Cum îţi calculezi data probabilă a naşterii?

1 2 jpg jpeg

Totuşi, inidiferent de metoda de calcul a datei naşterii, numai 5 la sută din viioarele mămici vor trăi evenimentul la data calculată. Restul, adică majoritatea, nasc mai devreme sau mai târziu. Aşa că, nu uita! Calcularea zilei în care vei naşte este doar o estimare, nu o certitudine.

Data ultimei menstruaţii, un indiciu

La prima vizita la ginecolog, medicul specialist calculează data probabilă a naşterii ţinând cont de prima zi a menstruaţiei tale. Dacă ultima ta sângerare menstruală a început pe data de 1 septembrie poţi aduna 280 de zile (echivalentul a 40 de saptămâni) şi vei afla că, probabil, pe data de 7 iunie îţi vei ţine pruncul în braţe. Dar, menstruaţia fiecărei femei este diferită. Daca ai un ciclu menstrual neregulat sau mai lung, s-ar putea să naşti cu câteva zile mai tarziu sau mai devreme comparativ cu data calculată.

Prima săptămână de viaţa a micuţului este stabilită de specialişti la două săpătămâni de la ultima menstruaţie. Cu alte cuvinte, deşi calculul celor 40 de săptămâni de sarcină poate începe în prima zi a ultimei menstruaţii, sarcina apare mai târziu, la aproximativ două săptămâni de la ultima sângerare menstruală. Din acel moment poţi calcula “vârsta gestaţională”, adică cele aproximativ 38 de săptămâni cât durează dezvoltarea bebeluşului în uter.

La prima ecografie din trimestrul I de sarcină, medicul ginecolog va putea vedea lungimea fătului şi starea placentei din burtica ta. După această investigaţie, doctorul îţi va putea spune cu mai multă precizie când vei aduce copilaşul pe lume. Dar nici după ce fătul este măsurat din cap până în picioare şi i se estimează vârsta cu ajutorul ecografului, nu te aştepta ca micuţul să apara pe lune la data stabilită. Oricând poţi fi luată prin surprindere, iar surpriza va fi una dintre cele mai plăcute!