De ce apare naşterea prematură?

1 2 jpg jpeg

Factorii de risc în privinţa naşterii premature trebuie identificaţi în timp util. Altfel, la o vârstă critică, aşa cum este, de exemplu cea de 32 de săptămâni, cazurile de mortalitate, de sechele neurologice şi motorii pot fi frecvente.

Sarcina gemelară, un factor de risc

Medicul ginecolog ce-ţi urmăreşte evoluţia sarcinii poate identifica dacă ai un risc crescut de naştere prematură şi îţi poate indica soluţiile disponibile. De exemplu, sarcina multiplă, infecţiile urinare sau genitale, placenta praevia, diabetul, hipertensiunea gestaţională (apărută doar în timpul sarcinii), vârsta, obiceiurile de viaţă extenuante, luarea în greutate, sau dimpotrivă, slabirea accentuată, sunt factori care, la un moment, dat îţi cresc riscurile de naştere prematură.

Tratamentul este posibil

Naşterea prematură reprezintă declanşarea travaliului înainte de termen. Dar tratamentul este totuşi posibil, chiar dacă depinde de stadiul sarcinii şi de gradul de evoluţie al travaliului. În unele cazuri, repausul la pat şi consumul de lichide sunt măsurile suficiente pentru a opri contracţiile premature.

Colul scurt poate fi cauza

Specialiştii spun că o naştere normală, la termen, depinde de o bună dezvoltare a uterului, proces care începe încă din primele momente ale sarcinii. Un col uterin scurt poate duce la o naştere prematură fiindcă se deschide înainte de vreme şi favorizează expulzia prematură a fătului. Soluţia pentru această problemă este legarea chirurgicală a colului pentru a împiedica deschiderea sa. Alteori, medicul poate recomanda medicamente antispastice care relaxează muşchii netezi, inclusiv pe cei ai uterului.

Calciul cu magneziu favorizează contracţiile

Suplimentele alimentare cu vitamine şi minerale pe care le iei în timpul sarcinii trebuie recomandate de către medic. Altfel există riscul să iei minerale care, într-un dozaj nepotrivit, să-ţi provoce o naştere prematură. De exemplu, calciul favorizează contracţiile, de aceea, aceste minerale trebuie luate cu atenţie în timpul sarcinii.

Emoţiile mari şi efortul

Efortul prelungit şi emoţiile intense pot conduce la naştere prematură. De aceea, evită să faci efort susţinut şi să te pui în situaţii în care vei trăi emoţii puternice. În acest fel eviţi riscurile asociate. De asemenea, este bine să nu îţi faci băi fierbinţi şi să renunţi la vicii precum ţigările şi alcoolul fiindcă şi acestea îţi sporesc riscurile.