Ce trebuie s─â ┼čtie gravida cu o boal─â cronic─â

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiunile cronice ┼či sarcina nu sunt incompatibile, ├«ns─â este adev─ârat c─â pot ap─ârea unele complica┼úii, de aceea este bine s─â fii mai grijulie cu tine ├«n aceast─â perioad─â.

Dac─â urmezi un tratament pentru astm bron┼čic, diabet sau o afec┼úiune tiroidian─â ┼či tocmai ai aflat c─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â, nu ├«ntrerupe terapia din proprie ini┼úiativ─â.

Oprirea brusc─â a tratamentului poate avea efecte nedorite at├ót asupra ta, c├ót ┼či asupra embrionului.

În acest caz, mergi imediat la medic, care-ţi va adapta terapia.

Dac─â ├«┼úi planifici o sarcin─â ┼či ai o problem─â de s─ân─âtate de mai mul┼úi ani, medicul ├«┼úi poate recomanda din timp medicamentele inofensive ├«n sarcin─â.

Nu neglija hipertensiunea!

Fie că ai hipertensiune dinainte să rămâi gravidă, fie aceasta a fost indusă de sarcină, trebuie să mergi mai des la medic.

Dup─â 20 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â pot ap─ârea complica┼úii dac─â valorile tensiunii dep─â┼česc 140/90 mmHg ┼či dac─â este ├«nso┼úit─â de proteinurie (proteine ├«n urin─â), de edeme, dureri de cap intense ┼či de tulbur─âri de vedere (preeclampsie) sau de convulsii (eclampsie).

├Än acest caz, se impune interven┼úia medical─â de urgen┼ú─â, iar ├«n unele cazuri poate fi nevoie de provocarea na┼čterii ├«nainte de termen.

Astmul se poate agrava sau nu

├Äntr-o treime din cazuri, femeile ├«ns─ârcinate care au astm bron┼čic pot cunoa┼čte o ameliorare a bolii, ├«ns─â, tot la o treime din gravidele cu acest diagnostic, afec┼úiunea se poate agrava.

Aceast─â ultim─â situa┼úie apare atunci c├ónd nu este urmat tratamentul corect, afecta┼úi fiind at├ót gravida (hipertensiune), c├ót ┼či f─âtul, care poate fi privat de oxigen (hipoxie fetal─â).

Gravida cu astm trebuie s─â respecte tratamentul recomandat de medic ┼či s─â se fereasc─â de infec┼úiile respiratorii ┼či de factorii alergeni (praf, mucegai), care pot declan┼ča o criz─â.

Multe dintre tratamentele prescrise în astm, inclusiv inhalatoarele, sunt permise în sarcină.

Diabet? Ţine glicemia sub control!

Fie c─â e┼čti diagnosticat─â cu diabet ├«nainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, fie boala a fost indus─â de sarcin─â (diabet gesta┼úional), este foarte important s─â controlezi nivelul glicemiei, pentru prevenirea problemelor, printre acestea num─âr├óndu-se greutatea prea mare a copilului la na┼čtere.

├Än cazul diabetului ÔÇ×de sarcin─âÔÇŁ, dieta stabilit─â de nutri┼úionist ┼či mi┼čcarea moderat─â sunt suficiente pentru controlul glicemiei.

Este nevoie ├«ns─â de terapie cu insulin─â dac─â glicemia nu este men┼úinut─â la limite normale, la fel ca ┼či ├«n diabetul preexistent sarcinii.

Hormonii tiroi┬şdieni, buni pentru f─ât

Tulburările tiroidiene trebuie tratate corect în sarcină, pentru că dezvoltarea neurologică a fătului depinde în mare măsură de hormonii tiroidieni ai mamei.

O hipotiroidie netratată poate da disfuncţii neurologice copilului.

Dacă sunt administrate în doze corecte, medicamentele care conţin hormoni tiroidieni nu au efecte secundare asupra fătului.

├Än hipotiroidia diagnosticat─â ├«nainte de sarcin─â, doza de hormoni tiroidieni poate cre┼čte ├«n cele nou─â luni.

Când se mai impun precauţii

Hepatita B se transmite foarte u┼čor la f─ât, de aceea gravidele cu virusul hepatitic B vor primi tratament cu imunoglobuline. De asemenea, la na┼čtere, copilul va primi at├ót vaccinul ├«mpotriva hepatitei B, c├ót ┼či terapie cu imunoglobuline specifice.

Ribavirina, indicată în hepatita C, nu se administrează în sarcină, pentru că poate da malformaţii fătului.

Gravida cu epilepsie poate avea o sarcină normală, însă doza de antiepileptice trebuie ajustată, deoarece aceste medicamente pot da anomalii congenitale.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Mitroi Dana Br├«ndu┼ča, medic rezident, Spitalul ÔÇ×FilantropiaÔÇŁ, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Tratamentul trebuie adaptat

Hipertensiunea arterial─â preexistent─â sarcinii se diagnosticheaz─â ├«nainte de primele 20 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â ┼či persist─â ┼či dup─â 12 s─âpt─âm├óni de la na┼čtere.

Medicaţia administrată înainte de sarcină trebuie înlocuită cu o alta compatibilă în această perioadă.

Atenţie la hipertensiunea gestaţională (preeclampsie, eclampsie), care are uneori risc vital.

La r├óndul lor, pacientele diagnosticate cu diabet ├«nainte de sarcin─â pot avea o frecven┼ú─â mai crescut─â a avorturilor ┼či a malforma┼úiilor fetale.

Diabetul gesta┼úional trebuie identificat la timp ┼či tratat corespunz─âtor.

INFO: Prin amniocentez─â, virusul hepatitic B poate trece u┼čor de la mam─â la f─ât.