Ce vaccinuri poate face gravida
Este ideal ca orice femeie care doreşte să rămână însărcinată să vorbească înainte cu doctorul despre protecţia prin vaccinare. Medicii spun că perioada optimă pentru imunizarea prin vaccinare este cu aproximativ trei luni înainte de concepere.
Imunizarea este o metodă eficientă de combatere a bolilor infecţioase. În timpul sarcinii, însă, administrarea vaccinurilor trebuie să fie făcută cu mare atenţie, pentru a nu pune în pericol viaţa mamei şi a fătului.
Pentru femeia sănătoasă, care nu are probleme cu sarcina, dar îşi doreşte să prevină eventualele îmbolnăviri, sfatul ginecologilor este să evite vaccinarea, pentru a nu intra în contact cu reacţiile adverse care pot evolua în urma imunizării.
Este bine de ştiut că unele vaccinuri pot creşte riscul de avort spontan.
Vaccinurile vii-atenuate, neindicate Există trei tipuri de vaccinuri: cele care conţin organisme vii-atenuate, cele cu organisme inactivate (omorâte) şi cele care conţin toxine (proteine tratate sau extrase chimic). Ca regulă generală, în sarcină nu se recomandă vaccinurile vii-atenuate. Înainte de a indica vaccinarea, medicul pune în balanţă siguranţa mamei şi a copilului şi siguranţa efectuării unui vaccin. Se recurge la imunizare dacă gravida lucrează într-un mediu cu risc mare de infectare sau dacă suferă de afecţiuni precum diabetul zaharat. Vaccinul antigripal poate fi făcut în sarcină Sezonul gripei este foarte aproape şi orice gravidă vrea să se ferească de această îmbolnăvire. Poţi opta pentru vaccinul antigripal, nu înainte de a primi acordul medicului. Dacă ştii că eşti predispusă la îmbolnăvire, indicat este să te vaccinezi, atlfel rişti o serie de complicaţii dacă te îmbolnăveşti, spre exemplu poţi face pneumonie. Acest vaccin poate fi administrat în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină.
* Vaccinul antihepatitic de tip B. Eşti însărcinată şi prezinţi risc să contractezi hepatită de tip B? Fă-ţi testul, pentru a fi sigură dacă este necesară vaccinarea. Dacă rezultatul este negativ, dar vrei să previi orice risc, poţi face imunizare împotriva hepatitei B, dar întreabă medicul înainte.
În cazul în care nu ai făcut vacinurile înainte de concepţie, poţi face această combinaţie de vaccinuri în timpul sarcinii, fără să te expui riscurilor pentru sănătate. De ce este indicat vaccinul antitetanos şi antidifeterie? Pentru a evita posibilele cauze de infecţie de la naştere din timpul intervenţiilor chirurgicale.
Unul dintre vaccinurile care se administrează doar în cazuri excepţionale este vaccinul contra hepatitei A. Dacă gravida are un risc mare de a contracta boala, cel mai bine este să se vaccineze. Medicii ginecologi susţin că posibilele efecte adverse sunt de câteva ori mai mici decât riscul de expunere a fătului la infecţie.
Un alt vaccin care nu este recomandat în timpul sarcinii, dar este permis dacă femeia prezintă risc mare să dezvolte boala, este vaccinul pneumococic. Deşi nu este suficient testat, se recomandă vaccinul, pentru a evita îmbolnăvirea care poate cauza decesul mamei.
Tot în categoria imunizărilor-excepţii intră şi vaccinul antipoliomielită, care se poate face doar dacă gravida prezintă un risc mare de îmbolnăvire. În cazul în care gravida este muşcată de un animal infectat se poate face fără riscuri vaccinul antirabic sau antiturbare.
Dr. Radu Adriana
medic primar obstetrică- ginecologie
Clinica Polisano, Sibiu
Pentru bolile infecţioase din complexul TORCH (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes) + listeria, care, teoretic, ar putea aduce o atingere malformativă fetală, din păcate nu există un vaccin disponibil, cu excepţia rubeolei. Foarte multe paciente au trecut deja prin aceste infecţii şi prezintă anticorpi care pot fi verificaţi prin analize specifice. În plus, măsurile de igienă corporală, evitarea contactului cu animale şi prepararea termică a alimentelor sunt eficiente în prevenirea apariţiei acestor infecţii. Deşi nu s-a demonstrat că ar avea efecte negative asupra fătului, vaccinurile împotriva rubeolei, rujeolei, oreionului, varicelei nu sunt indicate la gravide. Vaccinurile antitetanic, antirabic şi împotriva hepatitei B pot fi administrate oricând în sarcină, însă se preferă administrarea lor împreună cu imunoglobuline specifice doar în momentul expunerii gravidei la agentul infecţios.