De câte ori mergi la medic în cele 9 luni

Cum îţi pregăteşti corpul înainte de sarcină jpeg

O parte dintre analizele medicale sunt recomandate încă înainte de perioada conceperii, tocmai pentru ca viitoarea mamă să se asigure că nu sunt probleme care să „ameninţe” sarcina. Investigaţiile medicale continuă pe parcursul celor 9 luni, ele fiind recomandate de medic în funcţie de vârsta mamei şi de istoricul ei medical. Grupa de sânge şi Rh-ul, teste esenţiale Odată confirmată sarcina, cu ajutorul testului beta-HCG (analiză de sânge ce arată prezenţa hormonului HCG, specific sarcinii), viitoarei mame îi este indicat să facă o hemoleucogramă completă (analiză utilă pentru a diagnostica posibilele anemii, bolile de sânge şi cele infecţioase), dar şi să-şi determine glicemia, grupa de sânge şi Rh-ul, în cazul în care ele nu au fost făcute înainte de sarcină.

„Gravidei îi mai sunt evaluate funcţiile hepatice (TGO şi TGP, enzime la nivelul ficatului) şi cele renale (creatina, ureea şi acidului uric) prin intermediul testelor de sânge. De asemenea, gravidei îi sunt recomandate examenul sumar de urină, testul Papanicolau, dar şi cel bacteriologic. Toate acestea pot detecta eventualele infecţii vaginale, dar şi alte probleme medicale”, explică Carmen Negoescu, medic specialist obstretică ginecologie la Clinica Medlife Titan din Bucureşti.

În primul trimestru de sarcină sunt recomandate şi testele şi pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală: sifilis (teste de sânge VDRL, TPHA sau RBW), HIV şi cel pentru infecţia cu virusurile hepatitice B şi C.

La finalul primului trimestru, mai excat în cea de-a 12 săptămână, gravida trebuie să facă ecografia de morfologie fetală, menită să determine eventualele anomalii la făt.

Mai poţi citi şi:

- Ce înseamnă asrcina oprită din evoluţie?

- Ce semnale îţi transmite corpul în sarcină

- Aşa duci sarcina la termen

În cel de-al doilea trimestru, perioadă în care fătul începe să se mişte şi să lovească, viitoarei mamei îi este recomandată o altă ecografie de morfologie fetală. Aceasta trebuie realizată în intervalul 22-24 de săptămâni, mai ales că atunci fătul are toate organele formate.

„În cea de-a doua etapă a sarcinii gravida trebuie să facă şi triplul test, screening-ul pentru diabet gestaţional şi glicemia. Mai este indicat şi sumarul de urină, urocultura şi testul pentru intoleranţa la glucoză. Este foarte important să fie recomandate şi suplimente de fier în perioada 26-28 de săptămâni de sarcină”, spune medicul specialist.

Triplul test se poate face de obicei în perioada 16-18 de săptămâni, cel mai indicat fiind să se realizeze în cea de-a 16-a săptămână. Acesta are rolul de a depista anumiţi markeri chimici din sângele mamei, care se modifică în cazul prezenţei unei anomalii precum sindromul Down.

În ultima periodă de sarcină gravida trebuie să meargă la medic mai des. Ea va repeta şi o parte dintre analizele realizate şi până în acest stadiu (hemoleucograma, depistarea sifilisului, funcţiile hepatice şi renale, ureea, creatinina, acid uric, testele de coagulare a sângelui, timp de trombină, examen sumar de urină, urocultură, colesterol, proteine totale serice).

„În ultimul trimestru de sarcină sunt recomandate două ecografii: una în săptămâna 30-32 de sarcină şi în intervalul 36-37 de săptămâni. Tot în săptămâna 36-a se face şi un examen de secreţie vagină, dar şi o cultură col pentru depistarea streptococului de grup B”, adaugă medicul Carmen Negoescu.

În cea de-a 38-a de săptămână, gravida trebuie să repete unele analize de sânge, să-i fie monitorizată inima fătului, greutatea lui, dar şi semnele sau simptomele de naştere prematură.

Unele gravide au nevoie de analize suplimentare, printre care se numără şi amniocenteza. Acesta este un test invaziv, care se face în intervalul 16-19 săptămâni, fiind indicat gravidelor cu vârsta peste 35 de ani sau când testele de screening prenatal au arătat un risc posibil pentru anomalii precum sindromul Down.

Amniocenteza presupune recoltarea şi analizarea celulelor din lichidul amniotic. Procedura durează cel mult 10 minute, iar rezultatele sunt disponibile în cel mult 3 săptămâni.