Cum tratăm scurgerile vaginale pe perioada sarcinii

1 2 jpg jpeg

Secreţiile vaginale pot fi diferite de la femeie la femeie şi pot fi influenţate de activitatea zilnică, de stres, vârstă şi pot fi normale sau patologice.

Încă de la prima menstruaţie până la menopauză, secreţiile fac parte din viaţa femeii, iar când vine vorba de observarea lor trebuie să ţii cont de câteva aspecte şi anume: culoare, cantitate, miros.

În mod normal, o secreţie sănătoasă este incoloră sau alb-gălbuie, fiind uşor densă şi subţire neavând un miros deranjant. Când oricare dintre aceste aspecte se modifică, este necesar consultul ginecologic.

Secreţiile vaginale patologice

Acestea pot fi adesea influenţate de iritaţii la nivelul colului sau infecţii cu anumite bacterii sau ciuperci.

Pe peroada sarcinii, există posibilitatea ca aceste secreţii să îşi mărească cantitatea mai ales dacă te confrunţi cu un dezechilibru hormonal.

Spre finalul sarcinii este normal să observi anumite scurgeri mai abundente deoarece cu cât te apropii de momentul naşterii, cu atât dopul de mucul ce s-a format la început pentru a proteja canalul cervical se va elimina pentru a lăsa loc bebeluşului în drumul său spre noua viaţă.

Scurgerile normale din sarcină nu pot fi oprite

Însă chiar şi aşa se recomandă să ai grijă de igiena ta intimă şi să foloseşti absorbante pentru a-ţi crea senzaţia de confort. Este imperios necesar ca lenjeria ta intimă să fie din bumbac şi să eviţi băile cu spumă şi cele intravaginale.

Renunţă la tot ce înseamnă spray-uri şi săpunuri ce conţin parfum şi asigură-te că dieta ta are suficiente iaurturi bogate în probiotice.

Află ce riscuri implică un avort AICI

Secreţiile anormale, periculoase pentru făt

Dacă observi o secreţie pe perioada sarcinii care este diferită atât ca textură, culoare sau miros, nu ezita să apelezi la medicul ginecolog deoarece poate reprezenta un adevărat pericol pentru făt.

Astfel, pentru depistare oricărei anomalii ce poate apărea la nivel genital în timpul sarcinii şi nu numai este necesar să ţi se preleveze o mostră din secreţia vaginală şi să faci testul de pH, un Test Papanicolau.

Imediat cum examenele medicale au fost finalizate, medicul curant poate să-ţi prescrie tratamentul corespunzător astfel încât fătul să nu fie afectat.