Cum se modifică vaginul după naştere

1 2 jpg jpeg

După ce ai născut natural, câteva săptămâni este posibil să simţi că vaginul tău este un pic lărgit. În acest caz, dacă nu se intervine la timp există riscul ca relaţia de cuplu să aibă de suferit.

Modalitatea cea mai bună prin care poţi să ajuţi vaginul să-şi revină după naştere este ca, încă din timpul sarcinii, să începi să practici exerciţiile pelviene Kegel pentru a menţine musculatura tonifiată.

Citeşte şi: Ce exercitii fizice sunt recomandate în sarcină

Aceste exerciţii îţi pot fi de folos şi în timpul naşterii, ajutând la prevenirea rupturii asociate naşterii cât şi în perioada postpartum, mai ales că una din trei femei după ce aduc pe lume un bebeluş se confruntă cu incontinenţă urinară.

Pentru a ajunge la dimensiunile antepartum este indicat ca timp de 5 minute de trei ori pe zi atât înainte, în timpul cât şi după naştere să efectuezi aceste exerciţii.

Factori care favorizează lărgirea vaginului după sarcină

- un volum sau o greutate mai mare a bebeluşului ( între 3-4 kilograme)

- sarcină multiplă ( gemeni, tripleţi)

- lipsa sportului înainte de sarcină, o musculatură slab dezvoltată

- alimentaţia săracă în proteine

Vaginoplastia

În cazul în care observi că exerciţiie Knigel nu dau rezultatul aşteptat, este bine să ştii că te poţi reorienta către chirurgia plastică.

Vaginoplastia este procedura chirurgicală de refacere a vaginului prin strâmtarea şi ajustarea elasticităţii lui. Avantajele acestei proceduri sunt acelea că măresc puterea de contracţie şi control, ajută la întinerirea vaginală şi la revigorarea sexuală.

Pont

Îndiferent de modalitatea prin care ai născut (natural sau cezariană) este recomandat ca, timp de cel puţin 6 săptămâni, să eviţi contactul sexual şi utilizarea de tampoane vaginale, pentru a-i permite oganismului să se vindece.