Ce să mănânci în timpul sarcinii dacă eşti vegetariană

1 2 jpg jpeg

Proteine

Numite şi cărămizile organismului, proteinele sunt esenţiale pentru menţinerea echilibrului musculaturii şi sinteza enzimelor, pentru oase şi cartilaje puternice, pentru un păr frumos şi o piele sănătoasă. De-a lungul zilei e indicat să mănânci cîteva porţii de proteine, de exemplu boabe de fasole amestecate într-o salată de crudităţi, un burger de năut, un iaurt simplu, un ou fiert.

Fier

Vitaminele prenatale pe care ţi le-a recomandat medicul tău conţin şi minerale precum fierul, însă e bine ca în timpul sarcinii să consumi şi alimente bogate în fier. Mazărea, lintea, tofu, spanacul, cerealele fortificate sunt surse bune de fier. Evită să bei cafea sau ceaiuri în timpul mesei, deoarece acestea conţin taninuri care împiedică absorbţia fierului.

Calciu

Migdalele crude reprezintă o sursă excelentă de calciu, însă acesta se absoarbe foarte bine şi din seminţe de susan, smochine, fasole albă, broccoli, diverse tipuri de varză. De asemenea, calciul se mai găseşte şi în lapte, iaurt şi brânzeturi.

Vitamina D

Pentru că ajută la absorbţia calciului, vitamina D nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. Consumă nuci, suc de portocale, cereale şi ouă şi, nu în ultimul rând, încearcă să stai în lumina soarelui timp de 15 minute pe zi.

Vitamina B12

Pentru că joacă un rol foarte important în dezvoltarea creierului fătului, vitamina B12 trebuie să fie prezentă în cantitate suficientă în alimentaţia ta. Pe lângă faptul că ea se găseşte în vitaminele prenatale, e bine să fie obţinută şi din alimentaţie. Poţi presăra în salate sau în chiftelele vegetale o lingură de drojdie inactivă sau să consumi iaurt, cereale fortificate sau lapte de soia fortificat.