Ce trebuie să ştii despre ecografiile morfofetale

1 2 jpg jpeg

Sarcina, una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unei femei vine la pachet şi cu o mare îngrijorare şi anume buna dezvoltare a bebeluşului încă din etapa intrauterină.

Despre acestea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Ecografiile sunt, în primul rând, metode simple de a explora corpul uman. Nu sunt iradiante, utilizează ultrasunete şi nu sunt dureroase sau cu efecte nocive asupra fătului, deci nu reprezintă niciun motiv de îngrijorare pentru viitoare mămică, a punctat dr. Vythoulkas.

O bună monitorizare a sarcinii presupune efectuarea a trei ecografii de morfologie, principalul scop al acestora fiind de a aprecia starea de sănătate a fătului, dar şi monitorizarea acestuia pe durata întregii sarcini.

Morfologia de trimestrul I (11 - 14 de săptămâni)

Este perioada în care fătul este suficient dezvoltat, astfel încât medicul de specialitate să poate face o analiză detaliată a anatomiei acestuia şi, foarte important, poate depista existenţa unei malformaţii grave (cum ar fi lipsa unui membru sau a unei părţi din acesta, lipsa calotei craniene ), a unei afecţiuni genetice (precum sindromul Down, una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni).

De asemenea, se poate identifica existenţa unei sarcini multiple şi se poate estima vârsta gestaţională. În această perioadă de sarcină, se poate evalua riscul de a dezvolta complicaţii ale sarcinii precum preeclampsia, restricţia de creştere intrauterină ori riscul de naştere prematură.

Depistate din timp aceste probleme, se poate interveni terapeutic, cu şanse mult mai mari de succes în comparaţie cu intervenţiile efectuate mai târziu. În această etapă de sarcină, cele mai multe dintre ecografii se fac pe cale abdominală.

Există însă cazuri – atunci când stratul adipos de pe abdomenul mamei este prea gros, uterul este retrovers, fătul are o poziţie dificilă – când medicul va recurge la efectuarea investigaţiei ecografice pe cale vaginală.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Morfologia de trimestrul II (19-22 de săptămâni)

Cu toate că multe dintre mame aşteaptă cu sufletul la gură efectuarea acestei ecografii pentru a afla sexul copilului, aş vrea să le spun că această ecografie de trimestrul al doilea este cea mai importantă dintre investigaţii, pentru că este cea care analizează fătul în cel mai mic detaliu, a subliniat dr. Vythoulkas.

Şi este ecografia care durează cel mai mult ca şi durată de timp, 30-45 de minute. În timpul acestei intervenţii, medicul va măsura şi examina forma şi structura cutiei craniene, faţa fătului (se verifică existenţa unor malformaţii), coloana vertebrală, organele interne, mâinile, picioarele, poziţia placentei şi cantitatea de lichid amniotic.

De asemenea, în timpul efectuării acestei ecografii, în funcţie de poziţionarea fătului în uter, părinţii pot afla şi sexul acestuia, dar şi greutatea şi vârsta cât mai corectă. Uneori, din cauza poziţiei fătului, medicul nu poate face unele dintre măsurători, caz în care gravida va reveni în clinică pentru repetarea ecografiei (undeva la 23 de săptămâni).

Orice problemă depistată cu inima fătului necesită investigaţii suplimentare, astfel că viitoarea mama va primi recomandarea de a efectua o ecografie cardiacă fetală, ce va analiza inima copilului în cel mai mic detaliu.

Morfologia de trimestrul III (32-34 de săptămâni)

Este ecografia ce evaluează greutatea fătului, poziţia în care este situat acesta, starea cordonului ombilical şi a placentei, cantitatea de lichid amntiotic.

De asemenea, în tipul acestei ultime ecografii, medicul poate detecta existenţa unei suferinţe fetale.

Se mai pot depista eventuale malformaţii tardive, ce nu au fost depistate până în acel moment, precum şi o serie de anomalii ale sistemului nervos central şi musculoscheletal.

Totodată, medicul poate evalua lungimea bebeluşului, precum şi greutatea acestuia.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, Bucureşti

Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607