Cum să te fereşti de surplusul de kilograme în sarcină
Unul dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei, şi anume sarcina, vine la pachet cu teama surplusului de kilograme.
Celebra zicală „mănânc pentru doi” este demontată de specilişti, aceştia afirmând faptul că în această perioadă mai ales necesar să te concentrezi pe calitatea alimentelor şi pe cantitatea consumată.
Pericolul surplusului de kilograme
Greutatea corporală de fel crează anumite dificultăţi mai ales în mişcare, nu vei putea să te odihneşti corespunzător, vei obosi mai repede şi vei resimţi din plis arsurile stomacale, retenţia de apă şi inflamarea extremităţilor.
Astfel că, un cumul mare de kilograme în sarcină te poate predispune la depresie şi la pierderea încrederii.
Chiar şi travaliul poate fi mai dificil atunci când iei foarte mult în greutate, motiv pentru care în cele nouă luni de sarcină este recomandată o dietă echilibrată şi mişcarea cât de des cu putinţă.
Cel mai mare pericol în sarcină îl reprezintă apariţia diabetului gestaţional mai ales dacă înainte ai avut o alimentaţie bogată în grăsimi şi zaharuri, afirmă specialiştii de la Institutul Harvard.
Află tot ce trebuie să şti despre sarcina toxică AICI
Alimente recomandate în sarcină
Este absolut normal ca pe perioada sarcinii să iei câteva kilograme în plus, deoarece astfel bebeluşul se dezvoltă armonios, motiv pentru care este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete şi efectuarea exerciţiilor în mod regulat.
Vitaminele, mineralele şi fibrele oferite de fructe şi legume te vor ajuta să ai parte de nutrimenţi de calitate şi să ai un tranzit corespunzător, pentru a evita constipaţia sau senzaţia de balonare.
De asemenea se recomandă consumul de glucide mai ales de ovăz, mei, cartofi dulci, cereale, şi evitarea pe cât posibil a consumului de pâine albă şi paste.
Nici proteinele nu ar trebui uitate, cele mai indicate fiind carnea de peşte, ouăle, nucile şi fasolea.
Aportul de acid folic
O formă a vitaminei B care este esenţială pentru prevenirea problemelor la nivel cerebral a fătului. Legumele cu frunze verzi, sucul de portocale, legumele proaspete vor contribui la dezvoltarea celulelor stem şi la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Consumul de kefir, brânză, iaurt îţi vor oferi aportul necesar de calciu, astfel că e bine să consumi câte o porţie zilnic.
Nu uita de hidratare
Hidratarea este esenţială în general, nu doar pe perioada sarcinii. Poţi să alegi pe lângă apă să consumi suc natural de fructe făcut în casă, ceaiuri. Evită consumul exagerat de cafea, alcool sau chiar tutun.
În plus cu cât consumi mai multe lichide cu atât mai puţin vei simţi resenzaţia de foame, însă ce-i drept, vei merge mai des la toaletă.
Mişcarea nu ar trebui să lipsească din programul tău zilnic de activităţi, fie că mergi pe jos, fie că mergi pe bandă, fie că dansezi, este foarte important să te mişti.
Ţine cont de faptul că sarcina nu este o boală, ci este cea mai frumoasă perioadă din viaţa ta, aşa că mergi la teatru, la film, în natură, bucură-te de tot ce te înconjoară.