Ce trebuie să ştii despre contracţiile din timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

În timpul sarcinii, este firesc să resimţi uşoare presiuni la nivelul abdomenului, pentru că musculatura uterină este supusă modificărilor specifice acestei perioade.

„Contracţiile sunt o manifestare a muşchiului uterin, care îşi schimbă volumul, se micşorează, se întăreşte, apoi se relaxează” („În aşteptarea lui bebe” de René Frydman şi Christine Schilte).

Acestea sunt contracţiile Braxton-Hicks (după numele medicului care le-a studiat), considerate normale, atâta vreme cât durează câteva secunde şi sunt nedureroase. Sunt numite şi contracţii false, pentru că nu duc la dilatarea colului uterin, deci nu prezintă risc de naştere prematură.

Poţi resimţi astfel de contracţii încă din a patra sau a cincea lună ori chiar mai devreme. Acestea sunt fireşti atâta vreme cât seamănă mai mult cu o uşoară presiune a burticii şi nu durează decât câteva secunde (20-30), cel mult un minut.

Când sunt semn de alarmă...

Dacă nu eşti în apropierea termenului de naştere şi ai contracţii dureroase, asemănătoare durerii din timpul ciclului menstrual, este bine să mergi la medic. Nu trebuie să amâni vizita la doctor dacă aceste dureri sunt însoţite şi de o scurgere maronie sau roşie ori dacă ai senzaţia că micuţul „a coborât”). Este posibil să fie nevoie ca medicul să te interneze, pentru a te ţine sub supraveghere.

... şi când anunţă naşterea

În apropierea momentului naşterii, contracţiile anunţă travaliul. În acest caz, ele apar la un interval de trei-cinci minute şi sunt mult mai dureroase, asemănătoare unor crampe. Contracţiile din această etapă pot creşte în intensitate şi sunt regulate.