Ecografie 2D, 3D sau 4D? Care este mai bun─â?

1 2 jpg jpeg

Ner─âbdarea de a-┼úi vedea copilul, care cre┼čte direct propor┼úional cu burtica, mai poate fi ÔÇ×├«mbl├ónzit─âÔÇŁ cu imaginile ob┼úinute cu ajutorul ecografului.

Acesta oferă viitorilor părinţi imagini alb-negru (sau, mai nou, color), în care copilul parcă este cuprins de o ceaţă lăptoasă. Fruntea i se vede parcă prea mare, nasul prea borcănat... Dar, pentru părinţi, aceste imagini, primele cu cel mic, sunt cele mai frumoase.

Pentru medici, ecografiile sunt cele mai valoroase m─ârturii c─â f─âtul este s─ân─âtos. ┼×i mai important: analiza se face f─âr─â efecte secundare ┼či f─âr─â radia┼úii! Asta pentru c─â ├«n loc de radia┼úii se folosesc ultrasunete.

Ce este ecografia?

Ecografia este o metod─â neiradiant─â, pe baz─â de ultrasunete, prin care se vizualizeaz─â diferite structuri anatomice.

Ultrasunetele sunt inofensive pentru organele analizate. ├Än sarcin─â, ecografia este folosit─â pentru ob┼úinerea informa┼úiilor despre f─ât (dimensiunea lui, pozi┼úia), dar ┼či despre placent─â ┼či lichid amniotic.

Astfel, se fac m─âsur─âtori ┼či se pot diagnostica posibile malforma┼úii ale f─âtului. Deoarece este o metod─â neinvaziv─â, poate fi repetat─â ori de c├óte ori este nevoie, ├«ns─â la recomandarea medicului, nu la cererea viitorilor p─ârin┼úi.

Câte ecografii se pot face?

Ecografiile se pot face ├«nainte de cea de-a 10-a s─âpt─âm├ón─â, pentru confirmarea sarcinii, ┼či ├«n perioada fetal─â (dup─â a 10-a s─âpt─âm├ón─â), cu scopul depist─ârii unor eventuale malforma┼úii.

Ca o regul─â, se face o ecografie ├«ntre 11 ┼či 14 s─âpt─âm├óni ┼či o alta ├«n cel de-al doilea trimestru (18-23 de s─âpt─âm├óni). ├Äntre cea de-a 28-a ┼či cea de-a 33-a s─âpt─âm├ón─â, se poate efectua o a treia ecografie.

Medicul o recomand─â pentru a vedea c├ót de dezvoltat este f─âtul, c├ót de matur─â este placenta, precum ┼či pentru a face un calcul al rezistivit─â┼úii arterelor uterine.

Acestea sunt recomand─âri generale ├«ns─â. Dac─â medicul le consider─â utile, va indica ┼či alte ecografii. Institutul American al Ultrasunetelor ├«n Medicin─â recomand─â utilizarea responsabil─â a ecografiilor.

Dureaz─â 30 de minute

Durata examin─ârii este de minimum 30 de minute, ├«n cazul sarcinilor monofetale, ┼či de aproximativ 60 de minute, dac─â este vorba de gemeni.

Acest interval variaz─â ├«n func┼úie de num─ârul de ecografii anterioare ┼či de patologia descoperit─â. Nu este nevoie de o preg─âtire special─â ┼či nici de vezica urinar─â plin─â.

Dac─â sarcina este prea mic─â, se indic─â ecografia transvaginal─â. Vii┬ştoarea m─âmic─â poate sim┼úi o senza┼úie de rece de la gel sau o presiune mic─â pe abdomen. Rezultatele sunt acordate pe loc, sub forma unui buletin ├«n care trebuie s─â fie men┼úionate anumite aspecte morfologice, anexele fetale ┼či imaginile func┼úionale ob┼úinute prin examenul Doppler.

Se adaug─â ┼či imagini alb-negru, pe suport de h├órtie special─â. Viitorii p─ârin┼úi mai pot primi ┼či un CD ori un DVD.

Cu 3D ┼či 4D, reconstruc┼úia facial─â

Am l─âsat c─âtre final dezbaterea ÔÇ×2D sau 3DÔÇŁ. Ordinea apari┼úiei ├«n centrele medicale a fost: 2D, 3D ┼či, ulterior, 4D. Indiferent de tipul ecografului, majoritatea examin─ârilor se fac ├«n modul 2D.

Adic─â prin ecografia 3D, se vizualizeaz─â, se analizeaz─â ┼či se str├óng laolalt─â date ob┼úinute tot dintr-o imagine 2D. 4D ├«nseamn─â c─â se ob┼úin imagini 3D, dar ├«n timp real. Timpul este astfel cea de-a 4-a dimensiune.

Ecografele 3D ┼či 4D sunt mai bune dec├ót cele 2D doar ├«n anumite anomalii sau pentru analizarea anumitor organe. De exemplu, ce fac ecografele 3D ┼či 4D spre deosebire de 2D ÔÇô reconstruc┼úie facial─â. Medicul va opta din considerente strict medicale pentru un anumit tip de ecografie.

De ce apar erori?

2D, 3D, 4D... Indiferent de tip, ecografia poate ÔÇ×sc─âpaÔÇŁ anumite malforma┼úii, fie din cauza folosirii unui aparat inadecvat, fie a unor factori fetali sau materni (m─âmica este supraponderal─â).

De asemenea, mai pot ap─ârea astfel de erori ┼či dac─â medicul care face examinarea nu are experien┼ú─â suficient─â sau o preg─âtire adecvat─â. Unele malforma┼úii pot sc─âpa ┼či din cauza pozi┼úiei anormale a f─âtului sau a unei cantit─â┼úi insuficiente de lichid amniotic.

Mai exist─â sc─âp─âri cauzate de evolu┼úia natural─â a malforma┼úiilor. Megavezica urinar─â este o anomalie care poate ap─ârea ┼či disp─ârea pe perioada sarcinii, iar unele malforma┼úii, cum sunt chisturile arahnoide (├«n zona creierului), apar foarte t├órziu ├«n sarcin─â.

Astfel, în momentul examinării, anomalia fie nu s-a manifestat încă, fie a dispărut.

Dr. Adrian Mircea Pop, medic primar ├«n radiologie ┼či imagistic─â medical─â Reteaua privat─â de s─ân─âtate Regina Maria, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Un diagnostic precoce

Introducerea examin─ârii fetale ultrasonografice de rutin─â a dus la cre┼čterea ratei de detec┼úie a anomaliilor fetale, iar dezvoltarea tehnic─â a echipamentelor, ca ┼či ├«n┼úelegerea anatomiei ┼či a fiziologiei fetale, a permis cre┼čterea acurate┼úei diagnostice ┼či diagnosticarea precoce a malforma┼úiilor, cu 3-6 s─âpt─âm├óni fa┼ú─â de examin─ârile anterioare.

În examinarea ultrasonografică din timpul sarcinii, se pot folosi abordul transabdominal sau transvaginal, ecografia tridimensională, Doppler-ul spectral, color sau Power-Doppler.

Recomandările sunt de a nu folosi metoda Doppler la sarcinile mai mici de 11-12 săptămâni.

INFO: Dac─â viitoarea m─âmic─â este supraponderal─â, este posibil ca medicul s─â-i recomande ecografia transvaginal─â.