Ce simptome trebuie să te îngrijoreze în sarcină

1 2 jpg jpeg

„Corpul suferă transformări atât de dese şi rapide, încât e greu să realizezi ce este normal şi ce poate fi îngrijorător. Din păcate, pe perioada sarcinii pot să apară însă o serie de evenimente a căror interpretare clinică poate avea semnificaţii patologice, adevărate semnale de alarmă în ceea ce priveşte starea de sănătate a viitoarei mămici sau a fătului. Dacă pacienta simte că ceva este în neregulă, cel mai bine este să sune medicul“, explică Silviu Iştoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.

Sângerări vaginale

Aceste pot apărea spontan sau pot fi cauzate de stres, frig, ortostatism prelungit (stat în picioare), efort fizic intens şi contact sexual. Important este ca gravida să meargă la medic, mai ales că simptomul poate fi un semn al ameninţării de avort sau al altor complicaţii cu potenţial sever.

Pierderea licidului amniotic

„Pierderea lichidului amniotic presupune prezentarea de urgenţă la medic, mai ales dacă este vorba de un copil prematur. Senzaţia nu poate fi confundată şi este de cele mai multe ori uşor de diferenţiat de pierderea de urină sau de o secreţie vaginală abundentă“, adaugă medicul Silviu Iştoc. Senzaţia de presiune în zona pelvisului

Senzaţia că bebeluşul împinge în jos, crampele asemănătoare cu cele menstruale (mai mult de patru contracţii pe oră - chiar dacă nu sunt dureroase) - dacă aceste simptome apar înainte de 37 de săptămâni sunt considerate anormale şi trebuie să mergi la medicul care supraveghează sarcina.

Lipsa mişcărilor bebeluşului

„Faptul că bebeluşul se mişcă mai puţin decât de obicei în perioada în care gravida simte în mod regulat mişcările acestuia reprezintă un semn de întrebare. De cele mai multe ori, le recomand mămicilor să monitorizeze mişcările fătului prin metoda numărării <<loviturilor>> şi ofer instrucţiuni clare acestora legate de situaţiile în care este necesar să se prezinte la spital“, explică medicul ginecolog.

Vederea înceţoşată

Dacă vezi în ceaţă, dublu sau cu pete ori lumini intermitente mai mult de două ore continuu, ia legătura cu medicul care supraveghează sarcina.

Aceste semne pot să apară înaintea unei crize de eclampsie (problemă care survine, în cele mai multe din cazuri, la sfârşitul sarcinii şi care se manifestă prin convulsii asociate cu hipertensiunea arterială).

Umflarea mainilor şi a picioarelor

În perioada sarcinii, umflarea membrelor este o problemă des întâlnită, însă trebuie să iei măsuri atunci când acest lucru se întâmplă brusc şi sever. Dacă aceste simptome sunt însoţite de dureri de cap sau probleme de vedere - nu amâna vizita la medic.

Febra este semn al unei infecţii prezente în organism, aşa că trebuie să vorbeşti cu medicul care supraveghează sarcina. Mai mult, febra în primul trimestru de sarcină poate duce la aparitia unor malformaţii.