvoltaţi şi pot excreta reziduuri în urină, iar ficatul poate acum degrada anumiţi produşi de metabolism.

În ultima lună de sarcină, copilul va lua rapid în greutate, aproximativ 230 grame pe săptămână.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 36

Copilul ia rapid în greutate şi începe să fie mai energic în spaţiul restrâns din interiorul uterului.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 37

Se consideră că sarcina a ajuns la termen, deoarece organele copilului pot funcţiona independent.

Pentru că se pregătesc de naştere, cu câteva săptămâni înainte de începerea travaliului, cei mai mulţi copii se aşează într-o poziţie care să le permită să iasă din canalul de naştere mai întâi cu capul.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 38

Copilul este capabil să prindă cu degetele cu putere. De asemenea, creierul cântăreşte aproximativ 400 de grame.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 39

În placentă se formează anticorpi care îl vor proteja pe copil după naştere împotriva infecţiilor.

Evoluţia sarcinii pe săptămâni - 40

A sosit data naşterii. Nu te îngrijora dacă dată estimată a naşterii a trecut fără că nimic să se întâmple. Este normal să naşti o săptămâna sau două mai târziu - sau mai devreme - decât s-a estimat iniţial.