Ce e bine să ştii despre naşterea naturală după cezariană
Conform ghidurilor medicale, naşterea naturală este încurajată şi pentru primul copil şi pentru următorii, dar şi după o cezariană. La nivel internaţional, naşterea naturală după cezariană cunoaşte o pantă ascendentă şi, treptat, România se aliniază trendului mondial.
„În spitalul Filantropia din Bucureşti se încurajează şi se practică de rutină acest tip de naştere, spitalul fiind pregătit pentru intervenţia de urgenţă în cazul complicaţiilor. Gravidele însă trebuie să înţeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă, plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina naşterea prin operaţie cezariană în cazul apariţiei suspiciunilor unor complicaţii poate fi luată uneori foarte rapid”,spune Dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Peltecu Medical.
Nu orice femeie poate naşte natural şi nu orice femeie poate alege această procedură după o cezariană. Pentru o naştere naturală după cezariană trebuie ţinut cont de mai mulţi factori:
Motivul pentru care s-a efectuat prima cezariană
În cazul în care motivele au fost întemeiate şi acestea se repetă şi în sarcina curentă, naşterea vaginală trebuie analizată foarte atent.
spune
.
Modul de vindecare al cezarienei anterioare
Contează foarte mult cum s-a vindecat operaţia de cezariană, deoarece în cazul în care a avut loc o infecţie, există posibilitatea că cicatricea formată să nu fie suficient de solidă.
Vârsta gestaţională la care s-a efectuat cezariana şi felul inciziei
Ghidurile actuale contraindică travaliul pe uter cicatricial în cazul unei incizii uterine clasice (verticale), fiind cunoscut riscul crescut de ruptură uterină.