Ce minuni se petrec pe durata sarcinii în corpul mamei

1 2 jpg jpeg

Corpul femeii este una dintre minunile lumii. Pe perioada sarcinii, uterul de la o greutate de aproximativ 50-60 grame, poate ajunge să cântărească până şa 1,5 kilograme, iar după naştere revine la dimensiunile sale normale.

Schimbările ce se petrec în organismul viitoarei mame sunt foarte multe, unele chiar neaşteptate precum inima care îşi măreşte la propirul volumul ei sau că poţi fi nevoietă să îţi schimbi încălţămintea cu un număr sau chiar două.

Pe lângă motivul imens de bucurie, apar fără doar şi poate şi anumite simptome ce pot fi uneori suportate mai greu, şi cel mai bun exemplu sunt greţurile matinale, arsurile la stomac, surplusul de kilograme care este demoralizant pentru mamă, stările alternante de dispoziţie.

Părul creşte mai repede

Organismul feminin are parte şi de hormoni masculini care acum în perioada sarcinii joacă un rol esenţial în sporirea pilozităţii. Pe parcursul celor 9 luni de sarcină cei observa cu părul tău se reface mai repede, creşte mai frumos dar şi prin locuri pe unde până acum nu te confruntai cu această problemă şi este posibil să ai parte şi de o schimbare de culoare a pigmentului. Însă nu te panica, după naştere totul va reveni la normal.

Se înmulţesc aluniţele

De această problemă se ocupă estrogenul şi hormonii de creştere care în sarcină sunt mult mai activi, iar aluniţele care se regăsesc în domeniul lor devin mai închise la culoare, se măresc şi chiar se înmulţesc. Însă la fel ca în cazul pilozităţii, după naştere şi acest proces revine la normal, nu te panica.

Există riscul ca tot în această perioadă, hormonii masculini prezenţi în corpul tău să „te ajute” să îţi îngroşi vocea, deşi astfel de situaţii au fost semnalate izolat.

Află cum îţi poate influenţa dieta fertilitatea AICI

Creşte sensibilitatea gingivală

Hormonii se află într-o continuă mişcare, fapt ce conduce la o creştere a fluxului sangvin în organism, la sensibilizarea şi sângerarea gingivală.

Igiena orală pe parcursul sarcinii joacă un rol extrem de important, mai ales din pricina faptului că sensibilitatea gingivală este o portiţă deschisă către infecţii şi alte afecţiuni ale danturii.

Se slăbesc articulaţiile

Din momentul concepţiei. organismul tău se pregăteşte intens pentru momentul naşterii, astfel că secretă un hormon numit relaxină care acţionează asupra ligamentelor şi a articulaţiilor. Înmuierea articulară are scopul de a permite trecerea mai uşoară a bebeluşului în momentul naşterii.Datorită acestui hormon femeile reuşesc să facă faţă cu brio surplusului de kilograme ce apare.

Ştiai că..

...bebeluşul primeşte substanţele nutritive înaintea mamei?

...simptomele sarcinii se resimt şi în corpul tatălui?

...în această perioadă se dezvoltă cel mai bine simţurile şi sensibilităţile viitoarei mame?

...după naştere ţi se va face dor de burtică?

...poftele din timpul sarcinii pot avea şi alte cauze nu doar sarcina propriu-zisă?