De ce să eviţi încălţămintea cu toc când eşti gravidă
Rişti să suferi de osteoporoză
Purtarea pantofilor sau a sandalelor cu toc afectează cartilajul din zona genunchilor. Genul acesta de încălţăminte te face în general să-ţi îndoi mai mult genunchii în timpul mersului. În timp, tensionarea genunchilor poate să favorizeze instalarea osteoporozei sau a artritei, manifestată prin dureri şi rigiditate.
Ajungi la dureri musculare şi de spate
Încălţămintea cu toc, purtată ore în şir îţi contractează musculatura picioarelor, mai ales muşchii gambelor. De aceea, în ultimele luni de sarcină, apar crampe musculare mai dureroare decât cele obişnuite.
De asemenea, în caz că porţi tocuri în sarcină, este lezat şi un nerv important cum este cel sciatic, care se întinde din partea de jos a spatelui spre spatele fiecărui picior. Asupra lui se pune o presiune foarte mare, ceea ce poate să provoace anumite complicaţii. Înţepăturile, furnicăturile, amorţelile simţite în picioare sunt semne clare că ar fi bine să renunţi la tocuri.
Slăbesc ligamentele şi te pun în pericol de naştere prematură
În timpul sarcinii, se schimbă centrul de greutate, fapt care face riscantă purtarea încălţămintei cu toc. În ultimul trimestru de sarcină poate deveni cauza principală a căderilor, pentru că ligamentele sunt slăbite, sub influenţa transformărilor hormonale, pentru a permite creşterea fătului. În plus, echilibrul este precar. Nu risca o naştere prematură din pricina unei căderi, când poţi alege să renunţi pentru o vreme la tocuri!
Te-ar mai putea interesa: Ce exerciţii fizice e bine să faci în sarcină
Îţi accentuează durerile de picioare
Circa unsfert din femeile însărcinate se confruntă cu problema picioarelor umflate odată ce au depăşit săptămâna 22 de sarcină. Uneori, poate să dureze până în săptămâna 31 sau chiar până la naştere. Prin purtatea încălţămintei cu toc, durerile cauzate de acumularea de lichid la nivelul picioarelor se pot accentua, crescând disconfortul.