Cum să ai grijă de dantură în sarcină
Dinţişorii copilului se formează încă din viaţa intrauterină, mai exact începând din a cincisprezecea săptămână de sarcină. La naştere, toţi cei 20 de dinţi „de lapte” sunt aproape formaţi, dar nu erupţi. De aceea, este foarte important felul în care te hrăneşti. Medicul stomatolog Alexandra Diroescu îţi oferă sfaturile necesare îngrijirii danturii pe perioada sarcinii.
Ai grijă la alimentaţie!
Este bine să ai o dietă cât mai echilibrată şi variată şi să eviţi snacks-urile dulci sau făinoase între mese. Astfel vei avea resursele suficiente de calciu, fosfor şi alte vitamine şi minerale, necesare atât formării şi dezvoltării dinţilor şi oaselor copilului tău, cât şi menţinerii sănătăţii corpului tău. Sfatul meu este ca atunci când plănuieşti o întâlnire cu barza să treci mai întâi pe la medicul tău dentist şi să pui la punct toate probleme dentare. Astfel vei evita ca pe perioada sarcinii să îţi apară dureri sau inflamaţii pentru care ai o listă limitată de medicamente şi tratamente.
Citeşte şi: Ce alimente este bine să consumi în sarcină
Calciul pentru dinţii bebeluşului provine din oasele şi dinţii mamei?
Este un mit extrem de răspândit, deoarece, după naştere, mamele au de obicei probleme cu dantura. NU, calciul nu provine din oasele şi dinţii mamei, ci din dieta ei. Problemele apar deoarece pe parcursul sarcinii mama nu este în forma ei cea mai bună, iar după naştere timpul se limitează şi mama îşi acordă tot mai puţină atenţie. Este evident că cel mic este pe primul plan.
Ce trebuie să facă mama pentru a-şi păstra dantura sănătoasă?
Pentru a preveni apariţia cariilor şi a problemelor gingivale trebuie menţinută o igienă corectă. Un periaj atent de 2 ori pe zi, precum şi o alimentaţie echilibrată fără zahăr în exces, alimente acide şi băuturi acidulate sunt cheia succesului. Trebuie să eviţi să perii dinţii imediat după masă sau imediat după ce ai eliminat până la ultima picătura tot ceea ce ai mâncat în ultimele ore. Folosirea duşului bucal, a apei de gură şi a aţei dentare contribuie la starea de sănătate a danturii tale.
Problemele gingivale sunt frecvent întâlnite între a doua şi a opta săptămână de sarcină
În timpul sarcinii nivelul hormonal variază foarte mult. În primul trimestru de sarcină creşte producţia de hormoni, urmând ca progesteronul şi estrogenii să atingă nivelul cel mai ridicat în ultimul trimestru. Sarcina ea însăşi nu produce inflamaţie gingivală, dar hormonii mult crescuţi crează un mediu adecvat creşterii şi înmulţirii plăcii bacteriene. Formele pot fi de la foarte uşoare, atunci când există o igienă corectă, până la forme ce necesită chiar şi tratament chirurgical.
Află mici trucuri pentru o dantură sănătoasă AICI
Pot să fac anestezie la dentist dacă sunt insărcinată?
În cazul viitoarelor mame trebuie evitate câteva manopere şi tratamente cu substanţe ce pot dăuna bebeluşului: radiografia, antibiotice şi antiinflamatoare nerecomandate de medicul obstretician, şedinţe lungi şi obositoare, anestezia ce conţine adrenalină. Cel mai indicat este să se intervină în al 2-lea trimestru de sarcină sau cel mai bine să se amâne după naştere în măsura în care urgenţa permite şi să se folosească anestezie fără adrenalină.
Ce părere aveţi despre fluor?
Pentru gravide, administrarea de fluor în timpul sarcinii se aşteaptă să ajute la formarea şi întărirea dinţişorilor nou-născutului. Sună interesant, dar subiectul este foarte controversat şi părerile sunt împărţite. Fluorul există în alimentaţie şi suplimentarea este necontrolată exact. Studiile continuă şi deocamdată în Romania administrarea de fluor suplimentar este rezervată.
Sperând că informaţiile ţi-au fost de ajutor, îţi urez mult succes cu noul membru al familiei!
Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie
Alexandra Diroescu, Bucureşti
Contact: 0721 805 239