Ce nu ştiai despre travaliu
Eşti emoţionată la gândul că vei deveni mamă? Până în momentul în care îţi vei ţine copilul în braţe, mai ai de trecut un hop: naşterea.
Şi chiar dacă nu eşti foarte aproape de ziua cea mare, cu siguranţă vrei să afli din timp la ce să te aştepţi şi cum să te pregăteşti pentru momentul naşterii.
Contracţii tot mai lungi şi dese
Pentru cele mai multe gravide, travaliul începe cu apariţia contracţi-ilor uterine şi abia mai târziu se produce „ruperea apei”. Contracţiile sunt intermitente şi le vei simţi în partea de jos a abdomenului şi în spate.
La începutul travaliului, contracţiile se succed la un interval de 15-20 de minute şi au o durată de câteva secunde, dar devin din ce în ce mai dese, mai lungi şi mai greu de suportat.
Atunci când te apropii de naştere, contracţiile apar la un interval de 2-3 minute şi durează un minut-un minut şi jumătate.
În ceea ce priveşte durata travaliului, nu te aştepta să naşti la fel de repede ca în filme. Travaliul durează, în medie, între 8 şi 12 ore.
Mai poţi citi şi:
- Epidurala poate prelungi perioada de travaliu
- Când este nevoie de declanşarea travaliului
- Naşterea sub apă asigură un travaliu mai uşor
Ce simţi când ţi se "rupe apa"
Debutul travaliului este anunţat de o scurgere vaginală limpede, incoloră. Popular, se spune că „ţi s-a rupt apa”, medicii numind acest fenomen ruperea membranelor.
Gravida simte un val de lichid care trece prin haine, dar alteori ruperea membranelor poate trece neobservată, viitoarea mămică având impresia că a pierdut urină sau că are o secreţie vaginală.
Indiferent de cantitatea de lichid, în acest moment trebuie să-ţi anunţi medicul. Acesta te va chema la maternitate, chiar dacă încă nu au început contracţiile.
Cum se pregăteşte corpul
Cu câteva ore înainte de naştere, colul începe să se dilate pentru a permite bebeluşului să vină pe lume. În medie, la fiecare oră, colul ar trebui să se dilate cu câte un centimetru, dar viteza variază de la o gravidă la alta, pentru că fiecare organism este diferit.
Medicul îţi va face o injecţie cu hormoni (oxitocină) pentru a facilita dilatarea colului şi pentru a grăbi travaliul. Pentru naştere, colul trebuie să ajungă la o dilataţie completă, de 10 cm.
Trebuie să ştii că un mic procent din gravide au colul dur, care nu se dilată. Cezariana este pentru ele singura cale de a aduce pe lume bebeluşul.
Când se poate declanşa prematur
Există riscul să intri prematur în travaliu, înaintea săptămânii 37 de sarcină, mai ales dacă ai o infecţie uterină, o anomalie a placentei sau a uterului, un col uterin scurt, dacă ai mai avut o sarcină prematură în trecut, dacă fumezi, dacă suferi de diabet sau ai hipertensiune arterială.
Totuşi, o mare parte din femeile care au intrat prematur în travaliu nu au aceşti factori de risc. Specialiştii nu cunosc în totalitate cauzele acestuia. Uneori, naşterea poate fi amânată cu medicamente care inhibă contracţiile uterine. Alteori, ea este inevitabilă.
Este bine să ştii că...
...nu este recomandat să mănânci în timpul travaliului.
...contracţiile care nu apar la intervale regulate şi care nu cresc în intensitate şi în durată nu anunţă începerea travaliului.
...durerea din timpul contracţiilor poate fi ameliorată cu medicamente, dar nu lua nicio pastilă fără să ceri sfatul medicului tău.
...trebuie să anunţi medicul din timp dacă vrei să faci anestezie epidurală (injectarea unui anestezic în spate, între două vertebre).