Ce vaccinuri poate face gravida

1 2 jpg jpeg

Este ideal ca orice femeie care dore┼čte s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinat─â s─â vorbeasc─â ├«nainte cu doctorul despre protec┼úia prin vaccinare. Medicii spun c─â perioada optim─â pentru imunizarea prin vaccinare este cu aproximativ trei luni ├«nainte de concepere.

Imunizarea este o metod─â eficient─â de combatere a bolilor infec┼úioase. ├Än timpul sarcinii, ├«ns─â, administrarea vaccinurilor trebuie s─â fie f─âcut─â cu mare aten┼úie, pentru a nu pune ├«n pericol via┼úa mamei ┼či a f─âtului.

Pentru femeia s─ân─âtoas─â, care nu are probleme cu sarcina, dar ├«┼či dore┼čte s─â previn─â eventualele ├«mboln─âviri, sfatul ginecologilor este s─â evite vaccinarea, pentru a nu intra ├«n contact cu reac┼úiile adverse care pot evolua ├«n urma imuniz─ârii.

Este bine de ┼čtiut c─â unele vaccinuri pot cre┼čte riscul de avort spontan.

Vaccinurile vii-atenuate, neindicate Exist─â trei tipuri de vaccinuri: cele care con┼úin organisme vii-atenuate, cele cu organisme inactivate (omor├óte) ┼či cele care con┼úin toxine (proteine tratate sau extrase chimic). Ca regul─â general─â, ├«n sarcin─â nu se recomand─â vaccinurile vii-atenuate. ├Änainte de a indica vaccinarea, medicul pune ├«n balan┼ú─â siguran┼úa mamei ┼či a copilului ┼či siguran┼úa efectu─ârii unui vaccin. Se recurge la imunizare dac─â gravida lucreaz─â ├«ntr-un mediu cu risc mare de infectare sau dac─â sufer─â de afec┼úiuni precum diabetul zaharat. Vaccinul antigripal poate fi f─âcut ├«n sarcin─â Sezonul gripei este foarte aproape ┼či orice gravid─â vrea s─â se fereasc─â de aceast─â ├«mboln─âvire. Po┼úi opta pentru vaccinul antigripal, nu ├«nainte de a primi acordul medicului. Dac─â ┼čtii c─â e┼čti predispus─â la ├«mboln─âvire, indicat este s─â te vaccinezi, atlfel ri┼čti o serie de complica┼úii dac─â te ├«mboln─âve┼čti, spre exemplu po┼úi face pneumonie. Acest vaccin poate fi administrat ├«n al doilea ┼či al treilea trimestru de sarcin─â.

2 jpg jpeg

* Vaccinul antihepatitic de tip B. E┼čti ├«ns─ârcinat─â ┼či prezin┼úi risc s─â contractezi hepatit─â de tip B? F─â-┼úi testul, pentru a fi sigur─â dac─â este necesar─â vaccinarea. Dac─â rezultatul este negativ, dar vrei s─â previi orice risc, po┼úi face imunizare ├«mpotriva hepatitei B, dar ├«ntreab─â medicul ├«nainte.

├Än cazul ├«n care nu ai f─âcut vacinurile ├«nainte de concep┼úie, po┼úi face aceast─â combina┼úie de vaccinuri ├«n timpul sarcinii, f─âr─â s─â te expui riscurilor pentru s─ân─âtate. De ce este indicat vaccinul antitetanos ┼či antidifeterie? Pentru a evita posibilele cauze de infec┼úie de la na┼čtere din timpul interven┼úiilor chirurgicale.

Unul dintre vaccinurile care se administrează doar în cazuri excepţionale este vaccinul contra hepatitei A. Dacă gravida are un risc mare de a contracta boala, cel mai bine este să se vaccineze. Medicii ginecologi susţin că posibilele efecte adverse sunt de câteva ori mai mici decât riscul de expunere a fătului la infecţie.

Un alt vaccin care nu este recomandat ├«n timpul sarcinii, dar este permis dac─â femeia prezint─â risc mare s─â dezvolte boala, este vaccinul pneumococic. De┼či nu este suficient testat, se recomand─â vaccinul, pentru a evita ├«mboln─âvirea care poate cauza decesul mamei.

Tot ├«n categoria imuniz─ârilor-excep┼úii intr─â ┼či vaccinul antipoliomielit─â, care se poate face doar dac─â gravida prezint─â un risc mare de ├«mboln─âvire. ├Än cazul ├«n care gravida este mu┼čcat─â de un animal infectat se poate face f─âr─â riscuri vaccinul antirabic sau antiturbare.

Dr. Radu Adriana

medic primar obstetric─â- ginecologie

Clinica Polisano, Sibiu

2 jpg jpeg

Pentru bolile infec┼úioase din complexul TORCH (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes) + listeria, care, teoretic, ar putea aduce o atingere malformativ─â fetal─â, din p─âcate nu exist─â un vaccin disponibil, cu excep┼úia rubeolei. Foarte multe paciente au trecut deja prin aceste infec┼úii ┼či prezint─â anticorpi care pot fi verifica┼úi prin analize specifice. ├Än plus, m─âsurile de igien─â corporal─â, evitarea contactului cu animale ┼či prepararea termic─â a alimentelor sunt eficiente ├«n prevenirea apari┼úiei acestor infec┼úii. De┼či nu s-a demonstrat c─â ar avea efecte negative asupra f─âtului, vaccinurile ├«mpotriva rubeolei, rujeolei, oreionului, varicelei nu sunt indicate la gravide. Vaccinurile antitetanic, antirabic ┼či ├«mpotriva hepatitei B pot fi administrate oric├ónd ├«n sarcin─â, ├«ns─â se prefer─â administrarea lor ├«mpreun─â cu imunoglobuline specifice doar ├«n momentul expunerii gravidei la agentul infec┼úios.