Cum gestionezi corect o răceală pe perioada sarcinii sau alăptării

Suntem în plin sezon de viroze respiratorii, virusurile de răceală și gripă se transmit extrem de ușor, astfel că femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să fie cu mare băgare de seamă.

image

O îmbolnăvire, în cazul lor, poate fi nu doar neplăcută, ci și riscantă, deoarece opțiunile de tratament sunt limitate. Chiar și lista remediilor naturale este mult redusă, căci multe plante pot stimula contracțiile uterine sau se pot transmite în lapte, fiind așadar interzise. Dalia Faur, medic cu competențe în apifitoterapie, ne spune ce soluții eficiente și sigure au gravidele și proaspetele mămici în caz de infectare.

Hidratare și iar hidratare! Este prima și cea mai bună soluție în caz de răceală și gripă. Benefică pentru organism în orice situație, hidratarea este esențială în răceală și gripă, când corpul pierde lichide prin transpirație, prin eliminarea de mucus. Consumul de ceaiuri călduțe, eventual înducite cu puțină miere, ameliorează durerile în gât și tusea, desfundă nasul, scade febra.

Odihnește-te atât cât simți nevoia, pentru a ajuta organismul să se recupereze. Nu te suprasolicita, nu trage de tine ca într-o zi obișnuită. Ar fi atât chinuitor, cât și dăunător.

Tratamentul trebuie luat încă din prima zi, de la primele simptome. Acesta trebuie să includă antivirale. Fitoterapeuții au creat o gamă complexă și completă de antivirale naturale, adaptată pentru toate vârstele și nevoile. „Special pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează avem un tip de capsule naturale, Mami Biosept, pe bază de lichen de piatră, măslin, turmeric, ghimbir și echinacea. Sunt sigure, au efect antiinflamator și antiviral, acționează cu succes în răceală, gripă, faringită, bronșită, amigdalită”, explică dr. Dalia Faur.

Pe lângă aceste capsule, sunt și alte remedii, la care poți apela în funcție de simptome. Durata tratamentului trebuie să fie mai mică, de 5-10 zile.

· În caz de dureri în gât, de mare ajutor sunt ceaiurile de tei, soc, muguri de plop și ciuboțica cucului, separat sau combinate. Gargara cu apă și sare este un remediu din bătrâni cu care nu dai greș: dezinfectează, omoară bacteriile.

· Tot apă și sare poți folosi și pentru desfundarea nasului. Soluția se prepară în casă și se picură în fiecare nară, ori de câte ori simți nevoia. Pentru desfundarea nasului te mai poți folosi de inhalațiile cu aburi.

· Tusea se tratează cu siropuri, ceaiuri și capsule din anumite plante medicinale cu efect emolient, expectorant, antiinflamator. Sunt permise în sarcină și alăptare pătlagina, socul, mugurii de pin, lichenul de piatră, frunzele de măslin, turmericul, ghimbirul, teiul. Citește de fiecare dată prospectul produselor cumpărate pentru a te asigura că se pot administra și în sarcină sau alăptare.

· Pentru scăderea febrei, femeile însărcinate și mămicile care alăptează pot folosi supozitoare antifebrile destinate celor mici, dar în doză mai mare (spre exemplu, câte două de trei ori pe zi). În plus, trebuie să bea multe lichide. Ideale în acest caz sunt ceaiurile de soc, tei și ghimbir.

· În completarea tratamentului, e necesar să apelezi la remedii care întăresc imunitatea. Ceaiurile de echinacea, cătină, măceșe sau capsulele cu echinacea, propolis și vitamina C se pot folosi în siguranță. Toaste acestea, administrate pe o perioadă de 2-3 săptămâni, întăresc organismul, îl ajută să lupte cu virusurile și previn noi îmbolnăviri.

Atenție, mămici! Nu întrerupeți alăptatul în perioada de manifestare a răcelii, de teamă să nu vă îmbolnăviți bebelușul. Virusurile nu se transmit prin laptele matern, însă anticorpii da. Iar organismul vostru a început să-i producă încă din prima zi de boală. În schimb, e bine să vă feriți copilul de expunerea la virus pe cale aeriană: purtați mască atunci când alăptați, spălați-vă des pe mâini, mai ales înainte de a manevra biberoanele, de a-l lua în brațe pe bebe... Și evitați să-l pupați pe mânuțe, pe obrăjori.

Gravidele, predispuse la îmbolnăviri

Ca și cum nu ar fi suficient faptul că opțiunile de tratament sunt limitate, femeile însărcinate mai au un dezavantaj: riscă să se îmbolnăvească mai ușor, iar asta din cauză că sistemul lor imunitar funcționează la nivel redus, pentru a împiedica organismul să respingă sarcina. O imunitate mai slabă înseamnă o putere scăzută de reacție și de luptă cu microorganismele patogene.

Cea mai bună soluție este să eviți „confruntarea cu ele”. Prevenția se face în felul următor:

· Evită locurile aglomerate, în special pe cele din spații închise (mall-uri, cinematografe, mijloace de transport în comun). Dacă sub nicio formă nu le poți evita, poartă mască!

· Atenție la igienă, spală-te des pe mâini sau folosește geluri dezinfectante.

· Nu te înghesui la ghișee, în săli de așteptare la doctor, dacă nu e absolut necesar! Multe se pot rezolva online sau prin telefon.

· Aerisește cât mai des încăperile, atât la serviciu, cât și acasă.

· Hidratare, odihnă, alimentație sănătoasă și lipsa stresului – acestea sunt „ingredientele” necesare pentru o imunitate care să te apere de boli.