Ce teste sunt necesare pentru o sarcină fără probleme
Perioada prenatală îţi rezervă nu numai timpul de a te pregăti pentru venirea pe lume a unui nou membru al familiei, dar şi oportunitatea de a-l cunoaşte mai bine pe cel mic. Datorită testelor pe care le poţi face, cu fiecare lună care trece vei descoperi mai multe despre evoluţia micuţului, dar şi despre posibilele lui afecţiuni. Prima vizită la ginecolog
Aceasta este şi cea mai lungă, pentru că trebuie cunoscute valoarea tensiunii arteriale, greutatea etc. Ţi se va face şi o examinare a stării generale prin recoltare de sânge şi urină, urmată, pe parcursul celor nouă luni, de o serie de teste care să-ţi dea mai multe informaţii despre bebeluş şi să vă ţină pe amândoi departe de boli.
Este un test de rutină care trebuie făcut în fiecare an, cu atât mai mult în primul trimestru de sarcină, pentru a cunoaşte starea de sănătate a colului uterin, precum şi pentru a afla dacă suferi de o infecţie gravă. Testul Papanicolau este foarte simplu, recoltându-se cu o spatulă o mostră de celule de pe suprafaţa colului.
Ecografia
Ecografia abdominală este cea mai comună metodă de apreciere a poziţiei şi a dimensiunii fătului, precum şi de observare a unor malformaţii congenitale. Analiza se repetă de mai multe ori de-a lungul sarcinii, dar mai ales între a 16-a şi a 18-a săptămână de sarcină, deoarece medicii cred că în această etapă de dezvoltare se pot distinge 90% din malformaţii. Procedura nu e invazivă şi durează între o jumătare de oră şi o oră. Este folosit un transductor, pe care se aplică un gel special, mişcat pe toată suprafaţa abdomenului.
Mai ales dacă ai peste 35 de ani şi eşti între luna a patra şi a cincea de sarcină, acest test nedureros şi neinvaziv este cel mai indicat pentru a depista riscul dezvoltării unei anomalii genetice. Este necesară o mică probă de sânge şi se cercetează trei markeri din ser, de unde provine şi denumirea de triplul test. Pentru informaţii mai detaliate, în cazul în care se suspectează o anomalie, triplul test va fi urmat de o amniocenteză.
Amniocenteza
Prin cercetarea unei probe de lichid amniotic, amniocenteza are avantajul de a oferi informaţii complete despre dezvoltatea fătului, precum şi pentru a afla dacă suferă de vreo boală genetică sau de sindroame, cum sunt Down şi Turner. Acest test, realizat între a 16-a şi a 20-a săptămână de sarcină, prezintă un oarecare risc, deoarece este invaziv, dar, dacă este efectuat de un medic experimentat, n-ar trebui să existe motive de îngrijorare.
Analiză pentru depistarea preeclampsiei
Un test al sângelui făcut în cea de-a 20-a săptămână de sarcină îţi spune dacă vei suferi de preeclampsie, o complicaţie cu care se confruntă 7% din gravide, cauzată de creşterea tensiunii saguine, cu simptome precum dureri de cap, înceţoşare a vederii, urinare mai rară, umflare a feţei şi a mâinilor. Netratată, evoluează în eclampsie, o formă mai gravă manifestată prin convulsii, chiar comă.
Testarea nivelului de glucoză
Unele femei au un nivel crescut de zahăr în perioada sarcinii şi riscă să se îmbolnăvească de diabet „de sarcină”. De aceea, între săptămânile 24 şi 28 de sarcină se cere o verificare a nivelului de glucoză din sânge. Înaintea testului ţi se va indica să nu mănânci între opt şi 14 ore. Ţi se va recolta o probă de sânge, după care vei bea 50 de grame de soluţie cu glucoză şi ţi se va recolta din nou sânge după o oră.
Analiza sângelui
Cu ajutorul testelor de sânge pot fi depistate rubeola, dar şi infecţiile cu transmitere sexuală, precum SIDA, gonoreea, sifilisul ul şi hepatita B, prin observarea în sânge a anticorpilor antihepatită. Tot astfel este determinat nivelul fierului prin verificarea hemoglobinei.
Dacă nivelul fierului este scăzut, rişti să suferi de anemie, care poate duce la naştere prematură cu complicaţii. Tot prin acest test afli dacă Rh-ul tău este pozitiv sau negativ. În cazul în care Rh-ul tău este diferit de cel al partenerului, atunci, de-a lungul sarcinii, va urma o monitorizare mai atentă a bebeluşului, deoarece pot apărea probleme.
Click! de la cititori
Sunt în luna a treia şi mi-am întrebat medicul dacă pot face un triplu test. Nu mi-a interzis, dar mi-a spus că nu este cazul meu, pentru că am 28 de ani, nu am boli genetice în familie şi nici nu am făcut vreun avort.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Imediat după ce au aflat că sunt însărcinate, toate gravidele trebuie să facă testele pentru depistarea grupei de sânge şi a Rh-ului, hemoleucograma, analize pentru depistarea nivelului glicemiei, al calcemiei, sideremia (pentru anemii). Se mai face, de asemenea, un examen al secreţiilor vaginale pentru a exclude existenţa afecţiunilor genitale care ar putea pune în pericol sarcina.
Sumarul de urină şi testele serologice pentru bolile infecţioase (hepatitele B şi C, HIV/SIDA) sunt indispensabile. În plus, medicii recomandă dozarea anticorpilor pentru zoonoze (toxoplasmoză, listerioză).